Κάθε Σαββατοκύριακο χιλιάδες οικογένειες σε ολόκληρο το Χονγκ Κονγκ λένε αντίο στους αγαπημένους τους που αποφασίζουν να μπουν στον «αγώνα». Λένε αντίο στα παιδιά τους που είναι ντυμένα στα μαύρα, που κρύβουν κράνη στα σακίδια τους και -σε περίπτωση σύλληψης- έχουν γράψει στο χέρι με ανεξίτηλο στυλό τον αριθμό του δικηγόρου τους.
Λένε αντίο στους αστυνομικούς οι οποίοι, έχουν λάβει εκπαίδευση για μια πόλη όπου το βίαιο έγκλημα στους δρόμους είναι σπάνιο και είναι αναγκασμένοι να φοράνε προστατευτική στολή καθώς οι διαδηλωτές τους ρίχνουν τούβλα και βόμβες μολότοφ. Και τούτο διότι δεν γνωρίζουν αν οι δικοί τους άνθρωποι -είτε παιδιά, είτε αστυνομικοί- γυρίσουν πίσω σώοι.
Σχεδόν έπειτα από τέσσερις μήνες εκτεταμένων διαδηλώσεων στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ, οι οποίες παρακινούνται σε μεγάλο βαθμό από τη νέα γενιά που απαιτεί να μπουν όρια στην κυριαρχία της Κίνας, η καθημερινή ζωή στην πόλη έχει διαταραχθεί κι έχει δημιουργηθεί μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση. Την ίδια ώρα, η αναταραχή σε δεκάδες οικογένειες καθώς η βία κλιμακώνεται, διογκώνεται.
Συνηθισμένοι εξάλλου σε δεκαετίες ειρήνης και σταθερότητας, οι γονείς ανησυχούν για την ασφάλεια και το μέλλον των παιδιών τους που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Ορισμένες οικογένειες υποστηρίζουν συνολικά το σκοπό των διαμαρτυριών και μερικοί γονείς στρέφονται κατά της κυβέρνησης και της αστυνομίας καθώς οι νέοι διαδηλωτές της πόλης συλλαμβάνονται βίαια, ενώ κατηγορούν αξιωματούχους ότι δεν κάνουν αρκετά για να εκτονώσουν την ένταση.
Tη Δευτέρα χιλιάδες μαθητές γυμνασίου και λυκείου, αλλά και φοιτητές πανεπιστημίου μποϊκόταραν τα μαθήματα. Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι περίπου 30.000 άτομα συμμετείχαν σε νέες διαδηλώσεις στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ την πρώτη ημέρα της ακαδημαϊκής χρονιάς.
Οι Λιού είναι ένα ζευγάρι στα 50, έχουν έναν 20χρονο γιο που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων. Η κ. Λιού εργάζεται με την ιδιότητα του φροντιστή στη νοσοκομειακή περίθαλψη. Αρχικά, όπως αναφέρει στην Wall Street Journal, προσπάθησε να πείσει τον γιο της να μείνει σπίτι όμως κατάλαβε ότι δεν είχε νόημα.
Ο νεαρός βρίσκεται στους δρόμους τις περισσότερες φορές, όμως δεν έχει ακόμη αποφασίσει τα επόμενα βήματά του. Όταν είναι εκτός σπιτιού οι γονείς του μένουν ξάγρυπνοι όλη τη νύχτα και τον περιμένουν να γυρίσει. Ο πατέρας του που είναι διευθυντής σε κατάστημα, πηγαινοέρχεται μέσα στο σπίτι ρωτώντας συνέχεια τη σύζυγό του αν ο γιος τους έχει στείλει μήνυμα, καθώς είναι πιο πιθανό να απαντήσει σε αυτήν παρά σε εκείνον. Η ίδια αναφέρει ότι το καρδιοχτύπι της δεν σταματάει μέχρι να επιστρέψει στο σπίτι.
Στις 14 Ιουλίου η κ. Λιού ήταν έξω για δείπνο με τα αδέλφια της, όταν ο σύζυγός της την κάλεσε στο τηλέφωνο για να της πει ότι ο γιος τους είχε συλληφθεί. Η αστυνομία ήρθε αργότερα να ψάξει στο σπίτι τους. Κι ενώ αφέθηκε ελεύθερος αυτό δεν τους καθησύχασε. Οι γονείς του δεν έχουν σταματήσει να φοβούνται για το αν κάποια μέρα ο νεαρός τραυματιστεί. Η βία άλλωστε κλιμακώνεται και οι δυνάμεις καταστολής έχουν γίνει πιο επιθετικές.
Τους τελευταίους τρεις μήνες περισσότεροι από 1.100 διαδηλωτές μόλις 12 ετών συνελήφθησαν. Οι περισσότεροι βρίσκονται έξω με εγγύηση εν αναμονή της ακρόασης των κατηγοριών τους που τους έχουν απαγγελθεί, όμως θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μακροχρόνιες ποινές.