Με την επίσκεψη στην Χάγη κλείνει ο ευρωπαϊκός κύκλος επαφών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με στόχο να αλλάξει το αφήγημα για την Ελλάδα, ενώ επόμενος σταθμός της κυβέρνησης είναι η ΔΕΘ.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε.
«Οι διμερείς σχέσεις είναι άριστες. Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε πάρα πολύ, στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ. Είμαστε σημαντικοί οικονομικοί εταίροι», τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, σε κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργός Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη συνάντηση που είχαν στη Χαγη.
«Συζητήσαμε και τα προβλήματα της περιοχής όπως η μετανάστευση αλλά κυρίως επικεντρωθήκαμε στο πως μπορεί να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Έχουμε ένα πρωθυπουργό που έχει στόχο να έρθουν περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη», σημείωσε ο Ολλανδός πρωθυπουρός και προσέθεσε:
«Θέλουμε να δώσουμε τεχνογνωσία πχ στον αγροτικό τομέα. Η Ολλανδία ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και θα συζητήσουμε πώς θα στηρίξουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Θέλουμε να βοηθήσουμε και έχουμε και οι δύο κοινό συμφέρον».
Συζητήσαμε και για την Ευρώπη και τα μεγάλα προβλήματα όπως πχ το brexit, το μεταναστευτικό, σημείωσε επίσης ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ανέφερε ότι θα συναντηθούνε κανάμε τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη και τον Οκτώβριο στο επόμενο συμβούλιο.
«Είναι μια πολύ επίσκεψη και καλή συζήτηση. Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ όμορφη χώρα αλλά πρέπει να γίνουν πολλά με το νέο πρωθυπουργό της χώρας».
«Η Ελλάδα ανοίγει ξανά τους ορίζοντές της μετά από μία δεκαετία κρίσης» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν πήρε τον λόγο για να συμπληρώσει πως «προσδοκούμε στην περαιτέρω συνεργασία με την Ολλανδία. Δεν είναι τυχαίο ότι με συνοδεύει εδώ ο κ. Φρακογιάννης. Αποστολή της Ελλάδας είναι η προσέλκυση νέων επενδύσεων».
«Παρουσίασα το πρόγραμμα μας για τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Θα θέλαμε τη συνεργασία της Ολλανδίας σε τομείς όπως τον αγροδιατροφικό, καθώς καλούμαστε να κάνουμε και σε αυτόν τον τομέα ένα μεγάλο άλμα» τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός.
«Μιλήσαμε για την ανάγκη μιας ενιαίας προσφυγικής ασύλου και δεν ξεχνώ ότι η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας επιτευχθηκε επί ολλανδικής προεδρίας. Η Ελλάδα έχει πάρει τα πρώτα μέτρα για την επίσπευση της χορήγησης ασύλου. Η ΕΕ πρέπει να μεριμνήσει και για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στα κράτη- μέλη. Δεν μπορούν χώρες του Σένγκεν να μην αναλαμβάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί» υπογράμμισε αναφερόμενος στο προσφυγικό.
Live οι δηλώσεις Μητσοτάκη- Ρούτε μετά την συνάντησή τους:
Επίσκεψη στο Ίδρυμα Brainport – Συζήτηση με απόφοιτους
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ίδρυμα Brainport του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Αϊντχόβεν.
Το Ίδρυμα προωθεί την καινοτομία και την τεχνολογική σύνδεση της επιστημονικής παραγωγής με την αγορά.
Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Ιδρύματος ο οποίος στη συνέχεια του έκανε ενημέρωση για τις δραστηριότητες του πανεπιστημίου, και ακολούθησε ξενάγηση του πρωθυπουργού στις εγκαταστάσεις και ενημέρωση.
Μάλιστα στη συνέχεια τρεις απόφοιτοι του πανεπιστημίου που έχουν πλέον δικές τους νεοφυείς επιχειρήσεις και συνεργάζονται με το Ίδρυμα αξιοποιώντας ομάδες φοιτητών, ανέπτυξαν στον Έλληνα πρωθυπουργό το αντικείμενό τους και τη διασύνδεσή τους με την παραγωγή και την αγορά
Σημειώνεται πως στην Ολλανδία, θα ταξιδέψουν μαζί με τον πρωθυπουργό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γρηγόριος Δημητριάδης, η πρέσβυς Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου Πρωθυπουργού, καθώς και ο Διευθυντής του Γραφείου Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, Δημήτριος Μητρόπουλος.
Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν
Για τις νέες τεχνολογίες και πως αυτές μπορούν να στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη συζήτησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με καθηγητές και φοιτητές στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν, πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στην Ολλανδία.
Πρόκειται για μια περιοχή που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης διεθνώς, ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προσβλέπει στην ανάπτυξη συνεργειών με την ολλανδική πλευρά προκειμένου να δημιουργηθούν συμπράξεις στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας.
«Eίναι καιρός να περάσουμε από την προσέγγιση που εστιάζει αποκλειστικά στο μάθημα που γίνεται στην τάξη σε μια διεπιστημονική προσέγγιση η οποία επιτρέπει στους μαθητές να λύνουν προβλήματα και να αξιοποιούν τη γνώση που αποκτούν», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης εστιάζοντας στην ανάγκη στήριξης της καινοτομίας.
«Στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικούς ερευνητές και οι επιδόσεις μας είναι πολύ ψηλές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ισχυρότερη σύνδεση με την αγορά για τη στήριξη της ανάπτυξης. Ο αρμόδιος υπουργός Έρευνας και Ανάπτυξης μπορεί να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Σημειώνεται δε ότι τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γρηγόρης Δημητριάδης, οι οποίοι θα αναλάβουν την υλοποίηση των συνεργειών με την ολλανδική πλευρά.