Μέγας ο συμβολισμός της άρσης των capital controls και δηλωτικός της επιταχυνόμενης επιστροφής στην κανονικότητα.
Μετά 50 μήνες περιορισμών στις συναλλαγές εντός και εκτός της χώρας η ελληνική οικονομία ανακτά από την 1η Σεπτεμβρίου και πάλι την ελευθερία της.
Η κίνηση κεφαλαίων θα εκτελείται και πάλι ανεμπόδιστα , όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης και θα δηλώνει στον καθένα ότι η Ελλάδα δεν ενσωματώνει συστημικούς ή άλλους κινδύνους , ικανούς να διατηρούν την καχυποψία και την αμφιβολία ακέραιη..
Η Ελλάδα γίνεται και πάλι μια χώρα άξια εμπιστοσύνης, όπου ο καθείς μπορεί να κινηθεί με άνεση χωρίς τον κίνδυνο να ξεμείνει από χρήματα ή να χάσει τις επενδύσεις του.
Ξεπέρασε έπειτα από τέσσερα χρόνια θυσιών την ατμόσφαιρα επιφύλαξης και αμφιβολίας που διατηρούσαν οι αγορές και όσοι εκπροσωπούν το διεθνές οικονομικό σύστημα.
Σειρά γεγονότων και συνθηκών, από τις επαναλαμβανόμενες εξόδους στις αγορές μέχρι την επιστροφή μέρους των διαφυγόντων καταθέσεων, επέτρεψαν την προετοιμασία και την εξαγγελία από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της άρσης των κεφαλαιουχικών περιορισμών.
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων είχαν αρθεί εδώ και καιρό και ήταν θέμα χρόνου η ολοκληρωτική κατάργησή τους.
Πιθανώς να συνέβαινε σε έξι μήνες και από μια άλλη κυβέρνηση.
Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αρνηθεί το γεγονός ότι ο τρόπος που κινείται και δρα έως τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέσπευσαν την αποκατάσταση συνθηκών ελευθερίας στην κίνηση των κεφαλαίων.
Χωρίς αμφιβολία η χθεσινή ανακοίνωση είναι αποτέλεσμα των γενικότερων σταθεροποιητικών σημάτων και μεταρρυθμιστικών μηνυμάτων που εκπέμπει από την πρώτη μέρα εκλογής της η νέα κυβέρνηση.
Υπάρχουν πια όχι μόνο οι οικονομικές ,αλλά και οι πολιτικές προϋποθέσεις για να αρθούν με ασφάλεια οι επιβληθέντες το καλοκαίρι του 2015, σε συνθήκες μεγάλης κρίσης και απόλυτης αναξιοπιστίας, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.
Προφανώς το μέτρο δεν αποτελεί πανάκεια δια πάσαν νόσον. Θα πρέπει να συνοδευθεί και από πολλά ακόμη για να επιβεβαιωθεί η επιστροφή στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.
Ωστόσο είναι ένα βήμα σημαντικό στο δρόμο της εξόδου από τη μεγάλη οικονομική κρίση. Και ως τέτοιο οφείλει να το αντιμετωπίσει κανείς.
ΤΟ ΒΗΜΑ