Η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα, Τετάρτη, τον διορισμό της Κριστίν Λαγκάρντ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανακοίνωσε η Επιτροπή.
Για την επικύρωση του διορισμού της Λαγκάρντ θα χρειαστεί η ψηφοφορία της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είναι προγραμματισμένη να γίνει σε δύο εβδομάδες.
Στην μυστική ψηφοφορία, 37 ευρωβουλευτές της Επιτροπής ψήφισαν υπέρ της, 11 κατά και 4 απείχαν.
Η Λαγκάρντ επιλέχθηκε τον Ιούλιο από τους Ευρωπαίους ηγέτες να αντικαταστήσει τον Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της ΕΚΤ από τον Νοεμβρίο.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επισημοποιήσουν τον διορισμό της στη σύνοδο κορυφής στα μέσα Οκτωβρίου.
Λαγκάρντ: Μεγάλες οι προκλήσεις, υποστηρικτική νομισματική πολιτική
Η Κριστίν Λαγκάρντ στην πρώτη ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την επιλογή της για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναγνώρισε ότι η Ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με κινδύνους και έστειλε σήμα ότι θα επιμείνει στην πολιτική του προκατόχου της, όταν αναλάβει και επισήμως τα ηνία.
Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός στη νομισματική ένωση επιμένει σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα και οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι είναι σημαντικοί. Διαβεβαίωσε ότι η υποστηρικτική νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί «για παρατεταμένη περίοδο».
Σημείωσε πάντως πως αν και τα μη συμβατικά μέτρα είναι αναγκαία, η ΕΚΤ πρέπει να είναι προσεχτική ως προς τις αρνητικές επιπτώσεις τους. Η επισήμανση αυτή ενισχύει το σενάριο ότι θα ληφθούν μέτρα απάλυνσης των «παρενεργειών» από τα αρνητικά επιτόκια.
Η Γαλλίδα απερχόμενη επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία θα αναλάβει τα ηνία από τον Μάριο Ντράγκι την 1η Νοεμβρίου, τόνισε παράλληλα την ανάγκη για ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης κεφαλαιαγορών και προειδοποίησε για τις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, με κυριότερες τις τεχνολογικές εξελίξεις και την κλιματική αλλαγή. Σημείωσε μάλιστα πως η πολιτική της ΕΚΤ στο εξής θα πρέπει να δίνει περισσότερη έμφαση στην αντιμετώπιση και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Η κ. Λαγκάρντ δεν παρέλειψε να επισημάνει τέλος ότι η εμπιστοσύνη στο ευρώ ανέρχεται σήμερα στο 76%, τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, κάτι που είπε ότι οφείλεται «και στις γενναίες δράσεις της σημερινής ηγεσίας της ΕΚΤ».
Σύμμαχος της Ελλάδας για τη μείωση των πλεονασμάτων
Θετική έκπληξη αποτέλεσε για την Ελλάδα η τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ για τα πρωτογενή πλεονάσματα, η οποία παρά το νέο αξίωμά της μένει πιστή στην θέση που είχε εκφράσει και ως διευθύντρια του ΔΝΤ υποστηρίζοντας ότι ο στόχος του 3,5% για πρωτογενές πλεόνασμα είναι πολύ υψηλός και λειτουργεί ως εμπόδιο για την ανάπτυξη.
Οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% στους οποίους έχει δεσμευτεί η Ελλάδα πρέπει «να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή», τόνισε η μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια ακρόασής της ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
«Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, στην οποία στοχεύαμε. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης, είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή» είπε.
Μάλιστα απαντώντας σε άλλη ερώτηση έδωσε και μια τάξη μεγέθους για τα πλεονάσματα που θα θεωρούσε λογικά για την Ελλάδα τοποθετώντας τα στο ύψος του 1
Ανακούφιση στην κυβέρνηση
Την ικανοποίηση του για τη θέση αυτή έσπευσε να εκφράσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που από αύριο, Πέμπτη, στο Euroworking Group θα ξεκινήσει τη μάχη ώστε να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους ότι τέτοιου ύψους πλεονάσματα υπονομεύουν κάθε προσπάθεια για ενίσχυση της ανάπτυξης.
«Φαίνεται ότι δημιουργείται μία θετική δυναμική προς την επιθυμητή κατεύθυνση από τους ηγετικούς κύκλους των θεσμών» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.