Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εξέφρασε χθες, Παρασκευή, την έντονη «ανησυχία» της μπροστά στον κίνδυνο «άμεσα επικείμενης επανέναρξης της ένοπλης σύρραξης» στην Κολομβία, ενώ απέρριψε την κατηγορία του προέδρου, Ιβάν Ντούκε, ότι προστατεύει μια νέα ένοπλη οργάνωση.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, έκανε δηλώσεις μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση από πρώην ηγετικά στελέχη των FARC ενός βίντεο με το οποίο γνωστοποιούν πως ξαναπαίρνουν τα όπλα.
Ο Λουσιάνο Μαρίν, γνωστότερος με το nom de guerre Ιβάν Μάρκες, πρώην διαπραγματευτής και δεύτερος τη τάξει των άλλοτε Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, εμφανίζεται σε αυτό το βίντεο μαζί με 20 βαριά οπλισμένους άνδρες, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον τριών άλλων ηγετών των FARC.
Ο Ιβάν Μάρκες κατηγόρησε στο βίντεο τον πρόεδρο Ντούκε ότι δεν τηρεί την συμφωνία ειρήνης του 2016, που είχε σκοπό η χώρα να γυρίσει τη σελίδα του εμφυλίου πολέμου των τελευταίων πενήντα και πλέον χρόνων και οδήγησε στον αφοπλισμό περίπου 7.000 ανταρτών και στο μετασχηματισμό της οργάνωσης ανταρτών σε πολιτικό κόμμα.
Ο Μάρκες πρόσθεσε ότι ο ίδιος και οι συναγωνιστές του ξαναρχίζουν τον ανταρτοπόλεμο.
Ο Ντούκε κατηγόρησε τη «δικτατορία του (προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς) Μαδούρο» ότι υποστηρίζει τη νέα οργάνωση αποστατών των FARC, την οποία αποκαλεί «συμμορία ναρκοτρομοκρατών».
Η διπλωματία της Βενεζουέλας —η οποία συγκαταλεγόταν στις εγγυήτριες χώρες της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κολομβία, μαζί με τη Χιλή, την Κούβα και τη Νορβηγία— ανέφερε ότι διαβουλεύεται με τις υπόλοιπες για να χαραχτεί «άμεσα μια στρατηγική που θα επιτρέψει την αποκατάσταση της επαφής ανάμεσα στα μέρη».
Εξάλλου, το Καράκας απέρριψε την «ιταμότητα» του Ντούκε, ο οποίος κατ’ αυτό κατηγορεί «τρίτες χώρες και τρίτα πρόσωπα» ότι υπονομεύουν την ειρηνευτική διαδικασία, χωρίς να αναφερθεί άμεσα στην κατηγορία του προέδρου της Κολομβίας εναντίον του ομολόγου του της Βενεζουέλας.
Ωστόσο, η διπλωματία της Βενεζουέλας έκρινε ότι ο ίδιος ο Ντούκε είναι υπεύθυνος για την «αποδιάρθρωση» της ειρηνευτικής διαδικασίας, κατ’ αυτήν «σχεδιασμένη», προσθέτοντας ότι η «συμπεριφορά» του απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια της περιφέρειας.
Οι επικριτές του Ντούκε, ο οποίος ανήκει στη σκληρή Δεξιά, του προσάπτουν πως προσπαθεί να αφαιρέσει αρμοδιότητες από το ειδικό δικαστήριο, στο οποίο ανατέθηκε να χειριστεί υποθέσεις εγκλημάτων της περιόδου του εμφυλίου και ότι κάθε άλλο παρά προσφέρει επαρκή προστασία στους πρώην αντάρτες και στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων — εκατοντάδες εξ αυτών έχουν δολοφονηθεί μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης.
Δεν εντάχθηκαν όλοι οι γκεριγέρος των FARC στην ειρηνευτική διαδικασία: περίπου 2.000 αποστάτες συνέχιζαν να δρουν σε διάφορες επαρχίες, πολύ πριν ο Ιβάν Μάρκες κάνει την ανακοίνωση.
Δυνάμεις του στρατού της Κολομβίας σκότωσαν εννιά από τα μέλη μιας ομάδας αποστατών στην επαρχία Κακετά, ανάμεσά τους κι έναν από τους ηγέτες της, ανέφερε χθες ο υπουργός Άμυνας, Γκιγιέρμο Μποτέρο.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)