Ολα αλλάζουν εκ νέου στα πανεπιστήμια της χώρας, με νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή για ψήφιση ως τον Δεκέμβριο. Το μότο της νέας μεταρρύθμισης; Αυτονομία! Τα πανεπιστήμια απελευθερώνονται από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό τους με τις κρατικές δομές και οι αλλαγές αυτές θα γίνουν άμεσα αισθητές σε δύο τομείς: τα προπτυχιακά προγράμματά τους, που θα μπορούν πλέον να γίνονται και στην αγγλική γλώσσα, και τις μεταπτυχιακές σπουδές!
Στους δύο αυτούς τομείς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος», αλλάζουν όλα. Και συγκεκριμένα οι αλλαγές που άμεσα προωθούνται είναι οι εξής:
Δεν θα είναι υποχρεωμένα, όπως σήμερα, τα πανεπιστήμια της χώρας να λαμβάνουν τη «συμβουλή» ή αναγκαστική συνεργασία του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως είχε ψηφισθεί πριν από δύο χρόνια, για να οργανώσουν προπτυχιακά προγράμματα στα αγγλικά. Απελευθερώνεται έτσι τελείως το τοπίο στις προπτυχιακές σπουδές των ΑΕΙ και τα ανώτατα Ιδρύματα θα μπορούν να ιδρύσουν αυτόματα με απόφαση της διοίκησής τους προπτυχιακά προγράμματα στην αγγλική γλώσσα (ή άλλη, εφόσον το επιθυμούν), σε όποιο επιστημονικό πεδίο κρίνουν ότι θα μπορέσουν να υποστηρίξουν.
Ιδρυση καλοκαιρινών προγραμμάτων
Ιδρύονται ξενόγλωσσα καλοκαιρινά προγράμματα στα ελληνικά ΑΕΙ, τα οποία στόχο θα έχουν να προσελκύουν φοιτητές από όλο τον κόσμο για να γνωρίσουν την ελληνική κουλτούρα και πιθανώς να διεκδικήσουν στη συνέχεια την παρακολούθηση προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην αγγλική γλώσσα. Τα «κάμπους» αυτά θα διαφημίζονται από τα πανεπιστήμια της Ελλάδας με στόχο την εξωστρέφειά τους ώστε να δέχονται τελικά φοιτητές που θέλουν να συνδυάσουν την εκπαίδευση με τον τουρισμό.
Οι μεταπτυχιακές σπουδές αναμορφώνονται από την αρχή και αίρονται όλες οι θεσμικές και οικονομικές προϋποθέσεις που τέθηκαν προ διετίας και επί υπουργίας του κ. Κ. Γαβρόγλου στην Παιδεία. Οι μεταπτυχιακές σπουδές έτσι αφήνονται και πάλι στον έλεγχο των πανεπιστημίων, χωρίς τις παρεμβάσεις του κράτους, τη μείωση των αμοιβών των καθηγητών τους ή τη θεσμοθέτηση «πλαφόν» στα δίδακτρά τους.
Απελευθερώνονται και ενισχύονται οι σπουδές εξ αποστάσεως στις οποίες τα προηγούμενα χρόνια είχε προνομιακή πρόσβαση μόνο το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Επαναπατρισμός των επιστημόνων
Συγκεκριμένα μέτρα θα ληφθούν για τον επαναπατρισμό επιστημόνων που έφυγαν, ενώ θα ψηφισθεί δέσμη νέων διατάξεων για να μη φύγουν άλλοι. Μελετώνται η δημιουργία ειδικών θέσεων στα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα για διακεκριμένους έλληνες επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό, η στήριξη στις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις με γενναία φορολογικά κίνητρα που θα δημιουργήσουν ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας
Νέα χρονιά με προβλήματα από τη συγχώνευση των ΤΕΙ
Το υπουργείο Παιδείας θα έχει ένα σοβαρό ζήτημα να αντιμετωπίσει με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, καθώς είναι γνωστό ότι καταγράφηκαν αντιδράσεις σχετικά τη δημιουργία νέων τμημάτων ΑΕΙ μετά την «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ, χωρίς πολλά να έχουν ακόμη και σήμερα συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών.