Την Κυριακή με «ΤΟ ΒΗΜΑ»: Εμφύλιος Πόλεμος – Πολιτισμικό τραύμα

70 χρόνια μετά τη λήξη του Εμφυλίου, μία συγκλονιστική σειρά για την πιο τραγική περίοδο που δίχασε την Ελλάδα.

Την Κυριακή με ΤΟ ΒΗΜΑ: Εμφύλιος Πόλεμος – Πολιτισμικό τραύμα  

70 χρόνια μετά τη λήξη του Εμφυλίου, μία συγκλονιστική σειρά για την πιο τραγική περίοδο που δίχασε την Ελλάδα.

Γεγονότα, πρωταγωνιστές, ντοκουμέντα, μαρτυρίες, ιστορικές αναλύσεις.

Αυτή την εβδομάδα ο τελευταίος τόμος:

 

  • «Εμφύλιος – Πολιτισμικό τραύμα»

των Νίκου Δεμερτζή, Ελένη Πασχαλούδη, Γιώργου Αντωνίου

 Περιπέτειες της μνήμης και διαδρομές συγκίνησης. Οι κρυφές και ξεχασμένες όψεις του Εμφυλίου.

 

Γράφουν: Νίκος Δεμερτζής, Νίκος Σιδέρης, Ελένη Πασχαλούδη, Νίκος Μαραντζίδης, Κατερίνα Τσέκου, Γιώργος Αντωνίου, Παναγής Παναγιωτόπουλος, Βιολέττα Χιονίδου

 

Από τη «λήθη» στην «εθνική συμφιλίωση» κι από κει στην «αναστοχαστική επεξεργασία» του εμφύλιου παρελθόντος: μέσω αυτής της διαδρομής θα έλεγε κανείς πως αντιμετωπίστηκε ο εμφύλιος πόλεμος στην ελληνική δημόσια σφαίρα.

Παρόλο που για σαράντα περίπου χρόνια (1949-1990) δεν υπήρχε θέση

γι’ αυτόν στο δημόσιο λόγο, κι ενώ επισκιάστηκε από την αφήγηση της «εθνικής αντίστασης», ο Εμφύλιος δεν έπαψε να αποτελεί ένα παροντικό παρελθόν. Μάλιστα, από τη δεκαετία του ’90 εγγράφεται πολλαπλώς και με εκθετικό τρόπο στους «πολέμους της μνήμης» όσον αφορά τη δεκαετία του ’40 και άρα στο γενικότερο τελικά ερώτημα «με ποιους όρους «θυμάται» και «ξεχνά» η κοινωνία το παρελθόν της». Εκτοτε, πρωταγωνιστές, ακτιβιστές, πολιτικά κόμματα, κυβερνήσεις, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, ιστορικοί και κοινωνικοί επιστήμονες όχι μόνο έχουν ανασύρει τον Εμφύλιο από την αφάνεια, αλλά επιχειρηματολογούν εναντιωματικά γύρω από το πώς και το γιατί, μετατρέποντας έτσι τη συλλογική και εν πολλοίς διαγενεακή οδύνη σε πολιτισμικό τραύμα.

Αποτελώντας τα δραματικά στοιχεία του τραύματος, στη δημόσια αυτή αναστοχαστική διαδικασία, μνήμη, συναίσθημα και ταυτότητα αλληλεπιδρούν στο πλαίσιο της ολοπαγούς κρίσης που βιώνει το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας.

Με λιγότερες πλέον αυταπάτες, οι διαφορετικές ερμηνείες του Εμφυλίου μας βοηθούν να κατανοήσουμε όχι τόσο το παρελθόν αλλά κυρίως το παρόν και τους μηχανισμούς με τους οποίους συγκροτείται η προσδοκία του μέλλοντος.
Με αφετηρία τη θεωρία του «πολιτισμικού τραύματος», το βιβλίο αυτό καλύπτει κρυφές και ξεχασμένες όψεις του ελληνικού εμφυλίου πολέμου χρησιμοποιώντας εναλλακτικά εννοιολογικά εργαλεία και θέτοντας νέα ερωτήματα.

 

Μαζί

ΒΗΜΑGAZINO

Και στην απλή έκδοση των €2.

 

 

 

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.