Το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ παρουσίασε στην Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για την προσπάθεια της κυβέρνησης και της διοίκησης της επιχείρησης για την εξυγίανσή της. Μάλιστα τόνισε ότι χωρίς τα μέτρα αυτά στις 24 Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένεται η νέα έκθεση βιωσιμότητας του ορκωτού λογιστή (Ernst & Young), η ΔΕΗ θα βρισκόταν σε δραματικές συνέπειες.
«Ο ορκωτός λογιστής θα ζητούμε βίαια μέτρα για την επιχείρηση, η μετοχή θα έβλεπε μια αναστολή διαπραγμάτευσης, οι τράπεζες θα επηρεάζοντας από το κοκκίνισμα της ΔΕΗ και συνολικά η οικονομία θα βρισκόταν σε μια απίστευτη περιδίνηση», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Θα μπορούσα να κερδίσω στον “Τιτανικό” του λαϊκισμού, αλλά διερωτώμαι τι θα συνέβαινε αν μέναμε απαθείς στις 25 Σεπτεμβρίου. Δεν το επιτρέπει η συνείδησή μου να παραμείνω απαθής». Περιγράφοντας το δυσμενές πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για την πορεία της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «πολλοί δεν θα ζήλευαν την θέση που είμαστε αλλά πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», ενώ ξεκαθάρισε σε ό,τι αφορά την βούληση της κυβέρνησης ότι «θέλουμε να διασωθεί η επιχείρηση»: «Αν δεν υπάρχει ΔΕΗ δεν υπάρχει η χώρα και αυτό θέλω να γίνει καθαρό και εδώ και στις Βρυξέλλες».
Αυτό ήταν το «μήνυμα» που εξέπεμψε δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση μιλάει με την ίδια γλώσσα παντού». «Κάνουμε ό,τι μπορούμε να κρατήσουμε όρθιο τον πυλώνα της ενέργειας και τον πυλώνα της ελληνικής οικονομίας», συμπλήρωσε. Σχετικά με την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση ότι επιδιώκει το ξεπούλημα της ΔΕΗ, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: «Λένε κάποιοι ότι θέλουμε να ιδιωτικοποιήσουμε την ΔΕΗ. Τους απαντώ να μην αγχώνονται. Δεν υπάρχουν αγοραστές. Δεν υπάρχουν τρελοί που θα βάλουν να τα λεφτά τους».
«Επιχειρούμε να λειτουργήσουμε υπεύθυνα, σοβαρά, μακριά από λαϊκίστικους πειρασμούς», σημείωσε καθιστώντας σαφές ότι προκειμένου να είναι βιώσιμη για το επόμενο έτος η ΔΕΗ πρέπει να εξασφαλίσει ένα ποσό που μπορεί να υπερβαίνει τα 900 εκ. ευρώ. Χαρακτήρισε δε έωλο το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση μιλώντας για την δραματική κατάσταση στην ΔΕΗ απαξιώνει την επιχείρηση. «Οι αγορές βλέπουν ότι υπάρχει μια διάθεση να προστατευθεί η επιχείρηση», ανέφερε, ενώ σχετικά με τα λάθη που έγιναν με αποτέλεσμα την σημερινή οικονομική εικόνα της επιχείρησης ανέφερε τα εξής:
- Εγκαταλείφθηκε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ (εκπονήθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά).
- Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ κατά 66% και στον ΑΔΜΗΕ κατά 49% και συμφωνήθηκε να υιοθετηθούν οι δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος ΝΟΜΕ με τις οποίες η ΔΕΗ πουλάει ρεύμα κάτω του κόστους. Όπως είπε η ΔΕΗ έχασε από αυτό 600 εκ. ευρώ και τα κέρδισαν οι ανταγωνιστές της.
Όσον αφορά τις οφειλές προς την ΔΕΗ είπε ότι έφτασαν από το 1,4 δις τα 2,5 δις το 2018. Πάντως διευκρίνισε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι «να κυνηγήσουμε τους φτωχούς ανθρώπους». Όμως είπε ότι έχει διαπιστωθεί πως από αυτούς τα μισά χρήματα τα χρωστούν 60.000 (800 εκ. ευρώ). «Δεν είναι μικροί οφειλέτες και ανήμποροι άνθρωποι. Πίσω από τους φτωχούς κρύφθηκαν και μια σειρά από πονηρούληδες που έτυχαν μιας ασυλίας επί ζημία της ΔΕΗ», ανέφερε.
Όσον αφορά το σχέδιο διάσωσης της επιχείρησης, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει η λύση της μικρής ΔΕΗ – κάηκε», όπως επίσης «δεν υπάρχει και η λύση της καλής και κακής ΔΕΗ διότι η κακή θα πρέπει να πληρωθεί από κάποιον, κόστος μέχρι και 5 δις». Έτσι, η κυβέρνηση προχωρεί στα εξής:
- Άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας («ώστε να βγάλει η ΔΕΗ την μύτη της έξω από το νερό», όπως είπε). Αύριο το ΔΣ της ΔΕΗ θα αποφασίσει για τον εξορθολογισμό των τιμολογίων. Για 7 εκατ. συνδέσεις τα βασικά τιμολόγια «θα είναι ουδέτερα», ενημέρωσε ο κ. Χατζηδάκης, τόσο λόγω του μειωμένου ΦΠΑ (από την προηγούμενη κυβέρνηση) όσο και λόγω του οικονομικού μαξιλαριού που υπάρχει από το ΕΤΜΕΑΡ (180 εκατ. ευρώ). Σε συνδυασμό με όλα αυτά, τα τιμολόγια για τον μέσο θα ισοσταθμιστούν πλήρως, εξήγησε.
- Ρήτρα CO2 για τον άνθρακα.
- Μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10% στο 5%. Η επίπτωση είναι 2,5 ευρώ για κάθε νοικοκυριό το μήνα.
- Επιμερισμός βαρών και στους υπαλλήλους της ΔΕΗ. «Καθώς όλοι καλούνται να πληρώσουν ένα κόστος, θα έπρεπε να έχουν μια συμμετοχή και οι εργαζόμενοι. Δεν ζητήσαμε μειώσεις μισθών, αλλά τους ζητάμε να μην έχουν το προνόμιο για έκπτωση 75% το μήνα στα τιμολόγιά τους, κάτι που θα περιοριστεί στο 30%», είπως είπε, κάνοντας λόγο για «σωστή και κοινωνικά δίκαιη απόφαση». «Ξέρω ότι δεν θα γίνω δημοφιλής μεταξύ των εργαζομένων αλλά οι πρώτοι που θα κερδίσουν από την σωτηρία της επιχείρησης είναι οι ίδιοι διότι χωρίς την ΔΕΗ δεν θα υπάρχουν», πρόσθεσε.
- Κυνήγι κακοπληρωτών.
- ΥΚΩ: «Οφείλει να τα καταβάλλει και θα τα καταβάλει η κυβέρνηση», ξεκαθάρισε. Αυτά είναι 200 εκ. ευρώ και όπως είπε «τα ΥΚΩ μας καλύπτουν στο 1/5 του προβλήματός μας».
- Τιτλοποίηση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη διοίκηση που θα δώσει σύντομα σημαντική ένεση ρευστότητας της επιχείρησης.
Εκτός όμως από αυτά τα άμεσα μέτρα, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «η ΔΕΗ πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα τα οικονομικά και την προοπτική της».
Στην κατεύθυνση αυτή, αναφέρθηκε στα εξής:
- Δρομολόγηση μεταφορά παγίων διανομής ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ «που θέλουμε να καταλήξει σε μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ -θα δούμε πώς», είπε.
- «Δεν δεχόμαστε να συνεχιστεί η πολιτική δημοπρασιών με τα ΝΟΜΕ. Ξέρω ότι αυτό δεν αρέσει καθόλου στις Βρυξέλλες. Αλλά η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να ζημιώνεται η ΔΕΗ και να γελάνε οι ανταγωνιστές της», δήλωσε, αν και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης τον κατηγόρησε ότι επιχειρεί να δώσει μια παραπλανητική εικόνα καθώς με αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα ΝΟΜΕ τελειώνουν το τέλος του χρόνου.
- Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι «θα φέρουμε σύντομα νόμο που θα επιτρέπει να κινηθεί με μεγαλύτερη ευελιξία». Είναι η μόνη ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένη και ανοιχτή σε ανταγωνισμό. Δεν μπορεί να λειτουργεί με το νόμο που λειτουργούν οι αστικές συγκοινωνίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
- Στοχευμένες εθελούσιες εξόδους, πραγματικές και αναγκαίες είτε λόγω σταδιακής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων είτε για λόγους μάνατζμεντ.