«Πινελιές» μοναδικής γοητείας μέσα στον εκτεταμένο παράδεισο των ελληνικών πελάγων. Τα ιδιόκτητα νησιά προσφέρουν στους κατόχους τους την απόλυτη πολυτέλεια: την ευκαιρία να απομονωθούν, να χαλαρώσουν, να αποτοξινωθούν από τους συχνά έντονους ρυθμούς της καθημερινότητάς τους, μακριά από τα αδιάκριτα μάτια. Aλλα λειτουργούν ως ερημητήρια κρυμμένα μέσα στη φύση, άλλα με όρους πεντάστερων ξενοδοχείων, όπου το καλά εκπαιδευμένο προσωπικό είναι έτοιμο να εκπληρώσει και τις πιο τρελές επιθυμίες των φιλοξενουμένων. Κάποια από αυτά παραμένουν ανεκμετάλλευτα και ακατοίκητα (ή σχεδόν ακατοίκητα, καθώς μπορεί να έχουν επάνω τους ένα δωμάτιο με τα απολύτως στοιχειώδη για μία διανυκτέρευση), αρκετά όμως διαθέτουν υπερπολυτελείς ξενώνες, πισίνες και ειδικά διαμορφωμένες παραλίες, ακόμη και ελικοδρόμια προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ενοίκων τους. Η Κορωνίδα της οικογένειας Λιβανού, η Aτοκος της οικογένειας Τσάκου, η Αγία Τριάδα της οικογένειας Παπανικολάου, η Χριστιανή Θήρας της οικογένειας Νομικού, η Δοκός του Πέτρου Γουλανδρή, η νησίδα Σκορπίδι του βουλευτή της ΝΔ Σπήλιου Λιβανού, η Σκυροπούλα που ανήκε στην οικογένεια του ναυάρχου Ξενοφώντα Αντωνιάδη και λέγεται πως πλέον ανήκει στην οικογένεια Χατζηιωάννου, η διπλανή Ρήνεια που ανήκει κατά το ήμισυ στη Φάνη Πάλλη-Πετραλιά… Τα ιδιόκτητα νησιά της Ελλάδας είναι πιθανώς περισσότερα από όσα νομίζουμε και για αρκετά εξ αυτών είναι μάλλον δύσκολο να εντοπίσεις τους σημερινούς ιδιοκτήτες, καθώς μέσα στα χρόνια αλλάζουν χέρια (συνήθως για πολλά εκατομμύρια) διακριτικά, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Εμείς «επισκεπτόμαστε» έξι από τα πιο γνωστά, ιδιαίτερα και πολυσυζητημένα.
Σκορπιός
Οταν μιλάμε για ιδιωτικά νησιά, το πρώτο που έρχεται στο μυαλό μας είναι βεβαίως ο Σκορπιός, ο μικρός παράδεισος του Αριστοτέλη Ωνάση στο Ιόνιο Πέλαγος, που τα τελευταία χρόνια πέρασε στα χέρια του ρώσου δισεκατομμυριούχου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ με μακροχρόνια μίσθωση και για ποσό που ξεπέρασε τα 100.000.000 δολάρια. Ανήκει στο σύµπλεγµα των Τηλεβοΐδων Νήσων και αγοράστηκε από τον Ωνάση το 1963. Τότε ήταν ένα νησί άνυδρο, με χαμηλή άγρια βλάστηση και μερικές ελιές. Ο νέος ιδιοκτήτης του τού εξασφάλισε νερό με γεωτρήσεις, εγκατέστησε γεννήτριες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, το φύτεψε απ’ άκρη σ’ άκρη με δεκάδες είδη δέντρων και θάμνων, ενίσχυσε με άμμο τις παραλίες του, διάνοιξε δρόμο, κατασκεύασε μαρίνα και καταλύματα που είχαν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν πολλούς καλεσμένους, αλλά και να στεγάσουν πολυάριθμο υπηρετικό προσωπικό. Στον Σκορπιό πέρασε μερικές από τις πιο όμορφες και ανέμελες στιγμές της ζωής της η ερωτευμένη με τον Ωνάση Μαρία Κάλλας.
Εκεί, στις 20 Οκτωβρίου 1968, ο εφοπλιστής παντρεύτηκε τη Ζακλίν Μπουβιέ-Κένεντι που εν μια νυκτί έγινε «Jackie O». Ανάμεσα στους λίγους καλεσμένους στον «γάμο του αιώνα», όπως είχε χαρακτηριστεί, ήταν από την πλευρά της νύφης τα παιδιά της, Κάρολαϊν και Τζον-Τζον, η μητέρα της Τζάνετ Νόρτον Λι, ο πατριός της Χιου Οτσινκλος, καθώς και η αδελφή της Λι Ράτζβιλ, και από την πλευρά του γαμπρού τα παιδιά του από τον πρώτο του γάμο με την Τίνα Λιβανού, ο Αλέξανδρος και η Χριστίνα. Η Τζάκι φορούσε νυφικό του οίκου Valentino, ενώ μετά την τελετή δόθηκε δεξίωση στη θαλαμηγό «Χριστίνα». Το 1973 ο τραγικός θάνατος του Αλέξανδρου Ωνάση σηματοδότησε το τέλος της ανέμελης εποχής του Σκορπιού. Το νησί σχεδόν εγκαταλείφθηκε. Το 1975 πέθανε και ο Ωνάσης. Τη δεκαετία του ’80 η Χριστίνα (που, αφού είχε αποζημιώσει την Τζάκι, ήταν πλέον η νέα ιδιοκτήτρια του Σκορπιού) ανακαίνισε την κεντρική οικία και τους ξενώνες και άρχισε να φιλοξενεί κόσμο και να δίνει μεγάλα πάρτι. Εκεί βάφτισε το 1985 τη μονάκριβη κόρη της Αθηνά. Οι χαρές όμως δεν κράτησαν πολύ. Το 1988 η διάσημη κληρονόμος βρέθηκε νεκρή στην μπανιέρα του σπιτιού όπου φιλοξενούνταν στο Μπουένος Αϊρες, για να ενταφιαστεί και εκείνη στον Σκορπιό, δίπλα στον πατέρα και στον αδελφό της. Η Αθηνά επισκέφθηκε μερικές φορές το νησί, αλλά δεν έδειξε να την ενδιαφέρει. Το 2013 τον πούλησε. Το 2015 στη μικρή εκκλησία του Σκορπιού, που πριν από 46 χρόνια ο Ωνάσης είχε παντρευτεί την Τζάκι, η Εκατερίνα, κόρη του νέου ιδιοκτήτη του νησιού Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Χουάν Σαρτόρι. To 2017, 32 χρόνια μετά τη βάφτιση της Αθηνάς Ωνάση, το ζευγάρι βάφτισε στην ίδια εκκλησία τον ενός έτους γιο του.
Μαδουρή
«…τον Καλογιάννον περιφρονούν οι ποιηταί», γράφει ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης σε μια επιστολή του, «δεν τον καταδέχονται, είναι φτωχό πουλί, είναι χωριάτης. (…) Αλλ’ εγώ τον ηγάπησα εκ νεαράς μου ηλικίας και όταν κατά την έναρξιν του φθινοπώρου συναντώμαι μετά του πρώτου Καλογιάννου και της πρώτης κυκλαμιάς (διότι το άνθος και το πτηνόν συγχρόνως εμφανίζονται), η καρδία μου σκιρτά, ως αν αίφνης έβλεπον παλαιούς φίλους επανερχομένους εκ μακράς αποδημίας. Απέναντι των παραθύρων του εν Μαδουρή εξοχικού μου οίκου εγείρεται παμμεγέθης ελαία, ήτις είναι αληθής αγορά του λαού των Καλογιάννων. Εκεί συνέρχονται, ιδίως όταν επίκειται χειμών ή τρικυμία, και συναναστρέφονται μετ’ εμού και με ευφραίνουν διά των κελαδημάτων των. Χίλιες φορές μού διεσκέδασαν τα μαύρα νέφη της φαντασίας! Χίλιες φορές με παρηγόρησαν και μου εγλύκαναν τα κρυφά φαρμάκια της ψυχής! Χρεωστώ εις αυτούς τόσην ευγνωμοσύνην!». Την ευγνωμοσύνη αυτή εξέφρασε με το ποίημα «Ο Καλογιάννος», αντλώντας έμπνευση και από τις αναμνήσεις του από το νησί Μαδουρή, ένα μέρος που αγάπησε ως φαίνεται πολύ, καθώς συχνά αναφέρεται σε αυτό. Το υπέρκομψο αρχοντικό της οικογένειας Βαλαωρίτη δεσπόζει πάντα στην ακτή του και διακρίνεται καθαρά από το Νυδρί που βρίσκεται απέναντι. «Γειτόνισσα» του Σκορπιού (ανήκει και εκείνη στο σύμπλεγμα των Τηλεβοϊδών Νήσων), η Μαδουρή είναι τόπος απόλυτα συνυφασμένος με τον ποιητή. Είχε αγοραστεί από τον πατέρα του Ιωάννη Βαλαωρίτη, για να περάσει ακολούθως στον Αριστοτέλη και στον αδελφό του Ξενοφώντα Βαλαωρίτη. Ο Αριστοτέλης ασχολήθηκε προσωπικά με τη διαμόρφωση του τοπίου, επιβλέποντας και το χτίσιμο του αρχοντικού, όπου αποσύρθηκε το 1869.
Σπετσοπούλα
Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Αριστερά, αναφέρεται μάλιστα και από τον Παυσανία. Η Αριστερά λοιπόν, που βρίσκεται νοτιοανατολικά των Σπετσών, μετονομάστηκε σε Σπετσοπούλα. Ο εφοπλιστής Σταύρος Νιάρχος την αγόρασε στα μέσα της δεκαετίας του 1950 από την οικογένεια του σπετσιώτη εφοπλιστή Ιωάννη Λεωνίδα για να τη μετατρέψει στο ησυχαστήριό του. Αλλά και σε αγαπημένο προορισμό του διεθνούς jet set, καθώς συχνά-πυκνά φιλοξενούσε εκεί τους φίλους του, σταρ του θεάματος, εστεμμένους και ζάπλουτους επιχειρηματίες. Τραγικό σημείο στη γεμάτη ανεμελιά ιστορία του νησιού, ο ξαφνικός θάνατος εκεί, τον Μάιο του 1970, της συζύγου του Σταύρου Νιάρχου, Ευγενίας Λιβανού. Σήμερα οι κληρονόμοι του εφοπλιστή εξακολουθούν να επισκέπτονται το καταπράσινο νησί και να περνούν εκεί ημέρες χαλάρωσης. Οπως μάλιστα είχε γραφτεί, τα τελευταία χρόνια οι εγκαταστάσεις του ανακαινίζονται και η Σπετσοπούλα αποκτά νέα ζωή.
Πολύ περισσότερο τώρα που ο εγγονός του µεγιστάνα, Σταύρος Νιάρχος junior, αρραβωνιάστηκε την ωραία πρώην κυρία Αµπράµοβιτς, Ντάσα Ζούκοβα. Τα νεαρά µέλη της οικογένειας Νιάρχου, όπως η ταλαντούχα σχεδιάστρια κοσµηµάτων Ευγενία, η Ηλέκτρα, ο Θεόδωρος, «δραπετεύουν» συχνά από την Σπετσοπούλα και δίνουν το «παρών» σε µπαράκια και εστιατόρια στις Σπέτσες.
Οξυά
Στις εκβολές του Αχελώου, ανατολικά της Ιθάκης, η Οξυά ξεχωρίζει για την εξαιρετικά πλούσια βιοποικιλότητά της. Το νησί πουλήθηκε προ ετών έναντι περίπου 5,6 εκατομμυρίων ευρώ στον εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, ο οποίος – και για την ακρίβεια η κόρη του Μαγιάσα –
ονειρευόταν να το μετατρέψει σε «παγκόσμιο κέντρο πολιτισμού» με πολυτελείς εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία, οικισμούς όπου θα φιλοξενούνταν καλλιτέχνες, εκθεσιακούς χώρους, μαρίνες κ.λπ. Ομως η Οξυά περιλαμβάνεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura, γεγονός που δεν επέτρεψε στο φιλόδοξο σχέδιο να πραγματοποιηθεί. Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια με αντιδίκους τον εμίρη και το γραφείο που είχε αναλάβει να εκπονήσει τα σχέδια για την αξιοποίηση του νησιού και το οποίο αξίωνε αμοιβές πολλών εκατομμυρίων. Η απόφαση βγήκε πρόσφατα και δικαιώνει τον νέο ιδιοκτήτη. Στο μεταξύ, όμως, ο εμίρης του Κατάρ έχει πλέον αποσυρθεί επενδυτικά από την Ελλάδα.
Πεταλιοί
Αγαπημένος προορισμών όσων έχουν σκάφος, αλλά και ησυχαστήριο κατά διαστήματα των διασήμων που ήθελαν να αποφύγουν τους αδιάκριτους παπαράτσι, από τη Μαρία Κάλλας και τον Ρούντολφ Νουρέγεφ έως τον Γουίνστον Τσόρτσιλ, οι Πεταλιοί προσφέρουν παραλίες με κρυστάλλινα νερά και ένα (σχεδόν) αναλλοίωτο εδώ και δεκαετίες φυσικό περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, εδώ δεν μιλάμε για ένα, αλλά για δέκα – ακατοίκητα στο μεγαλύτερο μέρος τους – νησιά που βρίσκονται στον Νότιο Ευβοϊκό Κόλπο. Επί Τουρκοκρατίας ανήκαν στον πασά της Καρύστου. Μετά την απελευθέρωση της χώρας από τους Τούρκους προσφέρθηκαν στον τσάρο Νικόλαο Α’ της Ρωσίας ως δείγμα της ευγνωμοσύνης των Ελλήνων για τη συνδρομή του στον αγώνα τους. Ο διάδοχός του Αλέξανδρος Β’ τα έκανε δώρο στην ανιψιά του Ολγα Κωνσταντίνοβνα όταν εκείνη παντρεύτηκε τον βασιλέα των Ελλήνων Γεώργιο Α’. Λέγεται μάλιστα πως υπήρχε η ιδέα να χτιστούν εκεί τα θερινά ανάκτορα, την απέρριψε όμως ο βασιλιάς προτιμώντας το Τατόι, ώστε να είναι πιο εύκολες οι μετακινήσεις του. Πάντως οι βασιλείς Γεώργιος και Ολγα επισκέπτονταν συχνά τους Πεταλιούς για να ξεκουραστούν και να απολαύσουν το εκλεκτό κρασί που καλλιεργούνταν εκεί, στα κτήματά τους. Η βασιλική οικογένεια πούλησε αργότερα τα νησιά στην εφοπλιστική οικογένεια Εμπειρίκου. Τμήμα της Μεγαλονήσου Πεταλιών πέρασε στα χέρια της Παλόμα Πικάσο και του αδελφού της Κλοντ Πικάσο, οι οποίοι μεταξύ άλλων αναπαλαίωσαν τους βασιλικούς στάβλους και τους μετέτρεψαν σε υπέροχους ξενώνες. Τα δύο αδέλφια πριν από μερικά χρόνια πούλησαν την ιδιοκτησία τους (ή μέρος αυτής) σε μέλος της οικογένειας Δαυίδ. Στο Ξερονήσι Πεταλιών (το οποίο, όπως και η Μεγαλόνησος, παλαιότερα είχε μερικούς κατοίκους) δεσπόζει η λευκή βίλα που έχτισε ο Μαρής Εμπειρίκος το 1917, ενώ απέναντί της βρίσκεται η βίλα της (συνιδιοκτήτριας στο νησιωτικό σύμπλεγμα) εφοπλιστικής οικογένειας Καρνέζη.
Ρευματονήσι
Ανάμεσα στην Πάρο και στην Αντίπαρο, το Ρευματονήσι είναι απρόσμενα πράσινο, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στο άνυδρο Αιγαίο! Η πυκνή βλάστησή του, η υπέροχη θάλασσά του και αυτή η αίσθηση απομόνωσης ήταν και οι λόγοι για τους οποίους το προτιμούσε για μερικές ημέρες θερινών διακοπών ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο πρώην πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας φιλοξενούνταν συχνά εκεί από τον ιδιοκτήτη του νησιού, τον εφοπλιστή και πρώην πρόεδρο του Ολυμπιακού Νίκο Γουλανδρή. Μετά τον θάνατο του Γουλανδρή το νησί πέρασε στη σύζυγό του Ντόλλυ Γουλανδρή, που το αγαπούσε πολύ και που πάντα έβρισκε χρόνο για να δραπετεύει στην ησυχία και στη γαλήνη του. Η Ντόλλυ Γουλανδρή έφυγε από τη ζωή το 2008. Το νησί ανήκει μέχρι σήμερα στη γνωστή εφοπλιστική οικογένεια.