Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζο Ματαρέλα, έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε και θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων για την εξεύρεση μιας λύσης στο αδιέξοδο, που ήρθε σήμερα να επιδεινώσει την πολιτική κρίση στην Ιταλία.
Ο Ματαρέλα ζήτησε από τον Κόντε να παραμείνει στη θέση του και να εκτελεί τα καθήκοντά του όσο θα συνεχίζονται οι συζητήσεις αυτές.
Οι συναντήσεις του προέδρου με τους πολιτικούς ηγέτες θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Τετάρτης και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Πέμπτης. Ο Ματαρέλα θα διαπιστώσει έτσι αν υπάρχει πολιτική βούληση για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Νωρίτερα, χρησιμοποιώντας βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά του Ματέο Σαλβίνι, ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί, δίνοντας συνέχεια σε μια πολιτική κρίση που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, όταν Λέγκα και Κίνημα των Πέντε Αστέρων συγκρότησαν κυβέρνηση συνασπισμού, και δείχνει ότι κάθε άλλο παρά στο τέλος της βρίσκεται…
Σήμερα, Τρίτη, ο Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από πρωθυπουργός της χώρας, σε μια εξέλιξη που επιδείνωσε την πολιτική κρίση στην Ιταλία.
Κατά την ομιλία του, ο Κόντε εξαπέλυσε καυστική κριτική εναντίον του Σαλβίνι και ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, θέτοντας τέρμα στην 65η κυβέρνηση της Ιταλικής Δημοκρατίας και ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών ότι προσπάθησε να καταστρέψει την κυβέρνηση προς προσωπικό και πολιτικό του όφελος, προκαλώντας την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στις 8 Αυγούστου, ενώ τόνισε κυρίως τον κίνδυνο πολλαπλών αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία της χώρας.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κόντε χαρακτήρισε τον Σαλβίνι «ανεύθυνο», ενώ τον κατηγόρησε ότι «εργάστηκε μόνο για τα δικά του συμφέροντα και αυτά του κόμματός του, θέτοντας σε πολύ σοβαρούς κινδύνους τη χώρα μας», όπως τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.
«Το να καλούνται οι πολίτες να ψηφίζουν, αυτό είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας αλλά το να τους ζητάμε κάθε χρόνο να ψηφίζουν, αυτό είναι ανεύθυνο», είπε ο Κόντε και πρόσθεσε: «Η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη από μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν για να ευνοήσουν την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις».
Παράλληλα, δήλωσε: «Σταματώ εδώ αυτή τη δοκιμασία της κυβέρνησης. Προτίθεμαι να ολοκληρώσω αυτή τη θεσμική μετάβαση με συνέπεια. Θα πάω να δω τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του υποβάλω την παραίτησή μου», υπογραμμίζοντας ότι προηγουμένως θα ακούσει τη συζήτηση στο κοινοβούλιο που προβλέπεται να διαρκέσει τρεις ώρες και 45 λεπτά.
Επίθεση Σαλβίνι κατά πάντων με επίκληση… στην Παναγία
Ο Ματέο Σαλβίνι, που έλαβε επίσης τον λόγο στη Γερουσία, επικαλούμενος «την προστασία της Παρθένου Μαρίας» δήλωσε σήμερα ότι θα «ξαναέκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα» και εξαπέλυσε εκ νέου καρφιά κατά του Κινήματος των Πέντε Αστέρων για την κατάρρευση της πρώτης λαϊκιστικής κυβέρνησης στην Ιταλία.
«Αν αυτή η κυβέρνηση παύει να λειτουργεί, αυτό οφείλεται σε αυτούς τους κυρίους που λένε πάντα όχι και μπλοκάρουν τα πάντα», είπε ο Σαλβίνι κατηγορώντας επίσης τους άλλους κοινοβουλευτικούς ότι «φοβούνται τη λαϊκή ετυμηγορία».
Ο Σαλβίνι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να διατηρήσει ζωντανή την κυβέρνηση συνασπισμού προκειμένου να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2020 και να ψηφίσει μια μεταρρύθμιση του κοινοβουλίου πριν οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Ο Σαλβίνι, που είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είχε καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο, ο ίδιος είπε μιλώντας στο κοινοβούλιο ότι θα ήθελε να περιμένει λίγο προκειμένου να εγκριθούν βασικές νομοθετικές ρυθμίσεις.
«Θέλετε να περικοπεί ο αριθμός των κοινοβουλευτικών και μετά να πάμε σε εκλογές; Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Αν πάλι θέλετε να παρουσιάσετε έναν γενναίο προϋπολογισμό, τότε είμαστε έτοιμοι και γι αυτό», είπε ο Σαλβίνι μιλώντας στη Γερουσία.
Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Αυγούστου ο Ματέο Σαλβίνι διέλυσε τον συνασπισμό ανάμεσα στο κόμμα του και το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Λουίτζι Ντι Μάιο. Λέγοντας ότι έχει κουραστεί από τις διαφωνίες με τον σύμμαχό του, που είναι αντίθετος για παράδειγμα με μεγάλα έργα υποδομής όπως το έργο σιδηροδρομικής σύνδεσης υψηλής ταχύτητας Λιόν-Τορίνο, αποφάσισε ότι δεν υφίσταται πλέον πλειοψηφία και ζήτησε εκλογές το φθινόπωρο, ενισχυμένος από τις δημοσκοπήσεις που δίνουν στο κόμμα του 36% έως 38% στην πρόθεση ψήφου.
‘Όμως ο Τζουζέπε Κόντε, ένας δικηγόρος άγνωστος στο ευρύ κοινό που έφθασε πέρυσι στην κορυφή της κυβέρνησης, αντέδρασε ζητώντας η διαδικασία να διεξαχθεί ενώπιον του Κοινοβουλίου.
Και τις τελευταίες ημέρες, βγήκε από την εφεδρεία επικρίνοντας την άρνηση του Σαλβίνι να επιτρέψει την αποβίβαση ασυνόδευτων ανηλίκων από το σκάφος της ισπανικής ΜΚΟ Open Arms.
Ενάντια σε κάθε προσδοκία, η παρτίδα παίζεται τώρα ανάμεσα στο M5S και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD, κεντροαριστερά), στην αναζήτηση μιας συμμαχίας απέναντι στον ηγέτη της Λέγκας.
Εξοργισμένος, ο Ματέο Σαλβίνι κάλεσε το βράδυ της Κυριακής τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν εναντίον μιας τέτοιας προοπτικής. «Θα βρισκόμαστε ειρηνικά στους δρόμους», προειδοποίησε στη διάρκεια μιας συνάντησης, λέγοντας ότι θα πρέπει να «περάσουν πάνω από το πτώμα του» για μια συμμαχία ανάμεσα στο M5S και το PD.
Απέναντι στον κίνδυνο να βρεθεί εκ νέου στο περιθώριο, ο Σαλβίνι χαμήλωσε τους τόνους απέναντι στον επικεφαλής της κυβέρνησης: «Ο Κόντε παραμένει ο πρωθυπουργός μου και το τηλέφωνό μου είναι πάντα ανοικτό».
Ο ιδρυτής του M5S, ο κωμικός ηθοποιός Μπέπε Γκρίλο, συγκέντρωσε χθες τα στελέχη του M5S στην εξοχική κατοικία του και απέρριψε τις προσπάθειες συμφιλίωσης του Σαλβίνι, τον οποίο χαρακτήρισε «μη αξιόπιστο συνομιλητή».
Από την πλευρά του, ο Ρομάνο Πρόντι, πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρότεινε να σχηματιστεί ένας «φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός» που θα μπορούσε να ενώσει το PD, το M5S και τη Forza Italia, το κεντροδεξιό κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για μια «επανεισδοχή της Ιταλίας ως ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Έφθασε μάλιστα μέχρι του σημείου να αποκαλέσει έναν τέτοιο συνασπισμό παρόμοιο με τους μεγάλους συνασπισμούς α λα γερμανικά, «Ούρσουλα», αναφερόμενος στη Γερμανίδα νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποίο κατάφερε να ενώσει ευρωβουλευτές τριών κομμάτων προκειμένου να εκλεγεί.
Στη διάρκεια των 14 μηνών που βρίσκεται στο υπουργείο Εσωτερικών ο Σαλβίνι παραμέλησε το γραφείο του για να οργώσει τη χώρα, ευρισκόμενος σε διαρκή προεκλογική εκστρατεία.
Απέναντί του ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ένας 33χρονος Ναπολιτάνος, χωρίς εμπειρία και ελάχιστα χαρισματικός ηγέτης του Μ5S και υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης που δεν έχει κρατήσει όλες τις υποσχέσεις του, χάνει συνεχώς έδαφος στις δημοσκοπήσεις.
Σε αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου τα «Πέντε Αστέρια»
Την ίδια στιγμή, οι φήμες οργίαζαν πριν καλά καλά ο Κόντε μιλήσει στο κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα έκαναν λόγο για συνάντηση του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος (PD) με το Κίνημα 5 Αστέρων, με θέμα την πιθανότητα συνεργασίας τους.
Το Κίνημα 5 Αστέρων απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες για τις συνομιλίες με το PD, αναφέροντας μόνο ότι περίμενε να ακούσει την ομιλία του Κόντε στο κοινοβούλιο.
Το χρονικό της κρίσης
Οι εκλογές του Μαρτίου του 2018 κατέδειξαν αλλαγή του πολιτικού τοπίου στην Ιταλία και οδήγησαν τη χώρα σε βαθιά πολιτική κρίση. Μετά από μήνες αδιέξοδων συζητήσεων, η Λέγκα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων συγκρότησαν κυβέρνηση συνασπισμού και τον Μάιο του 2018 δημοσίευσαν το πολιτικό τους σχέδιο.
Τον ίδιο μήνα, πρότειναν τον Τζουζέπε Κόντε για τη θέση του πρωθυπουργού και αν και ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα αρχικά δίστασε, εν τέλει τον όρισε νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας. Εντούτοις, απέρριψε την επιλογή του Κόντε για τη θέση του νέου υπουργού Οικονομίας, καθώς ο ίδιος προόριζε στο χαρτοφυλάκιο αυτό τον ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα, πυροδοτώντας έναν νέο γύρο πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα.
Ο επίσημος σχηματισμός της κυβέρνησης επήλθε την 1η Ιουνίου του 2018, με τον Λουίτζι Ντι Μάιο και τον Σαλβίνι να αναλαμβάνουν αναπληρωτές πρωθυπουργοί. Ωστόσο, οι διαφωνίες εντός της κυβέρνησης δεν άργησαν να φανούν.
Στις 3 Ιουνίου του 2019, ο Τζουζέπε Κόντε δήλωσε έτοιμος να παραιτηθεί, εάν τα δύο κόμματα δεν επιλύσουν τις διαφορές τους και τον Αύγουστο, ο κυβερνητικός συνασπισμός «κατέρρευσε», όταν ο Σαλβίνι ζήτησε πρόωρες εκλογές.
Έτσι, οι εξελίξεις οδήγησαν στη σημερινή απόφαση του Τζουζέπε Κόντε να παραιτηθεί από πρωθυπουργός.
Όλα παραμένουν ωστόσο πιθανά στο πολύ γόνιμο ιταλικό πολιτικό τοπίο: μια κυβέρνηση M5S-PD, πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο ή την άνοιξη του 2020, αν όχι ένας νέος συνασπισμός M5S-Λέγκας.