Δύο μήνες περισσότερους θα έχουν στη διάθεσή τους όσοι επιθυμούν να υποβάλουν αντιρρήσεις κατά των δασικών χαρτών σε επτά νομούς της χώρας. Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η προθεσμία που εξέπνεε στις 30 Αυγούστου 2019 παρατείνεται έως τις 31 Οκτωβρίου 2019 με στόχο τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων στην έγκαιρη άσκηση των δικαιωμάτων τους.
Η επέκταση του χρονικού περιθωρίου υποβολής αντιρρήσεων αφορά τις περιοχές όπου οι δασικοί χάρτες αναρτήθηκαν από τις 19 Οκτωβρίου 2018 έως την 1η Μαρτίου του 2019.
Στο μεταξύ, νέα παράταση δόθηκε, με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου, και για την υποβολή δηλώσεων στο πρόγραμμα του Εθνικού Κτηματολογίου στη Μεσσηνία. Η νέα προθεσμία, που λήγει στις 28 Σεπτεμβρίου 2019, αφορά όσους κατοικούν στην Ελλάδα, ενώ για τους κατοίκους εξωτερικού είχε δοθεί ήδη προθεσμία έως τις 29 Οκτωβρίου 2019. Η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω της χαμηλής προσέλευσης στο τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης: σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μέχρι τις 7 Αυγούστου 2019 είχε κατατεθεί μόνο το 20% των δηλώσεων από όσες θα έπρεπε να έχουν κατατεθεί, ενώ το σύνολο των δικαιωμάτων που θα έπρεπε να κτηματογραφηθούν στη Μεσσηνία έως τις 26 Αυγούστου αγγίζουν τα 800.000.
Ως προς τους δασικούς χάρτες, σημειώνεται ότι στις περιοχές για τις οποίες δόθηκε παράταση περιλαμβάνονται και εκείνες που επλήγησαν πέρυσι από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το δεδομένο, οι αρμόδιοι έκριναν σκόπιμο να παραταθεί η προθεσμία μετά τη λήξη της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. «Για τις υπόλοιπες περιοχές, όπου οι δασικοί χάρτες αναρτήθηκαν ταυτόχρονα, στόχος είναι η ενιαία διαχείρισή τους», αναφέρει το υπουργείο, καθώς «με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται ο τεχνικός χειρισμός και εξοικονομούνται διοικητικοί πόροι».
Προθεσμία
Οι περιοχές για τις οποίες ισχύει νέα προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες είναι οι εξής:
Στην Ανατολική Αττική: οι προκαποδιστριακοί Δήμοι Ραφήνας, Νέας Μάκρης, Πικερμίου, Ζωγράφου, Βύρωνα, Καισαριανής, Ν. Ιωνίας, Αμαρουσίου, Μελισσίων, Φιλοθέης, το Χαλάνδρι, ο Χολαργός, η Παιανία, τα Σπάτα, τα Γλυκά Νερά και η Κρωπία.Στη Δυτική Αττική: ο προκαποδιστριακός Δήμος Μεγαρέων. Στη Δράμα: όλες οι περιοχές που βρίσκονται στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Δασών Δράμας, εκτός των προκαποδιστριακών Δήμων Δράμας, Καλαμπακίου, Κεφαλαρίου, Αγίου Αθανασίου, Καλαμώνος και Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Στην Κοζάνη: οι χορτολιβαδικές εκτάσεις του προκαποδιστριακού Δήμου Κοζάνης.
Στις Κυκλάδες: οι προκαποδιστριακοί Δήμοι Αδάμαντος (Νήσος Μήλος), Ανάφης (Νήσος Ανάφη), Ανω Μεράς (Νήσος Μύκονος), Βόθωνος, Βουρβούλου, Εξω Γωνιάς, Ημεροβιγλίου, Θήρας, Καρτεράδου, Μεσαριάς, Οίας (Νήσου Θήρας), Θηρασίας (Νήσου Θηρασίας), Σικίνου (Νήσος Σίκινος), Ανω Μεριάς, Φολέγανδρου (Νήσος Φολέγανδρος).Στη Θεσσαλονίκη: Θεσσαλονίκη, Τριανδρία, Αμπελόκηποι, Μενεμένη, Ελευθέριο – Κορδελιό, Εύοσμος, Πολίχνη, Σταυρούπολη, Ευκαρπία, Αγιος Παύλος, Νεάπολη, Πεύκα, Συκιές, Ωραιόκαστρο, Ιωνία, Πανόραμα, Πυλαία. Στην Καρδίτσα: το σύνολο της περιοχής που βρίσκεται στην αρμοδιότητα της τοπικής Διεύθυνσης Δασών. Στη Μαγνησία: Ν. Αγχίαλος, Βόλος, Σκιάθος, Αλόννησος.