Μετά τη ρήξη Λέγκας και Πέντε Αστέρων ο ιταλός Πρόεδρος διερευνά τις δυνατότητες για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης. Μια συνεργασία Κεντροαριστεράς – Πέντε Αστέρων θα ήταν λύση, ωστόσο υπάρχουν εμπόδια.
Σήμερα το απόγευμα αρχίζουν οι διαβουλεύσεις του ιταλού Προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Θα ολοκληρωθούν πολύ σύντομα, αύριο το βράδυ. Ο Ματαρέλα θα προσπαθήσει να διαπιστώσει αν και ποια σημεία σύγκλισης μπορεί να υπάρχουν για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης.
Μετά την χθεσινή ρήξη της Λέγκα με τα Πέντε Αστέρια στη Γερουσία της Ρώμης, η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική φαίνεται να είναι μια συνεργασία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος με το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Υπάρχει όμως μια σειρά δυσκολιών: η Κεντροαριστερά δεν επιθυμεί την παραμονή του Τζουζέπε Κόντε στην πρωθυπουργία και ζητά μια συμφωνία μεγάλης πνοής για την επόμενη τετραετία, η οποία να βασίζεται στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Με ουσιαστική επαναπροσέγγιση της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πλήρη αλλαγή πλεύσης στην διαχείριση του μεταναστευτικού.
Διχασμένη η Κεντροαριστερά
Η Κεντροαριστερά βέβαια στο εσωτερικό της είναι διχασμένη. Γραμματέας της είναι ο Νικόλα Τζινγκαρέτι (ο οποίος προέρχεται από τους κόλπους του πρώην Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας) αλλά ο προοδευτικός πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι συνεχίζει να ελέγχει την πλειοψηφία των βουλευτών και γερουσιαστών των Δημοκρατικών. Τα δε Πέντε Αστέρια θα ήθελαν να διατηρήσουν τους περισσότερους υπουργούς τους, όπως και τον Λουίτζι Ντι Μάιο στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Ο ιταλικός τύπος γράφει σήμερα ότι υπήρξε ήδη αναλυτική τηλεφωνική συνομιλία των Ντι Μάιο και Τζινγκαρέτι, ωστόσο οι απευθείας ενδιαφερόμενοι το διαψεύδουν.
«Θα πούμε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι είμαστε έτοιμοι να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη σύνθεση μιας κυβέρνησης, η οποία μπορεί να κάνει μια πραγματική στροφή», δήλωσε το μεσημέρι ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος. Όσο για τον Τζουζέπε Κόντε, οι «Πεντάστεροι» τον θεωρούν πλέον το ισχυρότερο χαρτί τους και σύμφωνα με όσα διαρρέουν δεν αποκλείεται να είναι ο νέος επίτροπος της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ματέο Σαλβίνι, τέλος, στη φάση αυτή βρίσκεται στο περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων. Συνεχίζει να ελπίζει φυσικά ότι θα ναυαγήσει η προσπάθεια σύστασης νέας κυβέρνησης και ότι η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες το γρηγορότερο δυνατό.
Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη