Το παράδειγμα του Υμηττού

Πολλοί επιχειρούν λανθασμένα συγκρίσεις της εκδηλωθείσας, τα ξημερώματα της Δευτέρας, πυρκαγιάς στα όρια της Παιανίας, στις παρυφές του Υμηττού, με εκείνη που πριν από ένα χρόνια κατέκαυσε το Μάτι και επέφερε την εκατόμβη των νεκρών

Πολλοί επιχειρούν λανθασμένα συγκρίσεις της εκδηλωθείσας, τα ξημερώματα της Δευτέρας, πυρκαγιάς στα όρια της Παιανίας, στις παρυφές του Υμηττού, με εκείνη που πριν από ένα χρόνια κατέκαυσε το Μάτι και επέφερε την εκατόμβη των νεκρών.

Και αυτό γιατί κάθε περιστατικό είναι ξεχωριστό και εξελίσσεται σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες.

Ωστόσο άπαντες οφείλουν να αναγνωρίσουν την αμεσότητα της αντίδρασης και της ταχείας κινητοποίησης των πυροσβεστικών δυνάμεων στην περίπτωση του Υμηττού.

Η κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Υμηττό και η διάσωση του μοναδικού πνεύμονα δάσους στην πρωτεύουσα αποδίδεται ακριβώς στην ταχύτητα αντίδρασης και στην πιστή εφαρμογή των κανόνων επέμβασης κατά την εκδήλωση πυρκαγιών.

Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν έγκαιρα, οι δρόμοι δεν μπλοκάρισαν, παρέμειναν ανοιχτοί, δεν εμπόδισαν την κυκλοφορία των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης και μαζί ,με το ξημέρωμα, απογειώθηκαν ικανές εναέριες δυνάμεις να ελέγξουν την επέκταση της φωτιάς και να αποτρέψουν τη »πήδημά» της στην άλλη πλευρά του βουνού.

Απεδείχθη επίσης σωτήριος ο σχεδιασμός πυρόσβεσης , δηλαδή η ορθή πρόγνωση κατεύθυνσης της φωτιάς και η προληπτική πυρόσβεση στα όρια της κορυφογραμμής και στις χαράδρες πάνω από την Παιανία.

Ο συντονισμός των δυνάμεων επίσης υπήρξε άριστος και έτσι αποφεύχθη η όποια μοιραία κατάληξη.

Μπορεί βεβαίως να υποστηρίξει ότι ευνοήθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης από την υποχώρηση των ανέμων και από το γεγονός ότι δεν εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα άλλες πυρκαγιές στην ευρύτερη ζώνη της Αττικής.

Παρά ταύτα δεν αναιρείται με τίποτε το γεγονός ότι όλα λειτούργησαν κατά το σχέδιο , όπως οι περιστάσεις απαιτούσαν και όπως επιβάλλεται να λειτουργούν τέτοιοι μηχανισμοί άμεσης επέμβασης και αντίδρασης.

Αντιθέτως το μοντέλο αντίδρασης στην πυρκαγιά του Υμηττού δείχνει τις δυνατότητες και μπορεί να αποτελέσει οδηγό πάγιας στάσης και συμπεριφοράς απέναντι σε τέτοια φαινόμενα,τα οποία κατά κοινή παραδοχή θα πολλαπλασιάζονται στα χρόνια που έρχονται.

Υπό αυτές τις συνθήκες στόχος ενός αποτελεσματικού και λειτουργικού κράτους, που σέβεται τον εαυτό του και τους πολίτες που υπηρετεί, είναι να δημιουργήσει επιτέλους ολοκληρωμένους και πειθαρχημένους μηχανισμούς αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Να είναι σε θέση δηλαδή να δημιουργεί έγκυρα και έγκαιρα συστήματα ειδοποίησης, συνοδευόμενα από αξιόμαχους και αξιόπιστους μηχανισμούς άμεσης επέμβασης, που θα δρουν οργανωμένα, βάσει εξελιγμένων σχεδίων , που εκπονούν και εκτελούν έμπειροι και ψυχωμένοι επαγγελματίες.

Για να μην επαναληφθούν τραγωδίες σαν την περσινή, που όλους βαραίνει και συγκλονίζει.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.