Μερικοί άνθρωποι έχουν την τάση να κοιμούνται πολύ νωρίς το απόγευμα και να ξυπνάνε… με τις κότες. Η ιδιομορφία αυτή, που στην πραγματικότητα είναι ένα σύνδρομο που ονομάζεται «Σύνδρομο προχωρημένης φάσης ύπνου», απαντάται στους ανθρώπους πιο συχνά απ’ ότι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, σύμφωνα με άρθρο ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο το οποίο δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Sleep».
Το ιδιόμορφο βιολογικό ρολόι
Το σύνδρομο αυτό περιγράφει την ιδιομορφία του βιολογικού ρολογιού μερικών ανθρώπων να τους ωθεί να κοιμούνται πολύ νωρίς το βράδυ και να ξυπνάνε επίσης πολύ νωρίς το πρωί. Το σύνδρομο αυτό δεν πρέπει να συγχέεται ωστόσο με τη φυσιολογική μείωση της διάρκειας του ύπνου που επέρχεται κατά το γήρας, ή σε περιόδους που είμαστε στεναχωρημένοι ή αγχωμένοι. Όπως σημείωσε σε σχετικές δηλώσεις ο καθηγητής νευρολογίας Λούις Πτάτσεκ, ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, «Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι στις 4 ή τις 5 το πρωί. Αυτό δε συμβαίνει όμως με ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από το σύνδρομο της προχωρημένη φάσης ύπνου, οι οποίοι ξυπνάνε ξεκούραστοι τέτοιες ώρες», ενώ συμπλήρωσε πως «αυτοί οι άνθρωποι λειτουργούν φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, όμως εμφανίζουν ενδεχομένως πρόβλημα στις κοινωνικές τους συναναστροφές όταν πλησιάζει το βράδυ».
Μελετώντας τις συνήθειες του ύπνου
Οι έρευνα των επιστημόνων έδειξε πως ένας στους 300 πάσχουν από αυτό το σύνδρομο, αναλογία μεγαλύτερη από αυτή που πίστευαν οι ερευνητές. Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, μελέτησαν κατά τη διάρκεια εννέα μηνών τα δεδομένα του ύπνου 1.748 ανθρώπων που νοσηλεύονταν σε εξειδικευμένη κλινική για ασθένειες του ύπνου. Από αυτούς, οι 12 βρέθηκαν να πληρούν τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία κάποιος κατατάσσεται σε αυτούς που εμφανίζουν το σύνδρομο. Εντούτοις, κατά τη διάρκεια της μελέτης οι τέσσερις από αυτούς αρνήθηκαν να συνεχίσουν την παρακολούθηση. Έτσι απέμειναν οκτώ, με βάση τους οποίους προέκυψε η αναλογία που υποδεικνύει ότι ένας στους 300 ανθρώπους εμφανίζουν το συγκεκριμένο σύνδρομο. Ωστόσο, δεδομένου ότι τέσσερις από τους ασθενείς που αρχικά είχε κριθεί ότι ενδέχεται να πάσχουν από το σύνδρομο αποχώρησαν, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αναλογία είναι μεγαλύτερη.
Το βασικό κριτήριο σύμφωνα με το οποίο οι άνθρωποι αυτοί επιλέχθηκαν ως υποψήφιοι να πάσχουν από τα σύνδρομο προχωρημένης φάσης ύπνου ήταν να κοιμούνται πριν τις 8:30 μ.μ. και να ξυπνούν πριν τις 5:30 π.μ. σε τακτική βάση. Πέραν όμως αυτού, οι υποψήφιοι πάσχοντες θα έπρεπε να έχουν αναπτύξει αυτή τη συνήθεια μέχρι 30 ετών, να μη χρησιμοποιούν φώτα κατά τη διάρκεια της νύχτας που πιθανώς να διαταράσσουν τον ύπνο τους ή να μην παίρνουν φάρμακα τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου.
Οι επιστήμονες σχεδιάζουν τώρα να μελετήσουν μεγαλύτερο αριθμό ατόμων ώστε να καταλήξουν σε ποιο ασφαλή συμπεράσματα και να κατανοήσουν με ποιον τρόπο η νόσος αυτή επηρεάζει την καθημερινότητα των ανθρώπων.