Ο συνδυασμός του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων με την προάσπιση του αγαθού της ασφάλειας, είναι το στοίχημα μιας σωστής μεταναστευτικής πολιτικής ενός δημοκρατικού κράτους, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ αναφέρθηκε στην επιχείρηση μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο στην ενδοχώρα, σημειώνοντας πως «είναι στο πλαίσιο της πολιτικής αποσυμφόρησης του νησιού», η οποία θα γίνει σε δύο φάσεις. «Είναι μια επιχείρηση σύνθετη, δεν είναι απλή», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν στοιβάζεις ανθρώπους. Είναι μια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων που χαρακτηρίζονται είτε ευάλωτοι είτε έχουν ανοιχτό δελτίο, είτε είναι οικογένειες με παιδιά. Είναι μια επιχείρηση με χειρισμούς λεπτούς και σοβαρούς», εξήγησε.

Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση που χειρίστηκε πέντε χρόνια το προσφυγικό και παρουσίασε τις εικόνες της Μόριας, της Ειδομένης και το χάος που παραλάβαμε […] να επικρίνει την κυβέρνηση αυτή επειδή στον ενάμιση μήνα που χειρίζεται ένα τέτοιο θέμα πολλαπλών διαστάσεων δεν είναι -λέει- αποτελεσματική… Δεν είμαστε σοβαροί. Το θράσος και η υποκρισία είναι το τελευταίο πολιτικό κεφάλαιο που τους έχει απομείνει».

Απομάκρυνση 1.500 προσφύγων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, στις 10:30, το πρώτο μέρος της μεταφοράς 1.500 αιτούντων άσυλο από τους καταυλισμούς της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα από τη Μόρια σε δομές φιλοξενίας της βόρειας Ελλάδας.

Οι πρώτοι 640 επιβιβάστηκαν στις 8 το πρωί στο το πλοίο «Καλντέρα Βιστα» με προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι υπόλοιποι έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν με το πλοιο «Άκουα Μπλου» στις 12 το μεσημέρι κι αυτοί για τη Θεσσαλονίκη. Κοινός προορισμός τους ο καταυλισμός στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς.

Ομως, φαίνεται ότι η μεταφορά γίνεται υπό το βάρος των μεταναστευτικών ροών που έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, όταν και η Τουρκία άφησε ανοικτές τις πύλες, εκβιάζοντας έτσι την Ευρώπη.

Με τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου να είναι «πνιγμένα» από πρόσφυγες και μετανάστες και η κατάσταση να μην μπορεί να ελεγχθεί, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση για μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα των πρώτων 1.500 κι ενδεχομένως να ακολουθήσουν κι άλλοι.

Κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως το θέμα του προσφυγικού έχει πυροδοτήσει έντονη κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως  όσο αφορά τις ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια.

Χθες, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ  σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η πρώην κυβέρνηση ευθύνεται για το γεγονός ότι «χιλιάδες πρόσφυγες στοιβάζονται και εγκλωβίζονται επί μακρόν σε θλιβερά στρατόπεδα ωραιοποιημένων ονομασιών όπως δομές φιλοξενίας και κέντρα υποδοχής».

Το σύστημα διαχείρισης, όπως ανέφερε το υπουργείο,  είναι ανύπαρκτο, «με άγνωστο αριθμό παρανόμως διαμενόντων στη χώρα, με σύνορα «σουρωτήρι», χωρίς βασικές υποδομές και τεχνολογικά εργαλεία διαχείρισης/εποπτείας των θαλάσσιων ροών, με ανθρώπους ευάλωτους που καταλήγουν να γίνονται έρμαια των εγκληματικών οργανώσεων».

Η χθεσινή «παρέμβαση» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έρχεται ως απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι ευθύνεται για την ντροπή της Μόριας έφτασε στο σημείο να εγκαλέσει τη νέα κυβέρνηση ότι άργησε πάρα πολύ να κατανοήσει αλλά και να δράσει για το προσφυγικό ζήτημα.