Επιβεβαιώνοντας τους φόβους, τα επίσημα στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ, έδειξαν ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία βρέθηκε σε τροχιά συρρίκνωσης, εκπέμποντας σήμα κινδύνου για την Ευρώπη και αυξάνοντας τις πιέσεις στη Μέρκελ για αλλαγή οικονομικής πολιτικής, με προώθηση μέτρων επέκτασης, που θα αντισταθμίσουν τις ισχυρότατες πιέσεις του εμπορικού πολέμου στις βιομηχανίες της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το γερμανικό ΑΕΠ υποχώρησε 0,1% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο, καθώς οι μεταποιητικές εταιρίες της Γερμανίας υπέστησαν το μεγαλύτερο αντίκτυπο από την παγκόσμια επιβράδυνση, η οποία εντάθηκε λόγω της διαμάχης για τους δασμούς και της αβεβαιότητας για το Brexit.
Ήταν η δεύτερη συρρίκνωση τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα, με την Άνγκελα Μέρκελ να ομολογεί ότι η χώρα «εισέρχεται σε δύσκολη φάση».
Σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε στο 0,4% το δεύτερο τρίμηνο από το 0,9% το πρώτο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Για το σύνολο του 2019, η κυβέρνηση αναμένει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,5%.
«Το συμπέρασμα είναι ότι η γερμανική οικονομία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης», δήλωσε ο Άντριου Κένινγκχαμ από την Capital Economics, σημειώνοντας ότι οι εξαγωγείς βρίσκονται αντιμέτωποι με ακόμα μεγαλύτερο ενδεχόμενο πλήγμα, εάν τελικά υλοποιηθεί η επαπειλούμενη έξοδος χωρίς συμφωνία της Βρετανίας από την EU στις 31 Οκτωβρίου.
Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συνολικά αναπτύχθηκε στο ίδιο διάστημα μόλις 0,2% σε τριμηνιαία βάση.
Τα στοιχεία επηρέασαν και τις αγορές, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου να καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό.
«Καμπανάκι αφύπνισης, αλλά δεν βρισκόμαστε σε ύφεση»
Ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, επιχείρησε να εμφανιστεί πιο καθησυχαστικός. Όπως είπε τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου είναι «καμπανάκι αφύπνισης και προειδοποιητικό σημάδι».
«Είμαστε σε μία φάση οικονομικής αδυναμίας, αλλά όχι ακόμα ύφεσης. Μπορούμε να την αποφύγουμε εάν λάβουμε τα σωστά μέτρα», τόνισε ο Αλτμάιερ σε δηλώσεις του στη Bild.
Σημειώνεται ότι η ύφεση ορίζεται ως τουλάχιστον δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης της οικονομίας.
Τα στοιχεία αν και δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι δεν ήταν αναμενόμενα επιδείνωσαν αισθητά το κλίμα στις αγορές, τρέποντας και πάλι τους επενδυτές σε φυγή από τις μετοχές. Έτσι ενώ η οπισθοχώρηση του Τραμπ στο μέτωπο των δασμών σε κινεζικά προϊόντα είχε δημιουργήσει μία θετική δυναμική σε Wall Street και Ασία, στην Ευρώπη επικρατούν ρευστοποιήσεις εν μέσω εντεινόμενων φόβων ύφεσης.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters)