Στις δύο πρώτες ημέρες του G7 στο γαλλικό θέρετρο Μπιαρίτς πολλοί πίστευαν ότι η διάσκεψη των ηγετών των επτά ισχυρότερων χωρών του πλανήτη θα επισκιαζόταν από την κακή θέληση, την απουσία διάθεσης για επικοινωνία και τη διάσταση απόψεων. Ωστόσο προς το κλείσιμο της συνόδου ο Ντόναλντ Τραμπ διαψεύδοντας τις εικασίες έτεινε κλάδον ελαίας προς την Κίνα για τον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο και άφησε τον Εμμανουέλ Μακρόν να επιχειρήσει αποκλιμάκωση στην κρίση με το Ιράν. Από την πλευρά του ο οικοδεσπότης γάλλος πρόεδρος με διπλωματική μαεστρία κατάφερε να κρατήσει ικανοποιημένο τον Ντόναλντ Τραμπ. Συνεργάστηκαν καλά, υπήρξε ευρεία συναίνεση και εξαιρετικά θετικές συνομιλίες, όπως δήλωσε. Ως εκ τούτου Μακρόν και Τραμπ παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον γάλλο ομόλογό του ως έναν «αξιόλογο πολιτικό ηγέτη».
Καλό κλίμα μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ
Από τη γαλλική σκοπιά για τον Μακρόν θεωρείται επιτυχία ότι κατάφερε να πείσει τον Τραμπ για μια προσέγγιση με το Ιράν. Η Γαλλία, έχοντας συνυπογράψει την δυσλειτουργική συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης, επιδιώκει να σταματήσει η κλιμάκωση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ. Για τον λόγο αυτό στο Μπιαρίτς κατέφθασε τελευταία στιγμή προσκεκλημένος του Μακρόν και ο υπ. Εξωτερικών του Ιράν, Ζαρίφ. Αρχικά ο Τραμπ αντέδρασε διστακτικά, ενώ τελικά τη Δευτέρα έμοιαζε να μην απορρίπτει εντελώς το ενδεχόμενο διπλωματικής προσέγγισης. «Έχουμε χαράξει έναν δρόμο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Εμμανουέλ Μακρόν υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι περιστάσεις είναι ακόμη σχετικά ρευστές. Επίσης ο Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο του Ιράν Ρουχανί, ο οποίος επέδειξε ετοιμότητα για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Τραμπ υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Παραδόξως και ο Τραμπ επιβεβαίωσε την πιθανότητα μιας τέτοιας συνάντησης.
Προσέγγιση στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα
Θετικό ήταν το κλίμα και αναφορικά με τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Το θέμα συζητήθηκε σε βάθος και συμφωνήθηκε ότι οι εμπορικές πρακτικές της Κίνας στα πεδία της πνευματικής ιδιοκτησίας και του ντάμπινγκ δεν είναι δίκαιες, ανέφερε ο Μακρόν εκφράζοντας την επιθυμία να ενταθούν οι προσπάθειες για να συμφωνηθούν νέοι κανόνες για το παγκόσμιο εμπόριο. Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας δημιουργεί αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία και η συμφωνία θα ήταν καλή για όλους. Και ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την πεποίθηση ότι και η Κίνα επιθυμεί μια συμφωνία με τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι η αμερικανική πολιτική της επιβολής δασμών πλήττει έντονα την Κίνα.
Αποφυγή κρίσεων, λίγα απτά αποτελέσματα
Συνολικά η σύνοδος του G7 στο Μπιαρίτς κατέδειξε περισσότερο την επιτυχία του Μακρόν να αποτρέψει μια νέα όξυνση λόγω Τραμπ τόσο στο πεδίο του παγκόσμιου εμπορίου όσο και αναφορικά με την κρίση στο Ιράν και λιγότερο συγκεκριμένα απτά αποτελέσματα. Όλοι γνωρίζουν άλλωστε ότι η σύγκλιση και η ενότητα σε αντίστοιχες διασκέψεις εξαρτάται από την καλή θέληση του αμερικανού προέδρου.
Σε αντίθεση με την ανακοίνωσή του ότι δεν θα υπάρξει τελικό κοινό ανακοινωθέν, ο πρόεδρος Μακρόν παρουσίασε τα συμπεράσματα τις διάσκεψης σε έγγραφο που φέρει την υπογραφή του, στο οποίο υπάρχει δέσμευση για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και ομοφωνία ότι το Ιράν δεν θα πρέπει να διαθέτει πυρηνικά όπλα, αλλά αντίθετα να διασφαλίζει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Γίνεται επίσης αναφορά στη διεξαγωγή συνόδου κορυφής για την Ουκρανία καθώς και διάσκεψης για τη Λιβύη, ενώ οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ δεν αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης. Το G7 αποφάσισε τέλος, έστω και μετά από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων, βοήθεια ύψους 20 εκατομ. ευρώ για κατάσβεση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο.
Μπάρμπαρα Βέζελ, Μπιαρίτς
Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη