Ως θέμα άμεσης προτεραιότητας αναδεικνύει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τη διευθέτηση και απόδοση στους δικαιούχους των εκκρεμών συντάξεων, τις οποίες προσδιορίζει πέραν των 450.000, χωρίς να είναι σε θέση να ανακοινώσει ακριβή αριθμό. Ταυτοχρόνως ο υπουργός κ. Γ. Βρούτσης, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», προσδιορίζει για πρώτη φορά την ημερομηνία αποστολής στους συνταξιούχους των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των συντάξεών τους μετά τον επανυπολογισμό των παροχών τους. Κάτι που είχε υποσχεθεί αλλά δεν έπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση.

«Αμέσως μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ και μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα αποσταλούν στους συνταξιούχους περί τα 1.770.000 εκκαθαριστικά των συντάξεών τους» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες αποκάλυψε ότι σε 222.986 συντάξεις δεν έχει γίνει επανυπολογισμός και γι’ αυτό καθυστερούσε η προηγούμενη κυβέρνηση τα εκκαθαριστικά.

Ποιοι και πόσοι περιμένουν

Σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα των εκκρεμών συντάξεων, τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Εργασίας δείχνουν ότι ξεπερνούν τις 450.000 αιτήσεις. Συγκεκριμένα στις 26 Ιουλίου εκκρεμούσε η έκδοση 86.464 επικουρικών συντάξεων, 19.987 εφάπαξ βοηθημάτων, 27.657 συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ οι καθυστερούμενες συντάξεις χηρείας είναι περίπου 68.000.

Πέραν της αγωνίας των υποψήφιων συνταξιούχων, οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση ύστερα από τρεις μήνες αναμονής παίρνουν προσωρινή σύνταξη, που είναι μέρος της κύριας σύνταξης που αναμένουν, το ζήτημα απασχολεί και τους θεσμούς.

Οι Ευρωπαίοι είναι καχύποπτοι καθώς θεωρούν ότι η καθυστέρηση απονομής των συντάξεων γίνεται σκόπιμα για να ελέγχονται οι δαπάνες του ΕΦΚΑ. Κατά μία έννοια, θεωρούν ότι έτσι δημιουργείται μια «σκοτεινή» δημοσιονομική περιοχή με άγνωστο το ύψος της δαπάνης και του ελλείμματος για το ασφαλιστικό σύστημα και τον προϋπολογισμό.

Στον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο Χρήστο Χάλαρη, απασχολούνται για την έκδοση συντάξεων 600 υπάλληλοι και οι εκκρεμότητες για κύριες συντάξεις έφτασαν τις 107.418, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των πάσης φύσεως ερωτημάτων ή αιτημάτων που έχουν διατυπώσει δικαιούχοι και εκκρεμεί η απάντησή τους.

Ο υπουργός Εργασίας αποφεύγει να δώσει ακριβή αριθμό των εκκρεμοτήτων επειδή δεν έχει συγκεντρώσει τις απαντήσεις όλων των υπηρεσιών.

Παράλληλα αναφέρεται στην άρνηση της προηγούμενης κυβέρνησης να δώσει τα πλήρη στοιχεία όταν 55 βουλευτές της ΝΔ, τον Φεβρουάριο του 2019, υπέβαλαν σχετική ερώτηση στη Βουλή, η οποία δεν απαντήθηκε ποτέ.

Επίσης αναφέρεται στην προκάτοχό του κυρία Εφη Αχτσιόγλου, η οποία – κατά τη διάρκεια της θητείας της – δεσμεύτηκε έξι φορές, με συγκεκριμένες ημερομηνίες και χρονοδιαγράμματα, για την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων και απέτυχε να υλοποιήσει τα υπεσχημένα.

Το σχέδιο διαφυγής με ψηφιακή έκδοση

Ο κ. Βρούτσης από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του έθεσε ως προτεραιότητα την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, ενώ πρόσφατα, μιλώντας στη Βουλή, υπογράμμισε ότι με την καθυστέρηση απόδοσης των συντάξεων η προηγούμενη κυβέρνηση «μιλούσε περί πλεονασμάτων» στον ΕΦΚΑ:

«Εχουμε στρέψει όλο μας το ενδιαφέρον και την προσοχή στην απονομή αυτών των συντάξεων», σημειώνει και προσθέτει ότι «το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί μέσω του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά μόνο με την εφαρμογή της λεγόμενης «ψηφιακής σύνταξης».

Το υπουργείο επιχειρεί να επιταχύνει τη διαδικασία έκδοσης συντάξεων αφενός με την εισαγωγή του αριθμού ΑΜΚΑ στη βάση δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος. Αφετέρου, με τη δραστηριοποίηση του συστήματος ΑΤΛΑΣ, το οποίο συγκεντρώνει την ασφαλιστική ιστορία για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας, θα δημιουργηθεί ο ψηφιακός ατομικός λογαριασμός ασφάλισης ως πρώτο βήμα για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του συστήματος.

Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργού Εργασίας, «από 1ης Ιουνίου του 2020 το ένα τρίτο των νέων συντάξεων (περίπου 34,47%) θα εκδίδεται ψηφιακά και από το 2021 το 90% των συντάξεων θα εκδίδεται με αυτόν τον τρόπο. Οπως οι φορολογούμενοι υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση, έτσι θα βγαίνει και σύνταξή τους» σημειώνει χαρακτηριστικά.