Για τις εργασιακές σχέσεις, το συνδικαλιστικό κίνημα, το βάσιμο λόγο απόλυσης και τη δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα, μίλησε στην εκπομπή One Talk o αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης.
Για την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης από την κυβέρνηση, ανέφερε ότι «ο βάσιμος λόγος ήταν δικλείδα ασφαλείας για τους εργαζομένους. Πλέον ο καθένας σε προσλαμβάνει και σε απολύει χωρίς λόγο» είπε και τόνισε πως «ούτε η σημειολογία της ρύθμισης ήταν σωστή. Να έρθει δηλαδή στη Βουλή η τροπολογία μισή ώρα πριν την ψηφοφορία και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση».
Παρόλα αυτά χαρακτήρισε «θετική η διάταξη του κ. Βρούτση για το πλαφόν στις συντάξεις. Θα μπορούσε να είχε μείνει εκεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Στην περίοδο της κρίσης, η ασφάλεια ενός μισθού, να ξέρεις ότι κάθε μέρα έχεις εργασία, είναι σημαντικό» είπε αναφερόμενος στους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, για να προσθέσει ωστόσο ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε υποστεί περικοπές της τάξης του 40%».
Σχετικά με τον ιδιωτικό τομέα, σχολίασε πως «υπάρχουν περιθώρια δημιουργικότητας» αλλά συμπλήρωσε πως «μετά το 2010, οι οι εργασιακές σχέσεις ήταν ζούγκλα».
Για τις συνδικαλιστικές έριδες αλλά και για το ότι ο κόσμος παίρνει με «κακό μάτι» τους συνδικαλιστές υποστήριξε ότι «δεν μας αφορούν αυτά που γίνονται στην ΓΣΕΕ. Πάντως στα χρόνια της κρίσης το συνδικαλιστικό κίνημα έμεινε όρθιο, όταν κοβόντουσαν μισθοί, συντάξεις».
Τάχθηκε υπέρ των σταθερών εργασιακών σχέσεων που θεμελιώνονται μέσω των συλλογικών συμβάσεων ενώ υποστήριξε πως «κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την κρίση για να καταργήσουν ότι θετικό υπήρχε για τους εργαζόμενους».
Ακόμα, μίλησε υπέρ της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και σημείωσε πως η γραφειοκρατία κάνει δύσκαμπτο το δημόσιο. «Το κράτος δεν εμπιστεύεται την δημόσια διοίκηση που έχει. Δεν κατανοούν ότι οι εκάστοτε κυβερνώντες ότι οι θέσεις εξουσίας είναι περαστικές ενώ η δημόσια διοίκηση παραμένει» επεσήμανε. Τέλος είπε πως δεν χρειάζονται μάνατζερς στον δημόσιο τομέα.
Πηγή: onetv.gr