Υστερα από μια σειρά περιπετειών η ΕΡΤ μοιάζει με κοιμισμένο γίγαντα που περιμένει εκείνον που θα τη βγάλει από τη χειμερία νάρκη. Υπάρχει όμως ακόμη περιθώριο να ξυπνήσει; Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα που βάζει η νέα κυβέρνηση για τον δημόσιο φορέα ραδιοτηλεόρασης.
Αυτή τη στιγμή στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής επικρατεί νεκρική σιγή. Οι εργαζόμενοι μετράνε ώρες μέχρι να αλλάξει η διοίκηση και οι «νέοι» δηλώνουν έτοιμοι να σηκώσουν τα μανίκια για την επόμενη μέρα. Την περασμένη Δευτέρα η κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της κ. Στέλιου Πέτσα, ανακοίνωσε τις προτάσεις της για τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου πριν από την έκδοση της απαραίτητης Προκήρυξης, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι με αυτή του την κίνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να κάνει σαφή την ύπαρξη πλήρους σχεδίου για τη νέα ΕΡΤ, χωρίς ωστόσο κανείς από το περιβάλλον του να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες για το τι ακριβώς περιλαμβάνει και πώς θα υλοποιηθεί. Περισσότερα αναμένεται να μάθουμε προς τα τέλη του μήνα, όταν οι υποψήφιοι για τη διοίκηση της ΕΡΤ θα κληθούν να μιλήσουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Υψηλές προσδοκίες
από την κυβέρνηση
Απώτερος σκοπός της νέας διοίκησης είναι να καταφέρει να ξεπεράσει τις παθογένειες του παρελθόντος, να κόψει τον ομφάλιο λώρο με το Μέγαρο Μαξίμου, να μετατρέψει την ΕΡΤ σε σοβαρό αντίπαλο στο παιχνίδι με τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και, κυρίως, να πετάξει από πάνω της το βαρύ πέπλο του μαύρου που «έριξε» η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά τον Ιούνιο του 2013. Βέβαια αυτά τα περί ανεξαρτησίας της ΕΡΤ από τα υπόγεια του Μαξίμου τα είχαμε ακούσει και από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν αποφάσισε να επαναλειτουργήσει τη δημόσια τηλεόραση και όμως εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι έγινε ακριβώς το αντίθετο.
Ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων και της Νέας Δημοκρατίας λοιπόν βρίσκεται η σφαιρική και αντικειμενική ενημέρωση των τηλεθεατών πλέον των κυβερνητικών ειδήσεων, οι οποίες λέγεται ότι θα αξιολογούνται μαζί με τις υπόλοιπες. Ηδη εδώ και λίγες εβδομάδες η δραστηριότητα του Πρωθυπουργού δεν φιγουράρει πάντα στην πρώτη θέση της σκαλέτας του δελτίου. Για αρκετούς όμως η επιλογή του μέχρι πρότινος επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Τύπου, κ. Κωνσταντίνου Ζούλα, στη θέση του προέδρου της ΕΡΤ θεωρήθηκε αυτογκόλ από τα αποδυτήρια, με το Μαξίμου να απαντά ότι εάν ήθελαν την ΕΡΤ «γαλάζιο» παραμάγαζο θα κρατούσαν τον κ. Ζούλα στα υπόγεια της Ηρώδου Αττικού.
Πάντως και σε αυτή την περίπτωση ο Πρωθυπουργός υιοθέτησε την τακτική ενός διδύμου που συνδυάζει και πολιτικά και τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά, προτείνοντας για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον τεχνοκράτη κ. Γιώργο Γαμπρίτσο, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει στα παλιά του λημέρια ύστερα από εννέα χρόνια. Το 2010 είχε τοποθετηθεί από την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου στη θέση του προέδρου-διευθύνοντος συμβούλου αλλά έξι μήνες αργότερα παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους, όπως είχε εξηγήσει τότε. Πριν όμως από την ΕΡΤ υπήρξε στέλεχος του δικτύου CBS στη Νέα Υόρκη, αλλά και του Mega, της NOVA και άλλων συναφών τηλεοπτικών δραστηριοτήτων. Γνώστες εκ των έσω της δημόσιας τηλεόρασης σχολιάζουν ότι το δίδυμο αυτό αποτελεί μια καλή περίπτωση, αρκεί να καταφέρει να αποκοπεί από τη νοοτροπία που διακατέχει τους ενοίκους της Αγίας Παρασκευής, να λειτουργούν δηλαδή ως παράρτημα του Μεγάρου Μαξίμου.
Οι αλλαγές που πρέπει
να γίνουν
Στην ατζέντα με τα «αυτονόητα» θέματα που πρέπει να γίνουν την επόμενη μέρα, εκτός από την ανάκτηση της αξιοπιστίας της, είναι η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Ραδιομεγάρου, ο ανασχεδιασμός του προφίλ των καναλιών της ΕΡΤ και η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού προγράμματος.
Η νέα διοίκηση προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός νέου business plan και στην αναδιάρθρωση του σημερινού οργανογράμματος, ώστε το σχήμα της νέας ΕΡΤ να είναι περισσότερο λειτουργικό και αποτελεσματικό. Μάλιστα και η έκθεση της Grant Thornton, στην οποία η παρούσα διοίκηση είχε αναθέσει την εκπόνηση του business plan, φέρνει στην επιφάνεια τις παθογένειες του φορέα.
Μεταξύ άλλων η Grant Thornton προτείνει την εκ βάθρων αναθεώρηση του οργανογράμματος, την ανανέωση του προσωπικού, τη σταθερότητα του προγράμματος των καναλιών και την αναγκαιότητα ύπαρξης σχεδίου ψηφιακής μετάβασης για τις εσωτερικές λειτουργίες της ΕΡΤ. Προς το παρόν το προτεινόμενο αυτό σχέδιο βρίσκεται στα χέρια των αρμoδίων, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι θα υιοθετηθεί. Από συζητήσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς πάντως φαίνεται ότι το νέο business plan θα περιλαμβάνει στόχους οριοθετημένους και προσδιορισμένους, στη βάση των οποίων θα κριθεί η νέα διοίκηση.
Αν και τις τελευταίες ημέρες διακινούνταν η πληροφορία ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο κλείσιμο ενός-δύο καναλιών, ο κ. Πέτσας φαίνεται να διαβεβαίωσε τα μέλη του ΔΣ, σε συνάντηση που είχε μαζί τους λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ, ότι η ΕΡΤ μαζί με το ΑΠΕ περνούν στην ευθύνη του και ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα συνεχίσει χωρίς απώλειες, βάζοντας έτσι ένα τέλος στα σενάρια.
Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Γαμπρίτσος θα κληθεί να ανασχεδιάσει το προφίλ του κάθε καναλιού, και κυρίως της ΕΡΤ1 και της ΕΡΤ2. Οσον αφορά το νέο πρόγραμμα, αυτό λέγεται ότι θα αργήσουμε να το δούμε στις οθόνες μας, καθώς το budget που έχει απομείνει στα ταμεία δεν επαρκεί για τον επανασχεδιασμό του. Ετσι μέχρι τον Δεκέμβριο ο προγραμματισμός θα έχει γίνει με τις συμφωνίες που έχει κλείσει ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος κ. Γιάννης Δρόσος και ας ελπίσουμε ότι από τη νέα χρονιά θα υπάρξει κάτι το καινούργιο που θα προσελκύσει και τους τηλεθεατές.
Ολα τα παραπάνω αποτελούν το αιώνιο στοίχημα και των προηγούμενων διοικήσεων, το οποίο όμως δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν μέχρι σήμερα. Θα αντέξει η σημερινή κυβέρνηση να μην έχει την ΕΡΤ δικό της κανάλι και να τη μετατρέψει σε ισχυρό παίκτη του τηλεοπτικού παιχνιδιού;