Σύμφωνα με τις αστυνομικές έρευνες ο θάνατος της 34χρονης κατά την διάρκεια τελετής σαμανισμού, προκλήθηκε από το ρόφημα, που προσφέρθηκε στους συμμετέχοντες. Το ρόφημα πιθανόν να περιείχε κάποια ναρκωτική ουσία.
Η 34χρονη γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Η αστυνομία της Κύπρου, επικαλούμενη μαρτυρίες αναφέρει χαρακτηριστικά: «η 34χρονη, ενώ βρισκόταν με άλλα πρόσωπα, σε συγκεκριμένο χώρο στην Αραδίππου, έχασε τις αισθήσεις της» καθώς και «ότι στους συμμετέχοντες στη συνάντηση, προσφέρθηκε συγκεκριμένο ρόφημα, το οποίο πιθανόν να περιείχε ναρκωτική ουσία».
Οι αρχές έχουν προχωρήσει στην σύλληψη μίας 50χρονης γυναίκας, η οποία έχει τεθεί υπό κράτηση ενώ συνεχίζονται οι έρευνες.
Τι είναι ο σαμανισμός;
Με τον όρο σαμανισμός περιγράφεται ένα πολύπλοκο λατρευτικό και μαγικό-θρησκευτικό κίνημα με επίκεντρό του την τεχνική της έκστασης. Αν και πολλοί κατατάσσουν τον σαμανισμό στις θρησκείες, στην πραγματικότητα δεν περιλαμβάνεται σε αυτές αφού αποτελεί μία μυστικιστική εμπειρία.
Δεν είναι θρησκεία αλλά ούτε και κάποια φιλοσοφία αφού ο σαμανισμός εμφανίζεται πολύ νωρίτερα από αυτές.
Η γεωγραφική εξάπλωση του σαμανισμού είναι ευρύτατη και σε αυτόν κεντρικό πρόσωπο είναι ο σαμάνος ως ιερέας, μάγος-γιατρός και αρχηγός ενίοτε της «οικογενειακής θρησκείας». Η βάση της σαμανικής πρακτικής είναι αρχέγονα ανιμιστική.
Η λέξη «σαμάνος»
Η λέξη σαμάνος προέρχεται από το «σαμάν» και έχει καταγωγή από τις φυλές Tungus της Σιβηρίας. Σαμάνοι βέβαια υπήρξαν και σε πολλούς άλλους λαούς, για παράδειγμα οι γιατροί-μάγοι των φυλών της Αφρικής και οι σαμάνοι της Λατινικής Αμερικής.
Ως σαμάνος μπορεί να θεωρηθεί κάθε πρόσωπο, που λειτουργεί ως μάγος-γιατρός, προφήτης ή σοφός θεραπευτής.
Στο βαθμό που οι υπόλοιποι αντιλαμβάνονται, ο σαμάνος λειτουργεί γενικά ως θεραπευτής τους (φυσικά, πνευματικά, ή και τα δύο), αλλά αυτό είναι περισσότερο ένα «υποπροϊόν» του «χαρίσματος» για το οποίο διακρίνεται ο σαμάνος.
Ο σαμάνος εύχεται να εξελιχθεί και να γίνει ένα περισσότερο διαφωτισμένο άτομο, για το λόγο αυτό, ο σαμανισμός είναι μια «ατραπός του γίγνεσθαι» για το σαμάνο.
Η άκρως επικίνδυνη τελετή των σαμάνων
Μία από τις μεγαλύτερες «δοκιμασίες» που καλείται να ακολουθήσει ένας σαμάνος είναι η μεταστοιχείωση κάποιου δηλητηρίου, τελετή η οποία περιλαμβάνει την πρόσληψη δηλητηρίου στο σώμα του σαμάνου και έπειτα την μετάλλαξή του σε κάποια αβλαβή ουσία.
Αν ο σαμάνος αποτύχει, μπορεί και να πεθάνει. Ενδεχομένως η άτυχη 34χρονη να συμμετείχε σε κάποια παρόμοια τελετή.
Τι είναι ο σατανισμός και γιατί δεν έχει σχέση με τον σαμανισμό
Στις πρακτικές του σαμανισμού βασίζονται τελετουργικά πολλών διαφορετικών θρησκειών. Μία από αυτές είναι και η ψευδοθρησκεία του σατανισμού, η οποία ουδεμία σχέση έχει όμως με τις πρακτικές του σαμανισμού.
Αν και ο όρος «σατανισμός» έχει χρησιμοποιηθεί από την Εκκλησία για τους εχθρούς του Χριστιανισμού από τα μεσαιωνικά χρόνια, η λεγόμενη «Εκκλησία του Σατανισμού» καθιερώθηκε τα σύγχρονα χρόνια και συγκεκριμένα το 1966. Ιδρυτής αυτής της «Εκκλησίας» ήταν ο Άντον Λαβέι, ο οποίος θεωρείται πατέρας του σατανισμού. Η πρακτική αυτή – γιατί δεν αναγνωρίζεται φυσικά ως θρησκεία – έχει δημιουργήσει αρκετές σέκτες και γνώρισε μία έξαρση κυρίως τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 στην Αμερική.
Στην Ευρώπη, το κίνημα αυτό εισήλθε τη δεκαετία του 1990, όπου υπήρξαν διάφορες πολύκροτες υποθέσεις. Στην Ελλάδα, διαβόητοι έγιναν οι Σατανιστές της Παλλήνης το 1992, οι οποίοι δολοφόνησαν μία 14χρονη στο πλαίσιο μίας τελετής.
Οι τρομακτικές τελετές των σατανιστών
Ενώ απώτερος σκοπός του σαμανισμού είναι η εξύψωση του πνεύματος και η ένωση με το σύμπαν, οι σατανιστές μέσα από τελετές με έντονο το στοιχείο της βίας, της φρίκης και της υπερβολής προσπαθούν να καλέσουν ή να μιλήσουν με τον Διάβολο ή πολύ απλά να εκφράσουν αντιχριστιανικά αισθήματα.
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των σατανιστικών τελετών είναι η επιβολή του τρόμου, για αυτό πολύ συχνά χρησιμοποιούνται θύματα. Αυτά τα θύματα είναι κυρίως άτυχα ζώα και σε σπάνιες περιπτώσεις – όπως έχουμε δει από κατά καιρούς ειδήσεις που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας – ακόμα και άνθρωποι, κυρίως νεαρά κορίτσια. Άλλες φορές «θύματα» είναι οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, οι οποίοι προσφέρουν ως «θυσία» το αίμα τους (συνήθως κόβοντας με ένα μικρό μαχαίρι την παλάμη τους).
Οι τελετές μπορούν να περιλαμβάνουν βασανιστήρια, σεξουαλικά όργια, ακόμα και φόνους. Συνήθως, γίνονται το βράδυ σε ερημικές τοποθεσίες και σε ημερομηνίες που συνδέονται με αρχαίες ειδωλολατρικές λατρείες, για παράδειγμα κατά το θεαρινό ηλιοστάσιο και την Πανσέληνο του Απριλίου.