Με μπλακάουτ στη συλλογή δηλώσεων κινδυνεύει το Κτηματολόγιο αν οι ανάδοχοι πραγματοποιήσουν την απειλή τους και προχωρήσουν – από τον Σεπτέμβριο – στο κλείσιμο των γραφείων ενημέρωσης. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ταλαιπωρία των ιδιοκτητών ακινήτων – ιδίως όσων δεν μπορούν να κάνουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες μέσω του Διαδικτύου…
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Με βάση τα όσα προβλέπονται, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν περιθώριο έξι μήνες (3+3) προκειμένου να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο.
Ωστόσο, επειδή στο τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης η έως τώρα προσέλευση δεν ήταν η αναμενόμενη, με νομοθετική ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης δίνεται η ευκαιρία στον υπουργό Περιβάλλοντος να δίνει επιπλέον παράταση ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής, η οποία όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξάμηνο.
Οι ανάδοχοι υποστηρίζουν πως εφόσον η διάρκεια της συλλογής δηλώσεων επιμηκύνεται (όπου δίνεται παράταση με υπουργική απόφαση) θα πρέπει και να πληρώνονται.
«Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος είχε δεσμευθεί απέναντί μας πως εφόσον αλλάζει η σύμβαση θα πρέπει να υπάρχει και ανάλογη αύξηση της αμοιβής μας» λέει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου (ΣΕΓΕΚ) Σωτήρης Λιάρος.
Η διαμάχη
Σύμφωνα με τους αναδόχους, τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει να τους αποστέλλονται από το Κτηματολόγιο επιστολές οι οποίες τούς ξεκαθαρίζουν ότι οι παρατάσεις που δίνονται δεν αλλάζουν τις συμβάσεις και ότι πρέπει να τηρηθούν τα προβλεπόμενα.
«Με τον τρόπο αυτόν θα αναγκαστούμε να κλείσουμε μετά τις διακοπές τα γραφεία ενημέρωσης, τα περισσότερα από τα οποία δέχονται και δηλώσεις ιδιοκτησίας από τους δικαιούχους, και να διατηρήσουμε, όπως προβλέπεται στις συμβάσεις, ένα γραφείο κτηματογράφησης ανά νομό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία των ιδιοκτητών» επισημαίνει ο Σωτήρης Λιάρος.
Τι λέει η ανάδοχος εταιρεία
Σύμφωνα με τον συντονιστή του έργου της κτηματογράφησης της Αθήνας και εκπροσώπου της αναδόχου κοινοπραξίας Γιώργο Δημητρίου, όταν με υπουργική απόφαση δίνεται παράταση έως και έξι μήνες, ο ανάδοχος δεν μπορεί να κρατήσει ανοιχτό το γραφείο ενημέρωσης αν δεν πληρωθεί, λόγω κόστους. Και αυτό στην πράξη σημαίνει πως καταργείται η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση.
Στα περισσότερα γραφεία ενημέρωσης παίρνουμε δηλώσεις. Εάν περιοριστούμε σε αυτά που προβλέπονται από τις συμβάσεις, ο κόσμος δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί» συμπληρώνει.
Σύμφωνα με τον Σωτήρη Λιάρο, η συμβατική υποχρέωση των αναδόχων για τη λειτουργία των γραφείων κτηματογράφησης είναι να υπάρχει ένα γραφείο ανά πρωτεύουσα νομού με προσωπικό δύο μηχανικούς και δύο νομικούς (από τη στιγμή που τελειώνει η περίοδος συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας), γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο.
Πηγές από το Κτηματολόγιο υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε καμία επίσημη υπόσχεση για επιπλέον πληρωμή και για να γίνει αυτό θα πρέπει να προηγηθεί – νέα -νομοθετική ρύθμιση για τον καθορισμό νέας τιμής μονάδας. Κατά τις ίδιες πηγές, και να κλείσουν τα γραφεία ενημέρωσης δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι, μια και δεν παίζουν, όπως εξηγούν, σημαντικό ρόλο.
Οι ημερομηνίες κλειδιά για όλες τις περιοχές
Πού αναμένονται (πιθανές) παρατάσεις με υπουργική απόφαση και πού από το Κτηματολόγιο για τη συλλογή δηλώσεων στο τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης.
Με υπουργική απόφαση
- Στις 26 Αυγούστου στη Μεσσηνία και στις 28 Αυγούστου σε Βοιωτία και Φωκίδα λήγει το προβλεπόμενο εξάμηνο για την υποβολή των δηλώσεων στο Κτηματατολογιο. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος αν θα δοθεί ή όχι επιπλέον παράταση με οροφή το εξάμηνο.
- Στις 12 Σεπτεμβρίου λήγει το εξάμηνο (3+ 3 μήνες) για Μαγνησία και Σποράδες. Και εδώ είναι θέμα του υπουργείου εάν θα δώσει την επιπλέον παράταση.
- Εως τις 16 Σεπτεμβρίου έχει δοθεί παράταση – με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη – για τη συλλογή δηλώσεων σε Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κω και Ρόδο. Ετσι, στην περίπτωση που οι ανάδοχοι κλείσουν τα γραφεία ενημέρωσης θα δημιουργηθεί πρόβλημα για μια μερίδα των ιδιοκτητών – κυρίως ηλικιωμένοι – που δεν τα πάνε καλά με το Διαδίκτυο.
- Εως τις 30 Σεπτεμβρίου έχει δοθεί παράταση με υπουργική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για την υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο σε 14 περιφερειακές ενότητες σε όλη την Ελλάδα: Δράμα, Ξάνθη, Χαλκιδική, Φλώρινα, Καστοριά, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Εύβοια, Χίο, Ικαρία, Σάμο, Λακωνία και το μισό Ηράκλειο.
Από το Κτηματολόγιο
- Στις 22 Αυγούστου λήγει το τρίμηνο για Δυτική Αττική και νησιά Αργοσαρωνικού. Απομένει άλλο ένα τρίμηνο το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί από το Κτηματολόγιο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση θα δοθεί παράταση 1,5 μήνα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
- Στις 18 Σεπτεμβρίου λήγει το τρίμηνο για Ιθάκη, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο. Για τις περιοχές αυτές αναμένεται νέα τρίμηνη παράταση από το Κτηματολόγιο σε δυο δόσεις δηλαδή 1,5 + 1,5 μήνας, με το εξάμηνο να λήγει στις 18 Δεκεμβρίου 2019.
- Διευκρινίζεται πως έως τις 26 Αυγούστου 2019 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων διόρθωσης και ενστάσεων κατά των προσωρινών κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων της ανάρτησης για τις Σέρρες.