Τουλάχιστον δύο δεκαετίες θα χρειαστούν για να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή το παρθένο πευκόδασος που έγινε στάχτη από την πύρινη λαίλαπα στην Κεντρική Εύβοια. Η φωτιά ξέσπασε σε μεγάλη απόσταση από το δάσος Natura, το οποίο και δεν επλήγη παρά τους αρχικούς φόβους, χωρίς όμως αυτό να ακυρώνει τη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που συντελέστηκε στο νησί.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του διευθυντή Δασών της Εύβοιας, 28.000 στρέμματα γης παραδόθηκαν στις φλόγες, εκ των οποίων τα 11.000 ήταν πευκόδασος. Ενα πευκόδασος, με πυκνά, ψηλά δέντρα, ηλικίας αρκετών δεκαετιών, που εκτεινόταν στα βόρεια των Ψαχνών, στις παρυφές του όρους Δίρφυς και που χαρακτηριζόταν από την ιδιαίτερη αισθητική του αξία και την πλούσια πανίδα που φιλοξενούσε.
Στην καμένη έκταση περιλαμβάνεται, άλλωστε, και το Καταφύγιο Αγριας Ζωής Αγριλίτσα – Καταβόθρα – Καλαμάκι, το οποίο συστάθηκε με υπουργική απόφαση το 1990. Εκεί έβρισκαν καταφύγιο για να αναπαραχθούν προστατευμένα αρκετά είδη όπως αλεπούδες, πετροκούναβα, σκαντζόχοιροι, ασβοί, πέρδικες, λαγοί, φασιανοί, γεράκια, τσίχλες, κότσιφες, τρυγόνια και άλλα.
Το καταφύγιο είχε έκταση 5.500 στρεμμάτων και εκτός της άγριας ζωής που διαβιούσε εκεί, στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονταν επίσης χιλιάδες μελίσσια. Πολλά από αυτά τα ζώα βρήκαν τραγικό θάνατο όταν η πυρκαγιά κατέκαιγε το δάσος, ενώ αρκετά άλλα θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης στην ευρύτερη περιοχή.
– Ποιο είναι το «παρελθόν» της Εύβοιας με τις φωτιές;
– Πόσα στρέμματα έχουν καεί στην περιοχή από το 1983 ως το 2008;
– Ποιες είναι οι αιτίες της καταστροφής;
– Ποιο είναι το θετικό από την πρόσφατη περιβαλλοντική καταστροφή;
Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των «Νέων Σαββατοκύριακο»
Kρατάει χρόνια η κατάρα της Εύβοιας