Τουρκικών προκλήσεων συνέχεια… «Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα» δήλωσε ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ το πρωί της Τρίτης αναφερόμενος στις εξελίξεις σε Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο, αφού προηγουμένως πραγματοποίησε πτήση πάνω από το Αιγαίο με εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τ-38 συμμετέχοντας, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, στην τελετή έναρξης της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς των πιλότων στη Σμύρνη.
Πηγή Hurriyet
«Είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, διμερών συμφωνιών και φιλικών σχέσεων. Αυτό όμως δεν πρέπει να θεωρηθεί ως αδυναμία ή παραχώρηση. Δεν θα επιτρέψουμε οποιοδήποτε τετελεσμένο. Δεν θα αφήσουμε τον σφετερισμό των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων» είπε κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Ακάρ.
Και πρόσθεσε: «Οι ετοιμασίες μας έχουν ολοκληρωθεί ανάλογα. Αυτό δεν είναι απειλή. Εμείς θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας όμως θέλουμε και αντίστοιχη συμπεριφορά απο την άλλη πλευρά. Το «Φατίχ», το «Μπαρμπαρός», το «Γιαβούζ»και το «Ορούτς Ρέις» συνεχίζουν τις εργασίες τους. Στο θέμα αυτό το Ναυτικό και η Αεροπορία στήριξε όλη αυτή την προσπάθεια και θα συνεχίσει να το κάνει. Εκεί θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για τα δικαιώματα που έχουμε. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι «στις 30 Αυγούστου το Ορούτς Ρέις έφτασε στην Αττάλεια και θα συμμετάσχει στις εργασίες ανατολικής Μεσογείου».
Σημείωσε πως η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για ίδρυση κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες που υποβλήθηκε στις 13 Ιουλίου απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά και πρόσθεσε πως «η ε/κ διοίκηση κάνει δηλώσεις προς την κατεύθυνση της αποδυνάμωσης των εγγυήσεων της Τουρκίας οι οποίες διασφαλίζουν την ασφάλεια των αδελφών μας της «τδβκ» και αποτελούν εγγύηση στα δικαιώματα και συμφέροντά τους».
Αναφερόμενος στη στάση της ΕΕ στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ κατηγόρησε την ΕΕ ότι στο θέμα της ανατολική Μεσογείου στηρίζει την Ελλάδα και την ε/κ πλευρά «μέσα από μια «αλληλεγγύη γειτονιάς», η οποία δεν συνάδει με τις αξίες της ΕΕ.
«Η ΕΕ αντί να είναι ένας μηχανισμός που κινείται με πολιτικές αξίες, κινείται περισσότερο σε αυτά τα θέματα με τη λεγόμενη χαρακτηριστική αλληλεγγύη γειτονιάς» υποστήριξε ο Ομέρ Τσελίκ.