Οι υπεύθυνοι των αγροτικών φυλακών Τίρυνθας είχαν ζητήσει –επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- να μην μεταχθούν εκεί τουλάχιστον τρείς από τους τέσσερις από τους δραπέτες. Κι αυτό γιατί είχαν θεωρηθεί ιδιαίτερα επικίνδυνοι και υπήρχαν ενδείξεις –από το 2018- ότι θα επιχειρείτο απόδραση από τα συγκεκριμένα άτομα. Όμως οι επιτελείς του υπουργείου Δικαιοσύνης, στους οποίους είχαν υποβληθεί οι σχετικές ενστάσεις, κώφευσαν επιδεικτικά με τις συγκεκριμένες συνέπειες: την απόδραση και την εξαφάνισή τους.
Οι τέσσερις(δύο Αλβανοί, ένας Μαροκινός κι ένας Αιγύπτιος ) είχαν κατηγορηθεί για ληστρικές επιθέσεις, διακίνηση ναρκωτικών παράνομες οπλοκατοχες και άλλες εγκληματικές ενέργειες και τουκαχιστον τρεις από αυτούς θεωρούντο ιδιαίτερα επικίνδυνοι. Eίχαν καταδικασθεί σε ποινές κάθειρξης έξι έως 11 χρόνων. Ο Μαροκινός συμμετείχε σε αιματηρή συμπλοκή στον Κορυδαλλό . Επιπλέον ο ένας εκ των Αλβανών, για τον οποίο είχε ζητηθεί παλαιότερα να φύγει από την Τίρυνθα, είχε αποδράσει από τις συγκεκριμένες φυλακές τον περασμένο Ιούλιο και είχε συλληφθεί αργότερα στη Λαμία. Είχε κινηθεί η διαδικασία μεταφοράς του σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα. Η απόδρασή τους έγινε αντιληπτή κατά τον έλεγχο, το μεσημέρι της Τετάρτης, από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Φέρεται για την απόδραήη τους να χρησιμοποίησαν κοπτικά εργαλεία.
Οι υπεύθυνοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί ότι η μεταγωγή των εν λόγω κρατουμένων στην Τίρυνθα υπέκρυπτε έντονο παρασκήνιο και υπήρχε προειδοποίηση για τον κίνδυνο να δραπετεύσουν. Σημειώνεται ότι ήδη η κυβέρνηση έχει καταρτίσει νομοσχέδιο με το οποίο αλλάζουν οι νόμοι -επί ΣΥΡΙΖΑ- που προέβλεπαν ότι «όσοι έχουν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης άνω των δέκα ετών, έχουν εκτίσει το ένα πέμπτo της ποινής τους και τους έχει χορηγηθεί τουλάχιστον μια τακτική άδεια, δύνανται να μεταχθούν στα αγροτικά καταστήματα κράτησης. Το ίδιο και οι ισοβίτες που έχουν εκτίσει οκτώ έτη και τους έχει χορηγηθεί τουλάχιστον μία άδεια, τους όρους της οποίας έχουν τηρήσει».
Κι αυτό γιατί πολλοί ποινικοί απέφευγαν να αποδράσουν στην διάρκεια των αδειών τους (σσ. οπότε θα υπήρχε νέα ποινή για την πράξη τους) αλλά να προχωρούσαν σε εύκολη απόδραση από τις αγροτικές φυλακές (λόγω των μικρών μέτρων ασφαλείας) όπου υπάρχει συγχώνευση ποινών. Είναι χαρτακτηριστικό ότι στο διάστημα από το 2015 έως σήμερα 16 κρατούμενοι των αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας απέδρασαν. Υπενθυμίζεται ότι από τις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας, όπου κρατείτο, απέδρασε στις αρχές Ιουνίου ο Γιάννης Μιχαηλίδης, γνωστότερος ως «τοξοβόλος του Συντάγματος». Ο Μιχαηλίδης είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», για συνέργεια στη διπλή ληστεία τραπεζών στο Βελβεντό Κοζάνης, ενώ το 2015 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών για ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη.