Καλά σχεδιασμένες κινήσεις σε θάλασσα και ξηρά πραγματοποιεί η Τουρκία σε μια προσπάθεια αφενός να επιβληθούν νέα τετελεσμένα και αφετέρου να αναβαθμιστούν και να ενισχυθούν οι πιέσεις σε βάρος τόσο της ελληνικής όσο και της κυπριακής πλευράς. Η τουρκική επιθετικότητα πλέον έχει εισέλθει σε νέα φάση και αφορά όλα τα μέτωπα.
Αθήνα και Λευκωσία είναι σε επιφυλακή –με το ελληνικό Πεντάγωνο να έχει καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο– αναμένοντας να εκδηλωθούν τις επόμενες ημέρες οι τουρκικές προθέσεις και εάν τελικά θα επιβεβαιωθούν ή όχι οι πληροφορίες που υπήρχαν για την αποστολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια του Καστελόριζου για έρευνες.
Ένα σενάριο είναι να σταλεί στην περιοχή του Καστελόριζου. Αυτό το ενδεχόμενο ωστόσο, όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος της Κύπρου», αντιμετωπίζει επιφυλάξεις στα υψηλά δώματα της τουρκικής ηγεσίας, κυρίως από τους αξιωματούχους εκείνους, που θεωρούν πως δεν είναι η ώρα της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα. Εάν επικρατήσει αυτή η άποψη, το «Oruc Reis», είτε θα κινηθεί στα όρια των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδος είτε θα σταλεί νότια της Κύπρου, περιοχή στην οποία βρίσκεται το ερευνητικό σκάφος Barbaros.
Την ίδια ώρα, το έργο τους στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζουν τα τουρκικά γεωτρύπανα. Ειδικότερα, ο «Πορθητής», ο οποίος με βάση τον προγραμματισμό θα ολοκλήρωνε την γεώτρηση τον Αύγουστο στα δυτικά της Πάφου, αντιμετώπισε σοβαρά τεχνικά προβλήματα και θα παραμείνει μέχρι την αποκατάστασή τους για να συνεχίσει την αποστολή του.
Από την άλλη πλευρά, το δεύτερο γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ», έχει ξεκινήσει τη γεώτρηση στην περιοχή της κατεχόμενης Καρπασίας, με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου της Κύπρου» να αναφέρουν πως θα προχωρήσουν σε γεώτρηση σε άλλη κοντινή περιοχή, καθώς δεν προέκυψαν αποτελέσματα από την πρώτη προσπάθεια.
Ντονμέζ: Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ζήτημα της Τουρκίας
Εικόνες από τα τουρκικά γεωτρύπανα «Γιαβούζ» και «Πορθητής», καθώς και το σεισμογραφικό «Barbaros», δημοσίευσε μάλιστα αργά το απόγευμα της Κυριακής ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.
Με ανάρτησή του, ενημερώνει ότι το «Γιαβούζ» βρίσκεται εδώ και ένα μήνα ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας, καθώς και ότι ο «Πορθητής» εδώ και τέσσερις μήνες διενεργεί γεώτρηση στον στόχο «Φοινίκη-1». Ταυτόχρονα, ο Ντονμέζ σημειώνει ότι το ερευνητικό «Barbaros» θα συνεχίσει τις σεισμικές μελέτες στην Ανατολική Μεσόγειο για δύο χρόνια.
«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι θέμα της Τουρκίας. Ήμασταν εδώ χθες, είμαστε εδώ σήμερα, θα είμαστε εδώ αύριο» καταλήγει ο τούρκος υπουργός.
YAVUZ, Karpaz-1 kuyusunda 1 aydır; FATİH, Finike-1 kuyusunda 4 aydır sondajlarına, BARBAROS HAYREDDİN PAŞA gemimiz de 2 yıldır sismik çalışmalara Doğu Akdeniz’de devam ediyor
Doğu Akdeniz tüm Türkiye’nin meselesidir. Dün buradaydık, bugün de buradayız, yarın da burada olacağız. pic.twitter.com/uVUANWb83K
— Fatih Dönmez (@fatih_donmez) August 18, 2019
Ασκήσεις από Καστελόριζο μέχρι Κύπρο
Πέρα από τις συνεχείς προκλήσεις που αφορούν στις σεισμογραφικές και ενεργειακές της διεκδικήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, η Αγκυρα -μένοντας πιστή στο δόγμα «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση»- προχωρά σε κλοιό στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή, δοκιμάζοντας για ακόμη μια φορά τις αντοχές Λευκωσίας και Αθήνας.
Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή εξέδωσε μια σειρά Navtex δεσμεύοντας για ασκήσεις περιοχές που είτε αφορούν σημεία της κυπριακής και ελληνικής υφαλοκρηπίδας που αμφισβητεί, είτε περιοχές που ήδη η Κύπρος έχει εκδώσει άδειες για έρευνες σε ξένες εταιρίες.
Με την Navtex 0902/19 δεσμεύεται μεγάλη περιοχή μεταξύ Καστελόριζου -Ρόδου και νοτιοανατολικά του συμπλέγματος του Καστελόριζου για «ναυτική εκπαίδευση» στις 21 και 22 Αυγούστου.
Με την Navtex 0901/19 δεσμεύεται περιοχή νοτιοδυτικά της Πάφου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στις 20 Αυγούστου.
Με την Navtex 0900/19 δεσμεύεται περιοχή δυτικά της Πάφου για άσκηση στις 19 Αυγούστου, ενώ με την Navtex 0899/19 δεσμεύεται περιοχή βορειοδυτικά του Ακαμα για ασκήσεις στις 22-23 Αυγούστου.
Για τις 20 Αυγούστου έχει δεσμευθεί περιοχή για ασκήσεις δυτικά των προηγούμενων δεσμεύσεων και κοντά στο όριο των υφαλοκρηπίδων Ελλάδας – Κύπρου με την Navtex 0898/19, ενώ με τις Navtex 0877/19 και 0878/19 δεσμεύεται για ασκήσεις περιοχή νότια της Λεμεσού για το διάστημα 19, 22, 25, 27 και 29 Αυγούστου.
Και πέμπτο πλοίο υποστήριξης
Την ίδια ώρα η Τουρκία, η οποία προσπαθεί να καλύψει τον απαιτούμενο αριθμό των τουλάχιστον έξι ειδικών πλοίων που απαιτούνται τεχνικά για την υποστήριξη των δύο της γεωτρύπανων, απέκτησε ακόμα ένα -το πέμπτο- πλοίο υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων, το «Orhan Bey».
Στις αρχές Μαΐου, ανακοίνωσε με Navtex ότι την παράνομη γεώτρηση με τον «Πορθητή» θα υποστήριζαν τρία πλοία της νορβηγικής Siem που υποστήριξαν και την πρώτη γεώτρηση του γεωτρύπανου στα ανοικτά της Αττάλειας. Μετά από ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφού ο «Πορθητής» τοποθετήθηκε για γεώτρηση σε περιοχή που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και την ΑΟΖ της Κύπρου, η Siem δεν υποστήριξε το γεωτρύπανο, αλλά συμφώνησε στα μέσα Μαΐου με την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) και αγόρασε και τα τρία πλοία που νηολόγησε στο τουρκικό νηολόγιο. Βαπτίστηκαν «Korkut, «Sancar» και «Altan».
Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο της Κύπρου», με την κάθοδο και την παράνομη έλευση και κίνηση του δεύτερου τουρκικού γεωτρύπανου, του Γιαβούζ, η Τουρκία, με την παράνομή της σχετική Navtex, ανακοίνωνε ότι η νέα παράνομη γεώτρηση, νότια του Απ. Αντρέα και εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, θα γινόταν από δύο πλοία της ολλανδικής Vroom και ένα της ασιατικής PACC Offshore.
Ωστόσο, κανένα από τα πλοία αυτά δεν ακολούθησε την παράνομη δραστηριότητα του Γιαβούζ. Η Τουρκία προχώρησε τότε -τον Ιούλιο- στην αγορά ενός εκ των πλοίων αυτών, του «POSH Sincero», το οποίο αφού εντάχθηκε στο τουρκικό νηολόγιο μετονομάστηκε σε «Osman Bey».
Ηταν φανερό, όμως, ότι τα τέσσερα σκάφη υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων δεν επαρκούσαν για να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα δύο γεωτρήσεις και μάλιστα σε αντίθετες κατευθύνσεις. Η Τουρκία στην αναζήτηση πρόσθετων τέτοιων πλοίων εξασφάλισε τις τελευταίες μέρες νέο πλοίο υποστήριξης, το οποίο τέθηκε επίσης υπό τουρκική σημαία με το όνομα «Orhan Bey».
Το πλοίο κινήθηκε αμέσως από τα ξημερώματα της Πέμπτης 15ης Αυγούστου ως πλοίο ασφάλειας προς υποστήριξη του γεωτρύπανου Γιαβούζ.
Κωδικός «Λερναία Ύδρα»
Υπό το πρίσμα των συνεχών προκλήσεων και της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας, η ελληνική πλευρά οφείλει να είναι έτοιμη για κάθε ρεαλιστικό σενάριο.
Πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τους σχεδιασμούς για την πρόληψη και αντιμετώπιση μιας ελληνοτουρκικής κρίσης στο Αιγαίο υπογραμμίζουν στα «ΝΕΑ» ότι η Αθήνα έχει λάβει όλα τα μέτρα και είναι κατάλληλα προετοιμασμένη διά παν ενδεχόμενο, έστω και αν απεύχεται την κλιμάκωση της έντασης.
Στο πλαίσιο της αυξημένης ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσεται και η σταδιακή ενεργοποίηση του σχεδίου με την ονομασία «Λερναία Υδρα», εάν κάποιο τουρκικό ερευνητικό κινηθεί προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Οπως υπογραμμίζουν πηγές με γνώση των στρατιωτικών θεμάτων που παροικούν στο Μέγαρο Μαξίμου, οι σχεδιασμοί της ελληνικής πλευράς ποικίλλουν τόσο σε σενάρια όσο και σε διαβαθμίσεις, τα οποία συνδέονται άμεσα με τον χαρακτήρα της ενδεχόμενης τουρκικής πρόκλησης.
Τα μέτρα που σχεδιάζονται ξεκινούν από μια ήπια πρόκληση και φτάνουν έως και το ακραίο σενάριο της προσπάθειας εγκατάστασης ενός τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου σε ελληνικά νερά. Σχέδια άκρως απόρρητα, τα οποία επανεξετάζονται και αναδιαμορφώνονται, με το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία να θεωρούνται ωστόσο ότι θα έχουν τον πρώτο λόγο, εάν φτάσουμε σε σημείο ανάγκης.
Το «Πεντάγωνο» καθώς και κυβερνητικοί παράγοντες που θα κληθούν να αναλάβουν δράση σε ενδεχόμενη κρίση θεωρούν ότι απαιτούνται χαμηλοί τόνοι και απόλυτη ψυχραιμία, χωρίς αυτό να είναι ένδειξη αδυναμίας, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά.