Πλήθος γερμανόφωνων μέσων ενημέρωσης αναφέρονται στην «απροθυμία» των ελληνικών αρχών να εξυπηρετήσουν το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya 1 που κινείται προς την ανατολική Μεσόγειο μετά τον απόπλου του από το Γιβραλτάρ.
Η ιστοσελίδα του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης ARD tagesschau.de σημειώνει ότι ο αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι η Ελλάδα δέχθηκε πιέσεις από τις ΗΠΑ να μην διευκολύνει το ιρανικό τάνκερ, προσθέτοντας ότι η Αθήνα δεν θέλει να επιβαρύνει τις σχέσεις της με τη Ουάσιγκτον.
Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard γράφει ότι οι ελληνικές αρχές ισχυρίζονται ότι τόσο το λιμάνι της Καλαμάτας, όσο και τα υπόλοιπα ελληνικά λιμάνια δεν είναι σε θέση, λόγω υποδομής και μεγέθους, να δεχθούν ένα δεξαμενόπλοιο 130.000 τόνων.
Σε άρθρο με τίτλο «Η Αθήνα δεν σκοπεύει να εξυπηρετήσει το ιρανικό τάνκερ» η εφημερίδα Die Welt σημειώνει ότι οι επιπτώσεις για το ταξίδι του ιρανικού πετρελαιοφόρου, μετά την απόφαση της Ελλάδας, παραμένουν άγνωστες. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές το ιρανικό σκάφος δεν έχει καταθέσει, μέχρι στιγμής, επίσημο αίτημα για ανεφοδιασμό ή προμήθειες.
H Ιταλία υπό ασφυκτική χρονική πίεση
Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε: «Η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος διαρκεί μέχρι την άνοιξη του 2023. Είναι επομένως απολύτως νόμιμο και δημοκρατικό αν από αυτή τη βουλή προκύψει μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία χωρίς τη συμμετοχή της Λέγκας. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να περάσει αναξιοποίητη».
Η παραίτηση του Τζουζέπε Κόντε σηματοδοτεί την οριστική αποτυχία της συγκυβέρνησης των λαϊκιστών. Όμως η χώρα παραμένει αναξιόπιστη, σχολιάζει η Handelsblatt με τίτλο «Ο χρόνος πιέζει». Η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί ότι «προς το παρόν αποτράπηκαν πρόωρες εκλογές. Μια κυβερνητική συνεργασία μεταξύ Πέντε Αστεριών και του σοσιαλδημοκρατικού PD είναι μεν πιθανή, αλλά συνδέεται με πολλές δυσκολίες. Πώς να συνεργαστούν δύο κόμματα τόσο διαφορετικά που βρίσκονται εδώ και καιρό σε σκληρή αντιπαράθεση; Μια ενδεχόμενη συνεργασία απαιτεί ανεκτικότητα από ένα κόμμα και πολιτική ωριμότητα από το άλλο. Με κοινό παρανομαστή την εμπιστοσύνη. Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά. Τον Σεπτέμβριο ξεκινούν οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό και κατ΄ επέκταση για το ζήτημα του νέου δανεισμού. Μόνο μια κυβέρνηση νηφάλια και τεχνοκρατική είναι σε θέση να εγγυηθεί τη σταθερότητα. Σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε νέες εκλογές η Ιταλία θα ομφαλοσκοπεί για μήνες και η Λέγκα ενδέχεται να βγει και πάλι ενισχυμένη».
Στέφανος Γεωργακόπουλος