Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) να απεμπλέξει την επένδυση του Ελληνικού από τα γρανάζια των ατέλειωτων γρφειοκρατικών εμποδίων δίνει ισχυρό και συνάμα συμβολικό σήμα προς την αδημονούσα εγχώρια και διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Όπως είναι γνωστό το ΚΑΣ κατά χθεσινή πρώτη συνεδρίαση με τη νέα σύνθεση έκανε δεκτή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν θα τελεί όλη η έκταση του Ελληνικού υπό την εποπτεία της αρχαιολογικής υπηρεσίας, παρά για το τμήμα του υπάρχοντος αρχαιολογικού χώρου.

Γεγονός που επιτρέπει την έκδοση της βασικής δεύτερης κοινής υπουργικής απόφασης και την επιτάχυνση όλων των άλλων διαδικασιών προώθησης της εμβληματικής επένδυσης, που τόσα χρόνια καρκινοβατεί.

Πρόκειται αναμφίβολα ένα ισχυρό σήμα που στέλνει η νέα διακυβέρνηση, δηλώνοντας εμπράκτως προς όλες τις κατευθύνσεις, εντός και εκτός της χώρας , τη διάθεση και τη βούλησή της να άρει τα όποια άστοχα και τεχνητά εμπόδια που στέκονται απέναντι στις ιδιωτικές επενδύσεις, μεγάλες και μικρές.

Συνιστά επίσης ένα βήμα αλλαγής του μοντέλου και του υποδείγματος.

Η κυβέρνηση δείχνει ότι το άλλο σχέδιο εξελίσσεται και υποκαθιστά το προηγούμενο, που επέτρεπε στον καθένα να δυσπιστεί και να διατηρεί την καχυποψία για τις ελληνικές προθέσεις.

Αποδεικνύει ακόμη ότι εντέλει είναι θέμα πολιτικής βούλησης και η προώθηση των επενδύσεων. Αυτή που δεν υπήρχε στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ τώρα υπάρχει και έρχεται να προσθέσει εμπιστοσύνη.

Θα λάβει μάλιστα διαστάσεις αν αυτή η διάθεση διατηρηθεί και επιβεβαιωθεί σε πλείστες άλλες περιπτώσεις επενδύσεων που δοκιμάζονται είτε από τις επικρατούσες τα προηγούμενα χρόνια ιδεοληψίες είτε από τις αντιδράσεις στρεβλωτικών τοπικών συμφερόντων.

Πολύ δε περισσότερο αν αυτό το κλίμα αλλαγής μοντέλου και υποδείγματος διαπεράσει και τις Τράπεζες, οι οποίες παραμένουν υποτονικές και δεσμευμένες σε μεγάλο βαθμό από τις πρώτες πράξεις στον καιρό της αφροσύνης.

Ένα κύμα νέων αντιλήψεων είναι κρίσιμο να διαπεράσει τη λειτουργία του κράτους και της διοίκησης. Και προς αυτή την κατεύθυνση η απόφαση του ΚΑΣ σηματοδοτεί κάτι σημαντικό, επειδή απλούστατα δείχνει ότι η διοίκηση συντονίζεται με τον ευγενή εντέλει στόχο της επικράτησης του αυτονόητου.

Αυτού που έλειπε όλα τα προηγούμενα χρόνια και καθιστούσε τη στρέβλωση κυρίαρχη προσδίδοντας στα εμπόδια επίφαση νομιμοποίησης.