Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία απασχολούν τους σχολιαστές του γερμανικού τύπου, που περιγράφουν τη θερινή προεκλογική περιοδεία του Ματέο Σαλβίνι στις πλαζ και τις αντιδράσεις των λουομένων στις εμφανίσεις του χωρίς πουκάμισο, με μαγιό και με ποτήρι με αλκοόλ στο χέρι.
Σε άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung γίνεται αναφορά στo ενδεχόμενο αποτροπής άμεσων βουλευτικών εκλογών, με πιθανό σενάριο το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο κίνημα Πέντε Αστέρια και το Δημοκρατικό κόμμα του Ματέο Ρέντσι.
Όπως ένας διαιτητής, μέχρι τώρα
«Παρόλα αυτά παραμένει επικίνδυνη η θύελλα που δημιουργεί ο Σαλβίνι» υπογραμμίζει η εφημερίδα. «Θα πρέπει να κρατήσει το γρήγορο τέμπο. Και θα μπορέσει να κρατήσει την υπόσχεσή του για μια θαρραλέα και σταθερή κυβέρνηση διάρκειας 10 χρόνων, μόνο εάν οι εχθροί του παραμείνουν διαιρεμένοι. Επιπλέον, θα πρέπει να συμπράξει και ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, δηλαδή μετά την πιθανή αποπομπή του Κόντε να διαλύσει το κοινοβούλιο, αντί να συγκροτήσει κυβέρνηση τεχνοκρατών. Σήμερα γίνονται συναντήσεις στη Βουλή και την Γερουσία…. Κι αν όλα πάνε όπως τα σχεδιάζει ο Σαλβίνι, μέχρι τέλος του χρόνου θα μπορεί να αναδειχθεί σε θαρραλέο ηγέτη μιας σταθερής δεξιάς κυβέρνησης. Θα μπορούσε όμως να μείνει κυριολεκτικά και χωρίς πουκάμισο, όπως αυτές τις μέρες στην παραλία».
Η Süddeutsche Zeitung στρέφει την προσοχή της στον Σέρτζιο Ματαρέλα και τις κινήσεις που θα κάνει ή δεν θα κάνει τις επόμενες ημέρες παραμένοντες στον τόπο των διακοπών του, στα όσα θα πει ή θα προτιμήσει να μην πει. «Όταν ο Ματαρέλα έγινε πρόεδρος το 2015, υποσχέθηκε ότι θα είναι ένας διαιτητής, όπως και στο ποδόσφαιρο. Η ομολογία αυτή έγινε για να αποστασιοποιηθεί από τον προκάτοχό του, τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, στον οποίο άρεσε να παρεμβαίνει και να ανακατεύεται. Ο Ματαρέλα μέχρι τώρα περιορίστηκε στον συνταγματικό του ρόλο. Πoύ και πού καλούσε του αρχηγούς των ομάδων, όπως ακριβώς ένας διαιτητής, και σε συγκεκριμένο τόνο τους υπενθύμιζε τους κανόνες του παιγνιδιού. Μέχρι τώρα έδειξε υπομονή με τους εθνολαϊκιστές, ακόμη κι όταν του επιτίθονταν. Και υπέγραφε όλους τους νόμους τους, αν και πολλοί τον στενοχωρούσαν. Δεν υπήρξε ποτέ μεροληπτικός. Τώρα, εάν αυτήν τη φορά αναμειχθεί λίγο, όπως το προβλέπει το σύνταγμα, με το να μην διαλύσει αμέσως τα δύο νομοθετικά σώματα και έτσι να μεταθέσει την προθεσμία κήρυξης νέων εκλογών, θα μπορεί να δώσει πάτημα στο Σαλβίνι να ισχυριστεί ότι ο πρόεδρος κάνει πραξικόπημα. Colpo di stato! Δίκαια δεν θα ήταν αυτή η κατηγορία, αλλά σε εποχές βρυχηθμών το fairplay δεν μετρά».
Το κλιματικό αποτύπωμα των βουλευτών
Η είδηση, με δεδομένη την περιβαλλοντική ευαισθησία των Γερμανών, προκάλεσε έκπληξη και θυμό. Μέσα στο 2018 οι εκπρόσωποι της χώρας στην ομοσπονδιακή βουλή διήνυσαν αεροπορικώς κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους 16,8 εκ. αεροπορικά χιλιόμετρα. Με όρους αυτοκινήτου, αντιπροσωπεύει εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 2.000 αυτοκινήτων που διήνυσαν 12.000 χιλιόμετρα. Στον αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται ομαδικά αεροπορικά ταξίδια βουλευτών, που οργανώνει η βουλή και εκείνα που κλείνουν μόνοι τους οι βουλευτές. Ο υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε να ισοφαριστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με οικονομική στήριξη πρότζεκτ για το κλίμα σε χώρες υπό ανάπτυξη.
Η εφημερίδα ΤΑΖ του Βερολίνου θεωρεί ότι αυτή η πρόταση δεν επαρκεί, γιατί οι βουλευτές λειτουργούν και ως πρότυπο. «Θα πρέπει να δείξουν ότι λαμβάνουν στα σοβαρά την κλιματική αλλαγή και να είναι έτοιμοι οι ίδιοι να υποστούν τις συνέπειες» επισημαίνει ο σχολιαστής της. «Δεν χρειάζεται να πάρουν καράβι για να πάνε στις ΗΠΑ, όπως η Γκρέτα Τούνμπεργκ … αλλά να αποφεύγουν τις εσωτερικές αεροπορικές πτήσεις. Οι βουλευτές θα πρέπει να αυτοδεσμευτούν ότι … για ταξίδια εντός Ευρώπης θα αναζητούν εναλλακτικές. … Το σφιχτό πρόγραμμα συναντήσεων (ενός βουλευτή) δεν αποτελεί πλέον σοβαρό επιχείρημα υπέρ των αεροπορικών ταξιδιών, δεδομένων των πολλών καθυστερήσεων και ακυρώσεων στα αεροδρόμια. Και όταν αυτό συμβαίνει, όσοι βιάζονται θα πρέπει να παίρνουν το επόμενο τραίνο».
Οι προτάσεις για ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βουλευτών έφτασε ορισμένους στο σημείο να προτείνουν την κατάργηση των αεροπορικών πτήσεων ανάμεσα σε κοντινές πόλεις. Η Leipziger Volkszeitung κάνει έκκληση στην κοινή λογική. «Η Γερμανία δεν μπορεί μόνη της να σώσει το παγκόσμιο κλίμα» υπενθυμίζει και αναφέρει τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας made in Germany. «Προς ο παρόν γινόμαστε μάρτυρες μικρόπνοων καλοκαιρινών διαλόγων με αποσπασματικές προστάσεις. Πότε για μείωση της κατανάλωσης κρέατος, πότε για περιορισμούς στις πτήσεις εσωτερικού, πότε με το ύψος των σιδηροδρομικών εισιτηρίων. Αλήθεια είναι ότι για να προσεγγίσουμε τους κλιματολογικούς στόχους θα πρέπει να προχωρήσει αυτή η χώρα σε πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις από ότι ορισμένοι νομίζουν. Στους τομείς διατροφής, κατοικίας, ενέργειας και εργασίας».
Ειρήνη Αναστασοπούλου