H κυβέρνηση ανακοίνωσε τις προτάσεις της για τη διοίκηαη της ΕΡΤ.
Επέλεξε για τη θέση του προέδρου της Δημόσιας Τηλεόρασης τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Ζούλα, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Τύπου και για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Γιώργο Γαμπρίτσιο, άλλοτε στέλεχος του Mega, της Nova και άλλων συναφών τηλεοπτικών δραστηριοτήτων.
Κατά τα φαινόμενα ο κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε και στην ΕΡΤ την επιλογή συνδυασμένου επαρκούς διδύμου με πολιτικά και τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά, όπως το έκανε συστηματικά και με την κυβέρνησή του.
Θα ακολουθήσουν εντός του Αυγούστου ακροάσεις των δύο στελεχών στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, όπου οι δύο επιλεγέντες θα αντιμετωπίσουν τη βάσανο της κριτικής από την πλευρά της αντιπολίτευσης και εκτός απροόπτου η νέα διοίκηση θα αναλάβει τα καθήκοντά της στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Επειτα από σχεδόν πέντε έτη μετατροπής της ΕΡΤ σε αμιγώς προπαγανδιστικό κυβερνητικό μηχανισμό, που έδρασε αδιαφανώς και απέδωσε απολύτως μεροληπτικό έργο, οι περισσότεροι δεν αναμένουν θαύματα.
Οι πιο μετριοπαθείς ελπίζουν σε αποκατάσταση έστω κάποιας υποτυπώδους αντικειμενικότητας και στην επικράτηση των βασικών αρχών στον ειδησεογραφικό τομέα. Και προσδοκούν βεβαίως επαναφορά στοιχείων οικονομικού εξορθολογισμού στη λειτουργία της, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών προικοδοτεί ετησίως την ΕΡΤ με περίπου 300 εκατ. ευρώ, πληρώνοντας μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος την ενσωματωμένη εισφορά.
Συμβιβάζονται δε με τα ελάχιστα γιατί γνωρίζουν τις ελληνικές παθογένειες και μπορούν να αντιληφθούν ότι όλες οι κυβερνήσεις – πιθανώς και η σημερινή – υποκύπτουν στον πειρασμό της κομματικής χρήσης της δημόσιας τηλεόρασης.
Ωστόσο θα περίμενε κανείς από μια κυβέρνηση που επαγγέλθηκε και επέτυχε εκλογικά την πολιτική αλλαγή πιο φιλόδοξα σχέδια.
Δεν θα επαναλάβουμε τη συνήθη στερεοτυπική ευχή «να μεταμορφώσουμε την ΕΡΤ σε BBC», ωστόσο η φύση και ο χαρακτήρας της δημόσιας τηλεόρασης, όπως και η προικοδότησή της με επαρκείς πόρους από το υστέρημα του ελληνικού λαού επιβάλλουν πιο φιλόδοξα και πιο δυναμικά σχέδια.
Υπάρχουν δείγματα επιτυχημένων διοικήσεων στο παρελθόν που άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα και έβαλαν με τις πρωτοβουλίες τους τη σφραγίδα της ΕΡΤ στα γράμματα, στις τέχνες, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό ακόμη.
Για να επιτύχει λοιπον στο δύσκολο έργο της η νέα Διοίκηση της ΕΡΤ οφείλει να αποβάλει, κατά το δυνατόν, τα όποια κομματικά δεσμά την χαλιναγωγούν και μαζί να απευθυνθεί σε επαρκείς επαγγελματίες από τον ευρύτερο κύκλο της τέχνης, του πολιτισμού, της διανόησης και της δημοσιογραφίας, ικανούς να προσεγγίσουν την κοινωνική αποστολή της.
Μόνο έτσι θα κάνει τη διαφορά και θα απαλλαγεί γρήγορα από την, αν μη τι άλλο, αποκαρδιωτική κληρονομιά της προηγούμενης περιόδου.