Πυκνώνουν τα σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία και κατ’ επέκταση στην ευρωπαϊκή.

Ενας συνδυασμός γεγονότων και συνθηκών διαμορφώνουν περιβάλλον αβεβαιότητας και ανασφάλειας.

Τα μέτρα προστατευτισμού που επέβαλε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, η υπεραύξηση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα και οι απειλές που κατά καιρούς εκτοξεύει εναντίον των ευρωπαίων πιέζουν το διεθνές εμπόριο και μαζί προκαλούν αντιδράσεις, επιβάλλοντας την υιοθέτηση αντιμέτρων από την πλευρά θιγομένων.

Ηδη οι κινέζοι κατηγορούνται ότι προς αντιστάθμιση των προστατευτικών μέτρων Τραμπ υποτιμούν το νόμισμά τους, εισάγοντας έτσι στοιχεία νομισματικού πολέμου στην αντιπαράθεση.

Επιπλέον το προπαρασκευαζόμενο άτακτο Brexit επιτείνει τις αβεβαιότητες στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και οι αναφορές του Μπόρις Τζόνσον για νέες κρατικές εμπορικές ομαδοποιήσεις επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες εκείνων που θεωρούν ότι τίθεται εν αμφιβόλω πλέον η κατακτημένη τις τελευταίες δεκαετίες ελευθερία του διεθνούς εμπορίου.

Ηδη όλο αυτό το αποκαρδιωτικό διεθνές κλίμα δοκιμάζει τις αντοχές της Γερμανίας, η οικονομία της οποίας οδεύει σχεδόν με μαθηματική βεβαιότητα προς την ύφεση αν επιμείνουν οι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης και στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Και μαζί πιέζει αφόρητα χώρες όπως η Αργεντινή, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη ξανά με το ενδεχόμενο μιας ακόμη χρεοκοπίας.

Ετσι εξηγείται άλλωστε η αρνητική αντίδραση των αγορών, η διαρκής το τελευταίο διάστημα υποχώρηση των μετοχών και στον αντίποδα η άνοδος των ομολόγων και του χρυσού.

Πράγμα που ερεθίζει τους αναλυτές και ενισχύει τους θιασώτες της αυτοεκπληρούμενης προφητείας που θέλει την παγκόσμια οικονομία να φλερτάρει με ένα δεύτερο κύκλο ύφεσης, μετά τις τόσες αρνητικές συνέπειες που ανεδείχθησαν από την εκδήλωση της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.

Οπως και να έχει οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες για την μικρή – πικρή πατρίδα μας. Η φιλόδοξη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη που ήλπιζε να ευνοηθεί από το διεθνές περιβάλλον μάλλον θα αναγκασθεί να διεκδικήσει την πολυπόθητη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε ένα διεθνές περιβάλλον χαμηλών προσδοκιών, σε χρόνους αστάθειας και αβεβαιότητας.

Γεγονός που πολλαπλασιάζει τόσο τις απαιτήσεις, όσο και τις προσπάθειες.

Οι καιροί ου μενετοί για τον κ.Μητσοτάκη. Οφείλει να δράσει με ταχύτητα και τη δέουσα αποφασιστικότητα.

Σε τούτους τους άγονους καιρούς δεν χωρούν αναστολές και αμφιταλαντεύσεις.

ΤΟ ΒΗΜΑ