Μετά από περίπου δύο εικοσιτετράωρα έντονου παρασκηνιακού πολέμου και σεναρίων για πρόωρες εκλογές, ο Μπόρις Τζόνσον, αφού πρώτα το αρνήθηκε… χωρίς να το αρνείται, έκανε πλέον λόγο για πρόωρες κάλπες σε περίπτωση που οι βουλευτές ψηφίσουν το βράδυ το νομοσχέδιο ενάντια στην κυβέρνησή του.
Ο βρετανός πρωθυπουργός έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι αν οι βουλευτές ψηφίσουν σήμερα το βράδυ ενάντια στην κυβέρνησή του, τότε ο βρετανικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει, με εκλογές, ποιος διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.
Υπενθυμίζεται ότι απόψε η Βουλή των Κοινοτήτων αναμένεται να ψηφίσει επί ενός νομοσχεδίου που συνέταξε και στηρίζει μια συμμαχία βουλευτών της αντιπολίτευσης και των ανταρτών των Τόρις που σκοπό έχει να μπλοκάρουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
«Ο πρωθυπουργός υπήρξε πολύ σαφής… Αν οι βουλευτές ψηφίσουν σήμερα το βράδυ να αχρηστεύσουν τη διαπραγματευτική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, να παραδώσουν την εξουσία στην αντιπολίτευση, τότε το επόμενο λογικό βήμα για αυτόν τον πρωθυπουργό είναι κάτι που δεν το θέλει…να πάει σε εκλογές», είπε ο εκπρόσωπος.
«Τότε ο βρετανικός λαός θα μπορεί να αποφασίσει ποιος θα πάει στις Βρυξέλλες να πάρει αυτή την απόφαση», πρόσθεσε, αποσαφηνίζοντας ότι όσοι Συντηρητικοί ψηφίσουν ενάντια στην κυβέρνηση ή δηλώσουν αποχή στην ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, τότε θα διαγραφούν από την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις.
Έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή ο Τζόνσον
Νωρίτερα, ενώ οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να έχει έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετά την απόφαση του Συντηρητικού βουλευτή, Φίλιπ Λι, να ενταχθεί στο φιλοευρωπαϊκό Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό κόμμα.
Μάλιστα, η αλλαγή στρατοπέδου από τον Φίλιπ Λι, έγινε με ιδιαίτερα επεισοδιακό τρόπο, αφού σηκώθηκε και κάθισε με τους Φιλελεύθερους την ώρα που η ομιλία του Μπόρις Τζόνσον βρισκόταν σε εξέλιξη.
Here you go: Tory MP Philip Lee literally crosses the floor, follows Lib Dem chief whip Alistair Carmichael and new MP Jane Dodds onto the LD benches, takes a seat next to party leader Jo Swinson pic.twitter.com/VbRPG3CTTB
— Alex Partridge ? (@alexpartridge87) September 3, 2019
«Η συντηρητική κυβέρνηση επιδιώκει με επιθετικό τρόπο ένα Brexit με επιβλαβείς (συνέπειες). Θέτει σε κίνδυνο ζωές (…) και απειλεί με αδικαιολόγητο τρόπο την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου» ανέφερε ο βουλευτής σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν να υπηρετήσω τους ψηφοφόρους μου και τα συμφέροντα της χώρας ως μέλος του κοινοβουλίου με τους Συντηρητικούς» πρόσθεσε.
«Είμαι έτοιμος για μια εκλογική μάχη» δηλώνει ο Κόρμπιν
Στο μεταξύ, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι είναι έτοιμος για μια εκλογική μάχη, τονίζοντας ότι η προτεραιότητά του είναι η αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, υπονοώντας ότι οι Εργατικοί μπορεί να στηρίξουν την κίνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Έπειτα από μια συνάντησή του με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Κόρμπιν τόνισε ότι «είμαστε ενωμένοι στην αντίθεσή μας στα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον για ένα no-deal».
«Είμαστε σίγουροι ότι η νομοθετική οδός που έχουμε υιοθετήσει έχει κάθε ευκαιρία να στεφθεί με επιτυχία και εργαζόμαστε στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αποτρέψουμε τον Μπόρις Τζόνσον να χρησιμοποιήσει τις εκλογές για να εξωθήσει ένα no-deal Brexit».
«Οι Εργατικοί θέλουν να αποτρέψουν ένα no-deal Brexit, και να διεξαγάγουμε γενικές εκλογές, ώστε να τερματίσουμε την λιτότητα και να επενδύσουμε στις κοινότητες μας. Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να έχουμε και τα δύο, και βρισκόμαστε σε συζητήσεις για τον τρόπο να το πετύχουμε αυτό».
Στην ομιλία του στη βουλή ο Κόρμπιν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τζόνσον έχασε την δεδηλωμένη, μετά την απόφαση του Συντηρητικού βουλευτή Φίλιπ Λι να ενταχθεί στο φιλοευρωπαϊκό Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό κόμμα.
«Γίνεται ολοένα πιο ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία», τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών.
Λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία…
Το συγκεκριμένο επεισόδιο έρχεται εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων για το νομοσχέδιο της αντιπολίτευσης, το οποίο προβλέπει την περαιτέρω αναστολή του Brexit, σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας με την ΕΕ.
Χθες, Δευτέρα, ο Μπόρις Τζόνσον, χωρίς να το πει ξεκάθαρα, άφησε να εννοηθεί πως σε περίπτωση έγκρισης του εν λόγω επίμαχου νομοσχεδίου, θα προχωρήσει στην άμεση προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Ξεκαθάρισε, δε, ότι είναι αποφασισμένος να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου του 2019 «ό,τι και να γίνει».
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα προηγήθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου, κάτι το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης και μέρους της κοινής γνώμης.
«Θα αναγκαστούμε να ικετεύουμε»
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι πέτυχε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μια «πραγματική δυναμική» στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως η απόπειρα βουλευτών να ψηφίσουν έναν νόμο για να μπλοκάρουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα καταστρέψει τις διαπραγματεύσεις.
Ο Τζόνσον δηλώνει ότι το νομοσχέδιο που επιχειρούν περάσουν οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές «θα μας αναγκάσει να ικετεύουμε, για μια ακόμη φορά, μια ανούσια αναβολή».
«Αν αυτό συμβεί, όλη η πρόοδος που έχουμε κάνει, θα έχει γίνει για το τίποτε… Θα καταστρέψει κάθε ευκαιρία διαπραγματεύσεων», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο, ζητώντας από τους βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Δεν αλλάζει η συμφωνία αποχώρησης, λέει η Ιρλανδία
Από την πλευρά του ο ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ, δήλωσε πως η κυβέρνησή του πρέπει να υποστηρίξει τη συμφωνία διαζυγίου στην οποία κατέληξε η ΕΕ με τη Βρετανία για το καλό της ειρήνης, ένα μήνυμα το οποίο ζήτησε από τον αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς, να μεταφέρει πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Γνωρίζω ότι καταλαβαίνετε τον αντίκτυπο που θα έχει ένα σκληρό σύνορο σε εμάς σε αυτό το νησί… τον κίνδυνο η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και η ειρήνη να υπονομευτούν. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη Συμφωνία Αποχώρησης» είπε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός
«Κύριε αντιπρόεδρε, το μόνο που ζητώ είναι να μεταφέρετε αυτό το μήνυμα μαζί σας πίσω στην Ουάσινγκτον. Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που δημιουργήσαμε εμείς, είναι ένα πρόβλημα που θέλουμε να λύσουμε μέσω ενός συντεταγμένου Brexit και μιας συμφωνίας ότι δεν θα υπάρξει σκληρό σύνορο σε αυτό το νησί», είπε ο Βαράντκαρ.
Πολύ πιθανό ένα Brexit χωρίς συμφωνία, λέει η Κομισιόν
Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει κάνει ακόμη καμιά «συγκεκριμένη πρόταση» για να σώσει τη συμφωνία για το Brexit και η προοπτική ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία παραμένει «μια πολύ σαφής πιθανότητα» ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Έχουμε συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο» με το Λονδίνο, όμως «σ’ αυτό το στάδιο, δεν μπορώ να μιλήσω για συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν γίνει και τις οποίες είδαμε» δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν στη διάρκεια της τακτικής καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Το σενάριο μιας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου είναι πλέον «μια πολύ σαφής πιθανότητα», πρόσθεσε.
Τα σχόλια αυτά γίνονται τη στιγμή που ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επαναλαμβάνει πως η χώρα του θα αποχωρήσει από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, κάτι που ορισμένοι βρετανοί βουλευτές προσπαθούν να αποφύγουν.
Ο Ντέιβιντ Φροστ, σύμβουλος του Τζόνσον για θέματα που αφορούν την ΕΕ, αναμένεται αύριο, Τετάρτη, στις Βρυξέλλες για συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο.
Σε χαμηλό τριετίας η στερλίνα
Η ισοτιμία της στερλίνας υποχώρησε κάτω από τα 1,20 δολάρια σήμερα, στο χαμηλότερο επίπεδο τριετίας, καθώς το έμμεσο τελεσίγραφο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον προς τους βουλευτές, ότι θα προχωρήσει σε εκλογές αν δεν τον στηρίξουν στο Brexit, ώθησε τους επενδυτές να πωλούν βρετανικά στοιχεία ενεργητικού.
Η βρετανική λίρα, η οποία έχει χάσει το 20% της αξίας της από το δημοψήφισμα στη Βρετανία υπέρ του Brexit το 2016, υποχώρησε έως τα 1,1959 δολάρια, σχεδόν 1% σε σχέση με χθες.
Το μεσημέρι, η ισοτιμία της διαμορφωνόταν στα 1,1990 δολάρια. Με εξαίρεση ένα «στιγμιαίο κραχ» τον Οκτώβριο του 2016, όταν η στερλίνα υποχώρησε στιγμιαία στα 1,15 δολάρια, το βρετανικό νόμισμα δεν διαπραγματευόταν ποτέ από το 1985 σε αυτά τα επίπεδα.