Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική και τις τοπικές αρχές που σπεύδουν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες κοντά στην Πλατάνα. Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις δημιουργούν έντονη ανησυχία καθώς πέφτει η νύχτα και τα εναέρια μέσα αποσύρονται. Σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο εκκένωσης των χωριών.
Συγκεκριμένα οι αναζωπυρώσεις πίσω από το χωριό Πλατάνα είναι έντονες από τις 15:00 και μετά, και πλέον η φωτιά απειλεί δρυμό και το χωριό Άτταλη.
«Το συγκεκριμένο μέτωπο είναι μεγάλο και επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα» δήλωσε νωρίτερα στο One Channel ο αντιδήμαρχος Μεσσαπίων Παναγιώτης Ματράκας.
Οι προσπάθειες των εναέριων μέσων έχουν συμβάλει στο να μην εξαπλωθούν τα νέα μέτωπα, ωστόσο η αντιμετώπισή τους είναι δύσκολη. Για το λόγο αυτό, μηχανήματα του δήμου ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες, σε μια ύστατη προσπάθεια να κρατηθεί η πυρκαγιά μακριά από τους οικισμούς.
Παράλληλα, από νωρίς το μεσημέρι αναζωπυρώσεις σημειώνονται και στη Μακρυμάλλη, όπου επίσης η Πυροσβεστική δίνει μάχη με το χρόνο προκειμένου να κατασβέσει τις φωτιές. Ωστόσο, φλόγες ξεπηδούν ξαφνικά ακόμη κι ανάμεσα στα σπίτια. Εναέρια μέσα επιχειρούν συνεχώς, στην προσπάθεια να συνδράμουν τις επίγειες δυνάμεις για να σωθούν οι περιουσίες.
Από τις εικόνες που μεταδίδει το One Channel φαίνεται το έργο των εναέριων μέσων, τα οποία κάνουν συνεχώς ρίψεις, καθώς μέλημα όλων είναι να καταφέρουν να κατασβέσουν τις εστίες πριν αποσυρθούν. Στα σημεία συνδράμουν και τα δύο ιταλικά Canadair.
Νωρίτερα, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας Θανάσης Καρακάντζας δήλωσε στο One Channel ότι οι προετοιμασία για την εκκένωση γίνεται για προληπτικούς λόγους και εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την εξέλιξη του φαινομένου.
Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι πλησιάζει το σούρουπο και πλέον τα εναέρια μέσα δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν ρίψεις, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των χωριών και της ευρύτερης περιοχής να περάσουν ακόμη ένα βράδυ αγωνίας. Χθες, Τρίτη, τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα επιχειρούσαν μέχρι τις 21:30.
Σύμφωνα, με τον υπαρχηγό της πυροσβεστικής, οι αναζωπυρώσεις οφείλονται καθαρά σε μια πευκοβελόνα. Σε κάθε εστία αναζωπύρωσης επιχειρούν επίγειες δυνάμεις. Σε αντιπυρική ζώνη που δημιουργήθηκε για να περιοριστεί το μένος της φωτιάς, οι πυροσβέστες κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν ένα ποιμνιοστάσιο, το οποίο τελικά σώθηκε από τις φλόγες. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι η ένωση εστιών αναζωπυρώσεων και εκεί χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, συνολικά επιχειρούν 227 πυροσβέστες, 75 πυροσβεστικά οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 6 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα. Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν: δύο (2) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και ένα (1) Ε/Π Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), οκτώ (8) μηχανήματα έργου και δέκα (10) υδροφόρες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ.
Στην πυρκαγιά μετέβησαν προκειμένου να συντονίσουν το έργο της πυρόσβεσης ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας. Τις πρώτες απογευματινές ώρες στάλθηκε αίτημα συνδρομής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU) που ανταποκρίθηκε άμεσα και η χώρα μας θα ενισχυθεί με πυροσβεστικά αεροσκάφη.
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Π.Υ. καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών. Οι έρευνες στρέφονται κυρίως στο ενδεχόμενο εμπρησμού.
Εικόνα καταστροφής
Η εικόνα που αντικρίζουν από το πρωί οι κάτοικοι των οικισμών της περιοχή είναι τραγική. Θλίψη προκαλεί, δε, το γεγονός ότι καταστρέφεται μέρος του υπέροχου δάσους Natura.
Μιλώντας στο One Channel ο νυν πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Ψαχνών και Μακρυμαλλίου, Δημήτρης Γιαννούτσος, έκανε λόγο για «πλήρη καταστροφή στο δάσος», σημειώνοντας πως αυτό που συνέβη είναι λυπηρό για όλη την περιοχή. «Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την έκταση της ζημιάς» πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι είναι δύσκολο να έχει σωθεί κομμάτι του δάσους.
Οδοιπορικό στην περιοχή που κατέκαψε η πύρινη λαίλαπα πραγματοποίησε το One Channel.