Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές της διακοπές η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ξεκινά την πολιτική της δράση με ένα, καταρχήν, χαλαρό πρόγραμμα.
Χθες, Τρίτη, παραβρέθηκε σε εγκαίνια νέου σχολείου στο Γκράιφσβαλντ ενώ στα μέσα της εβδομάδας θα συμμετάσχει σε εκδήλωση τοπικής εφημερίδας στη βόρεια Γερμανία. Γενικότερα ο Αύγουστος και εκτός απροόπτου αναμένεται να κυλήσει για την καγκελάριο σε σχετικά ήσυχους ρυθμούς. Τα πραγματικά προβλήματα έπονται από τον Σεπτέμβριο.
Και δη από την 1η Σεπτεμβρίου οπότε πραγματοποιούνται περιφερειακές εκλογές στα κρατίδια της Σαξονίας και του Βρανδεμβούργου και όπου τα δυο μεγάλα κόμματα, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, αναμένεται να υποστούν σημαντικές απώλειες. Το SPD εξακολουθεί όμως να ασχολείται περισσότερο με τα του οίκου του καθότι βρίσκεται σε επίσημη αναζήτηση νέου προέδρου του κόμματος, με τους έως τώρα υποψηφίους να αξιώνουν αναφανδόν τον άμεσο τερματισμό της κυβερνητικής συνεργασίας με την CDU της Μέρκελ. Μια θέση που αναμένεται να επισφραγιστεί στο κομματικό συνέδριο των Σοσιοαλδημοκρατών το Δεκέμβριο που θα κληθεί να προχωρήσει στον ενδιάμεσο απολογισμό της συγκυβέρνησης.
Όλα αυτά στον αστερισμό του διαφαινόμενου σκληρού Brexit που σε συνδυασμό με την κλιμακούμενη κυβερνητική κρίση στην Ιταλία οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα.
Προστασία του κλίματος και μηδενικά ελλείμματα
Μέσα σε αυτό το κλίμα λοιπόν η γερμανική κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί από το Σεπτέμβριο μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων. Ένα από τα πιο σημαντικά, αν κρίνει κανείς και από τις δημοσκοπήσεις, είναι η προστασία του κλίματος. Το τελευταίο διάστημα δεν περνά μέρα που να μην ακούγονται νέες προτάσεις ή πρωτοβουλίες. Στις 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται να παρουσιαστούν τα επίσημα σχέδια της κυβέρνησης. Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η επιβολή φόρου στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης. Το επιπρόσθετο για τους πολίτες κόστος αναμένεται να εξισορροπηθεί με παράλληλες μειώσεις φόρων σε άλλα πεδία. Ως προς την ακριβή μορφή του νέου φόρου υπάρχουν ωστόσο τεράστιες διαφωνίες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.
Τα όποια μέτρα για την προστασία του κλίματος αναμένεται να επιβαρύνουν και τον προϋπολογισμό. Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε μεν ότι οι αναγκαίες επενδύσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Εντούτοις το ερώτημα είναι, με ποιόν ακριβώς τρόπο; «Θυσιάζοντας», ενδεχομένως τα μηδενικά ελλείμματα; Και αυτό μολονότι μέχρι και χθες Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμιζε την προσήλωση της κυβέρνησης στη λογική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών που είχε επιβάλει ο πρώην υπ. Οικονομικών Σόιμπλε;
Βασική σύνταξη για όλους;
Έτερο μεγάλο ζήτημα είναι η εισαγωγή της λεγόμενης βασικής σύνταξης που προβλέπεται στη συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας και η οποία έχει στόχο να διασφαλίσει στους χαμηλοσυνταξιούχους μια πιο αξιοπρεπή διαβίωση. Οι Σοσιαλδημοκράτες επιμένουν ότι μετά από 35 εργάσιμα χρόνια θα πρέπει να καταβάλλεται μια κατώτατη εγγυημένη σύνταξη που να κυμαίνεται τουλάχιστον 10% πάνω από το ελάχιστο όριο διαβίωσης. Οι ίδιοι αξιώνουν να καταβάλλεται η βασική σύνταξη χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς να λαμβάνονται δηλαδή υπόψη άλλα εισοδηματικά κριτήρια όπως το εισόδημα της ή του συζύγου. Οι Χριστιανοδημοκράτες διαφωνούν κατηγορηματικά παραπέμποντας και στη συμφωνία της κυβερνητικής συνεργασίας που προβλέπει έλεγχο των οικονομικών πόρων του συνταξιούχου.
Ανεξάρτητα από την έκβαση στα ιδιαίτερα κρίσιμα αυτά θέματα της κυβερνητικής ατζέντας πάντως καταλυτικό ρόλο για τη συνέχιση ή όχι του μεγάλου συνασπισμού θα έχουν οι τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις σε Σαξονία, Βρανδεμβούργο και Θουριγγία (27 Οκτωβρίου). Εκτιμάται ότι περαιτέρω αποδυνάμωση του SPD, που εμφανίζεται στο μεταξύ ακόμη και τέταρτο κόμμα πίσω από εθνολαϊκιστές και Πράσινους, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού και σε πρόωρες εκλογές που θα σημάνουν και το οριστικό τέλος της εποχής Μέρκελ.
Κώστας Συμεωνίδης (dpa)