Με πτώση 48% των μετοχών, τη δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως από το 1950 στο χρηματιστήριο του Μπουένος Αϊρες (δείκτης Merval), άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων λήξης 2021 κατά 38% και κατάρρευση του πέσο κατά 30% αντέδρασαν αρχικά οι αγορές, στον απόηχο της μεγάλης ήττας του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι στις προκριματικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, οι οποίες θεωρήθηκαν πρόβα τζενεράλε των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου.
Η πρώτη αντίδραση της κεντρικής τράπεζας της χώρας ήταν να επαναφέρει τα επιτόκια του πέσο στο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 74% και να προχωρήσει σε παρέμβαση στην αγορά με μαζικές πωλήσεις δολαρίων για να στηρίξει το νόμισμα, δίχως όμως τελικά να ανακόψει την ελεύθερη πτώση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας.
Ο Αλμπέρτο Φερνάντες, ο οποίος είναι ο νέος υποψήφιος που ηγείται των περονιστών, κέρδισε με ευκολία στις προκριματικές εκλογές της Κυριακής με αντίπαλο τον πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι. Η υποτιθέμενη, φιλική προς τις αγορές, πολιτική του απέδωσε ελάχιστα στην Αργεντινή. Ο Φερνάντες, με υποψήφια αντιπρόεδρο την πρώην πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες, απέσπασε το 48% των ψήφων, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το αναμενόμενο.
Η αγορά, σύμφωνα με αναλυτές, πιστεύει πως ο Φερνάντες θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών, θα επιβάλει ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίου και θα επαναδιαπραγματευθεί το πρόγραμμα με το ΔΝΤ. Στην προεκλογική του εκστρατεία έχει υποσχεθεί να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του δανείου ύψους 56 δισ. δολαρίων που έχει συνάψει η Αργεντινή με το ΔΝΤ.
Εχει επίσης μιλήσει για ένα οικονομικό και κοινωνικό συμβόλαιο με το οποίο θα επιχειρήσει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που καλπάζει στο 55%. Δεν έχει ωστόσο διευκρινίσει με ποια μέτρα σκοπεύει να το επιτύχει. Εχει αρκεστεί να δεσμευθεί ότι δεν προτίθεται να επαναφέρει τους ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίου.
Ο ίδιος πάντως εξεδήλωσε την προθυμία του να διατηρήσει την ηρεμία των αγορών στην περίπτωση που επικρατήσει στις εκλογές του Οκτωβρίου, αν και οι αγορές δεν δείχνουν να επιδοκιμάζουν τις προθέσεις του. Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό El Destape Radio, ο Αλμπέρτο Φερνάντες ανέφερε ότι τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας είναι πιθανό να εξαντληθούν λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.
Η κυβέρνηση και οι θυγατρικές της έχουν επί του παρόντος 15,9 δισ. δολάρια σε πληρωμές χρεών σε δολάρια και σε ευρώ που οφείλονται το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg.
Υπάρχουν ακόμα 18,6 δισ. δολάρια σε ομόλογα, δάνεια και πληρωμές τόκων σε πέσος. Θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για τα περιουσιακά στοιχεία της Αργεντινής, εκτίμησαν αναλυτές της αγοράς, ενώ δεν απέκλεισαν το πέσο να φθάσει τα επίπεδα των 100 ανά δολάριο κατά το επόμενο δωδεκάμηνο.
«Μπορεί η Αργεντινή να είναι μια μικρή οικονομία. Ωστόσο, το τελευταίο πράγμα που θέλουν να δουν οι επενδυτές είναι άλλη μια φιλική προς τις αγορές κυβέρνηση να υποχωρεί μπροστά στον λαϊκισμό και/ή τη γεωπολιτική» ανέφεραν διαχειριστές κεφαλαίων, σημειώνοντας πως η «λίστα των ανησυχιών» περιλαμβάνει επίσης τον εμπορικό πόλεμο, το Brexit, την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, το Ιράν, την Ιταλία, το Κασμίρ, τη Βόρεια Κορέα, τη Νότια Σινική Θάλασσα, την Τουρκία και τη Βενεζουέλα…
Το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας (CDS) της Αργεντινής για πέντε χρόνια τριπλασιάστηκε μετά τις εκλογές φθάνοντας τις 2.720 μονάδες βάσης, καθώς έχουν ενισχυθεί οι φόβοι ότι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Νότιας Αμερικής οδεύει προς νέα χρεοκοπία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IHS Markit, οι πιθανότητες για χρεοκοπία εντός ενός έτους διαμορφώνονται στο 55% και για περίοδο πέντε ετών στο 82,5%, ενώ η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά ότι υπάρχουν 50% πιθανότητες για χρεοκοπία της Αργεντινής το επόμενο 12μηνο. Οι τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες που φθάνουν τα 30 δισ. δολάρια, τα αδύναμα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά και η έλλειψη αξιοπιστίας στις αγορές ενισχύουν τις ανησυχίες για χρεοκοπία, την ώρα που η χώρα αναμένεται το 2020 να παρουσιάσει για τρίτο συνεχόμενο έτος ύφεση.