Ξένες ταινίες

«Στην άκρη του νήματος» (Edge of darkness)

OPEN, 22.00

Καθώς ο ντεντέκτιβ ανθρωποκτονιών Τόμας Κρέιβεν ερευνά το θάνατο της ακτιβίστριας κόρης του, ανακαλύπτει όχι μόνο την κρυφή της ζωή, αλλά και ένα σχέδιο συγκάλυψης των γεγονότων από κυβερνητικές υπηρεσίες και επιχειρηματικά συμφέροντα που προσελκύει το ενδιαφέρον ενός πράκτορα, που έχει αποστολή να εξαφανίσει όλες τις αποδείξεις. (ΗΠΑ, 2010, 117)

«Ο ιατρικός επισκέπτης» (Il venditore di medicine)

EPT3, 22.30

Ενας ιατρικός αντιπρόσωπος (Κλάουντιο Σανταμαρία), εργαζόμενος σε φαρμακευτική εταιρία που δεν πηγαίνει καλά, θα κάνει τα πάντα προκειμένου να μη χάσει τη δουλειά του: διαφθείρει γιατρούς, εξαπατά συναδέλφους, προδίδει ανθρώπους που τον εμπιστεύονται. Είναι ο τελευταίος κρίκος της  αλυσίδας δωροδοκιών που η ειταιρία του (όπως και πολλές άλλες φαρμακευτικές εταιρείες), ακολουθεί για να πείσει τους γιατρούς να συνταγογραφήσουν τα δικά της φάρμακα. Ο Αντόνιο Μοραμπίτο χειρίζεται ένα επίκαιρο και δύσκολο θέμα, δίνοντας έμφαση στον ψυχικό κόσμο ενός όχι απαραιτήτως ανέντιμου ανθρώπου ο οποίος όμως ωθείται στην διαφθορά παγιδευμένος σε ένα σύστημα που δεν μπορεί να ελέγχξει. Δεν προβλήθηκε ποτέ στις αίθουσες της χώρας μας. (Ιταλία, 2013, 105’)

«Aγριο θηλυκό» (Something wild)

ΕΡΤ2, 23.00

Ενας συντηρητικός μεσοαστός (Τζεφ Ντάνιελς) γνωρίζει μιά αισθησιακή κοπέλα (Μέλανι Γκρίφιθ) η οποία θα τον παρασύρει στην πιό αξέχαστη εμπειρία της ζωής του. Τον παίρνει από την πόλη και τον οδηγεί στον τόπο καταγωγής της όπου «μεταμορφώνεται» σε μιά ξανθιά, γαλήνια ύπαρξη. Όμως ο πρώην σύζυγός της (Ρέι Λιότα), δεν θα τους αφήσει στην ησυχία τους. Στυλάτο και μοντέρνο, το «Αγριο θηλυκό» του Τζόναθαν Ντέμι («Η σιωπή των αμνών») έγινε αναπάντεχη επιτυχία γιατί άρεσε χάρη στην ασυνήθιστη αισθητική αλλά και την χαριτωμένη υπερβολή του και. Από τους τρεις βασικούς ηθοποιούς ξεχωρίζει ο Ντάνιελς, «γάντι» στον ρόλο του γιάπι που χωρίς να καταλάβει πως παρασύρεται σε μιά έξαλλη περιπέτεια. (ΗΠΑ, 1986, 114’)