«Oh please God no», ήταν η απάντηση που προηγήθηκε της οργής μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να θέλει να… αγοράσει τη Γροιλανδία.
Η είδηση έχει προκαλέσει σάλο, όχι μόνο στο μεγάλο αυτόνομο νησί της Αρκτικής που είναι έδαφος της Δανίας, αλλά και διεθνώς. Η Γροιλανδία στο μεγαλύτερό της μέρος είναι καλυμμένη από πάγο. Άρα για ποιον λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να την αγοράσει;
Η Γροιλανδία είναι για εσάς ή για δωράκι;
Οι ΗΠΑ ανέκαθεν θεωρούσαν τη Γροιλανδία ως χώρα στρατηγικής σημασίας για στρατιωτικούς λόγους από άποψη εδάφους. H αεροπορική βάση της Θούλης, αποτελεί σημείο κλειδί για τη παρακολούθηση των πυραύλων και του ελέγχου του διαστήματος.
Στρατηγικής σημασίας είναι και ο εναέριος χώρος της Γροιλανδίας όχι μόνο από στρατιωτική, αλλά και από εμπορική άποψη.
Τι αποκαλύπτει ο πάγος που λιώνει;
Τα ευρωπαϊκά θερμά ρεύματα έχουν ανησυχήσει την επιστημονική κοινότητα και στη Γροιλανδία, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Αλλά με τον πάγο να λιώνει, φαίνεται πως κάποιοι εκτιμούν ότι ο ορυκτός πλούτος της περιοχής, που φέρεται να περιλαμβάνει σίδηρο, μόλυβδο, ψευδάργυρο, διαμάντια, χρυσό, χαλκό, ουράνιο και πετρέλαιο, είναι πλέον πιο προσβάσιμος προς εκμετάλλευση. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, οι τοπικοί άρχοντες σχεδιάζουν να χρησιμοποιούσαν τους πόρους αυτούς προκειμένου να επικεντρωθούν στην απόλυτη ανεξαρτητοποίηση της Γροιλανδίας από τη Δανία, η οποία στηρίζει οικονομικά τη χώρα και μάλιστα κατά το ήμισυ του ετήσιου προϋπολογισμού της.
Τα μέτωπα πάντως των ΗΠΑ, σε σχέση με την Αρκτική κρατάνε από παλιά. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται η Ρωσία και Κίνα. H Oυάσινγκτον φαίνεται πως επιθυμεί να προλάβει οποιαδήποτε δραστηριότητα της Μόσχας. Το Πεκίνο, με το οποίο ο Τραμπ έχει κηρύξει ήδη εμπορικό πόλεμο, λέγεται από ειδικούς ότι βλέπει τη Γροιλανδία ως έναν χρήσιμο αρκτικό δρόμο του μεταξιού.
Η Δανία δεν πουλάει
Η Δανία πάντως δεν σκοπεύει να πουλήσει, με τον πολιτικό κόσμο της χώρας να εκλαμβάνει τη φερόμενη επιθυμία του Τραμπ να αγοράσει τη χώρα τους ως πρωταπριλιάτικο αστείο.
«Πρέπει να είναι πρωταπριλιάτικο αστείο εντελώς εκτός εποχής», έγραψε στο Twitter ο πρώην πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.
«Αν το σκέπτεται αληθινά αυτό, τότε είναι η τελική απόδειξη πως έχει τρελαθεί», δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό DR ο Σόρεν Έσπερσεν, εκπρόσωπος του Δανικού Λαϊκού Κόμματος για εξωτερικές υποθέσεις. Πρόσθεσε δε ότι «η σκέψη ότι η Δανία θα πουλήσει 50.000 πολίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εντελώς γελοία».
«Είμαι σίγουρη πως οι περισσότεροι στη Γροιλανδία πιστεύουν πως είναι καλύτερα να έχουν μια σχέση με τη Δανία απ’ ό,τι με τις ΗΠΑ, μακροπρόθεσμα», είπε στο Ρόιτερ η Όγια Χέμνιτς Λάρσεν, δανή βουλευτής του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της Γροιλανδίας, του Inuit Ataqatigiit (IA). «Το πρώτο που σκέπτομαι είναι ‘Όχι, ευχαριστώ’», πρόσθεσε.