Κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι οι εργασίες της Τουρκίας εκεί συνεχίζονται με ταχύτητα.
Σε ομιλία του για την 948η επέτειο της μάχης του Μαλάζγκιρίτ, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο τα γεωτρύπανα και τα ερευνητικά πλοία συνεχίζουν τις εργασίες μας με ταχύτητα, κανείς δεν μας εμποδίζει και δεν μπορεί να μας εμποδίσει εκεί».
Απευθυνόμενος στο ηγέτη του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο Ερντογάν είπε ότι «με το να λες ‘είμαστε το κόμμα του Ατατούρκ’ δεν φτάνει. Εσύ έχεις τελειώσει. Με το να κερδίσεις 3-4 δήμους δεν πας πουθενά».
«Ο κ. Κεμάλ λέει ότι στο Αιγαίο είναι η Αμερική, οι Γάλλοι και η Τουρκία δεν είναι εκεί. Μάλλον αυτό το πρόσωπο κοιτάει και είναι τυφλό. Εκεί εμείς έχουμε τα γεωτρύπανα μας, τα ερευνητικά μας πλοία, τις φρεγάτες μας και ανά πάσα στιγμή τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας είναι έτοιμα να πάνε. Αυτό δεν το βλέπει. Ο κ. Κεμάλ μάλλον δεν γνωρίζει ούτε τις σημαίες μας. Δεν μπορεί κάποιος να είναι κόμμα αυτής της χώρας στηρίζοντας τους τρομοκράτες στα βουνά, τους Ε/Κ στη θάλασσα, τους εχθρούς μας στον αέρα και όποιον άλλο είναι εναντίον μα», ανέφερε σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.
Μάλιστα, o Ερντογάν επεσήμανε ότι «Φτάσαμε κοντά σε σύγκρουση πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφερόμενος πιθανότατα σε σε περιστατικά έντασης που είχαν προκύψει μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πλοίων στην περιοχή στις αρχές Ιουλίου. Μάλιστα, τότε είχε καταφερθεί εναντίον του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν και είχε αναρωτηθεί με ποιο δικαίωμα μιλάει για την ανατολική Μεσόγειο.
Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ από τη δίκαιη υπόθεσή μας στην ανατολική Μεσόγειο
Και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, τόνισε ότι η ανατολική Μεσόγειος είναι κοινό θέμα όλης της Τουρκίας. Σε ομιλία του σε συνέδριο στο Πολυτεχνείο στην Κωνσταντινούπολη, ο Φατίχ Ντονμέζ είπε: «Ας είναι γνωστό σε όλους ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι κοινό θέμα όλης της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει ποτέ από την δίκαιη υπόθεσή της στην ανατολική Μεσόγειο. Επειδή η ιστορική μας αποστολή και η βάση της ενεργειακής μας στρατηγικής, στηρίζεται στο έθνος και τις δυνατότητές του».
Σύμφωνα με τη Yeni Safak, o Nτονμέζ επεσήμανε ότι αυτές οι έρευνες αντικατοπτρίζουν την νόμιμη θέση της Τουρκίας, οι οποίες «είναι σύμφωνες με τον διεθνή νόμο. Δεν θα κάνουμε ποτέ τα στραβά μάτια στην αυτοαποκαλούμενη «συμμαχία-ενωση» [με την Ελλάδα] για την ενέργεια, και που αγνοούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».
Και κατέληξε ότι με τα πρώτα πλωτά γεωτρύπανα της χώρας, η Τουρκία άρχισε και θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στο πλαίσιο της εθνικής ενεργειακής της πολιτικής.