Η ρύπανση του αέρα, κυρίως η αυξημένη παρουσία επιφανειακού όζοντος που εντείνεται με την κλιματική αλλαγή, επιταχύνει -ακόμη και μεταξύ των μη καπνιστών- την επιδείνωση του εμφυσήματος των πνευμόνων στον ίδιο περίπου βαθμό με το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρων τη μέρα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Τα ευρήματα πιθανώς εξηγούν γιατί το εμφύσημα είναι σχετικά συχνό όχι μόνο στους καπνιστές.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Ουάσιγκτον, Κολούμπια και Μπάφαλο, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής και επιδημιολογίας Τζόελ Κάουφμαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of American Medical Association» (JAMA), ανέλυσαν σε βάθος 18ετίας στοιχεία για περισσότερους από 7.000 ανθρώπους ηλικίας 45 έως 84 ετών σε διάφορες μεγάλες αμερικανικές πόλεις, συσχετίζοντας την μακρόχρονη έκθεση σε ρύπους του αέρα (όζον, μικροσωματίδια ΡΜ, οξείδια αζώτου, μαύρος άνθρακας) με την εξέλιξη του εμφυσήματος με βάση διάφορες εξετάσεις (τομογραφίες, σπριρομέτρηση κ.α.).

«Εκπλαγήκαμε πόσο ισχυρή είναι η επίπτωση της ρύπανσης του αέρα στην πρόοδο του εμφυσήματος των πνευμόνων, ίδιας τάξης μεγέθους με τις επιπτώσεις του καπνίσματος, το οποίο είναι η γνωστότερη αιτία για τη συγκεκριμένη πάθηση», δήλωσε ο δρ Κάουφμαν.

Διαπιστώθηκε ότι μια αύξηση στο επίπεδο του όζοντος στον τόπο διαμονής κάποιου κατά τρία μέρη ανά δισεκατομμύριο (3 ppb) σε βάθος δεκαετίας, σχετιζόταν με μια αύξηση του εμφυσήματος αντίστοιχη με εκείνη που προκαλεί το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρου τη μέρα επί 29 χρόνια και η γήρανση κατά τρία χρόνια. Είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα επίπεδα όζοντος αυξάνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής σε αρκετές πόλεις των ΗΠΑ.

«Ολοένα συχνότερα γίνεται αντιληπτό ότι το εμφύσημα συμβαίνει πλέον και σε μη καπνιστές. Πραγματικά είναι ανάγκη να καταλάβουμε τι προκαλεί αυτή τη χρόνια πάθηση των πνευμόνων. Φαίνεται πιθανό πως η ρύπανση του αέρα, κάτι συχνό και δύσκολο να αποφευχθεί, αποτελεί μια σημαντική αιτία», ανέφερε ο Κάουφμαν.

Ενώ άλλοι ατμοσφαιρικοί ρύποι τείνουν να μειωθούν, χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί, το όζον εμφανίζει ανοδική τάση (το επιφανειακό όζον βλάπτει την ανθρώπινη υγεία, ενώ το όζον που βρίσκεται στη στρατόσφαιρα, προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία). Το επιφανειακό όζον παράγεται κυρίως όταν η υπεριώδης ακτινοβολία αλληλεπιδρά με ρύπους από τα ορυκτά καύσιμα.

Το εμφύσημα, μαζί με τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), τη χρόνια βρογχίτιδα και το άσθμα, είναι οι βασικές χρόνιες παθήσεις του κατώτερου αναπνευστικού. Όσο επιδεινώνεται η κλιματική αλλαγή, τόσο αναμένεται να αυξάνονται και τα επίπεδα του όζοντος σε χαμηλό ύψος. Μέχρι στιγμής δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο ποιό επίπεδο όζοντος είναι ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ