Κίνηση πρώτη, την προηγούμενη Πέμπτη ο Γιάννης Βρούτσης καταθέτει «εκτάκτως» δύο τροπολογίες, ενώ στην Ολομέλεια της Βουλής συζητούν το διυπουργικό νομοσχέδιο. Μια που θέτει πλαφόν στις συντάξεις και μια δεύτερη που καταργεί τη διάταξη περί αιτιολογημένων απολύσεων. Κίνηση δεύτερη, ο υπουργός Εργασίας – σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής» – προτίθεται να θεσμοθετήσει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, εξ αποστάσεως, για την επιλογή των συνδικαλιστικών εκπροσώπων σε σωματείο ή οργάνωση καθώς και για την προκήρυξη απεργίας. Αλλά και τη δημιουργία ηλεκτρονικού συνδικαλιστικού μητρώου. Σε πρώτη ανάγνωση οι παραπάνω κινήσεις μοιάζουν αποσπασματικές. Δεν είναι όμως. Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένουν ότι πρόκειται για τα πρώτα βήματα προετοιμασίας της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεγάλη μάχη της μείωσης των υπέρογκων πρωτογενών πλεονασμάτων.
Οι διατάξεις οι οποίες ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ήρθαν να ανατρέψουν τρεις εμβληματικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των εργοδοτικών φορέων αλλά και των δανειστών. Η κατάργησή τους τώρα αναμένεται να δώσει θετικά, κατά την ανάγνωση των θεσμών, δείγματα γραφής στρώνοντας τον δρόμο για τη διεκδίκηση χαμηλότερων δεσμεύσεων επί των πρωτογενών πλεονασμάτων. Διεκδίκηση που ήδη από την προεκλογική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τοποθετήσει στον πυρήνα των οικονομικών του πολιτικών. Επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες. Αντίθετα, θα την πετύχει προσπαθώντας να πείσει τους εταίρους ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής με μεταρρυθμιστική διάθεση. Και κυρίως πως έχει – για να το πούμε με ένα κλισέ από τη μνημονιακή εποχή – την ιδιοκτησία του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
Στην πρώτη του, άλλωστε, συνέντευξη ως Πρωθυπουργού με φόντο το Μέγαρο Μαξίμου και χρησιμοποιώντας το διεθνές βήμα του BBC, ο Μητσοτάκης είχε σπεύσει να τονίσει και δημοσίως αυτό που έλεγε και λέει στους ευρωπαίους συνομιλητές του ιδιωτικά: ότι η εδραίωση της αξιοπιστίας της χώρας θα ανοίξει τον δρόμο στη διαπραγμάτευση για τη μείωση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ.
Ποιες είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες για τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους;
Τι προβλέπουν οι διατάξεις των τροπολογιών του Γιάννη Βρούτση;
Σε ποιες παρεμβάσεις στα εργασιακά είχε προχωρήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πριν τις ευρωεκλογές και γιατί είχαν προκαλέσει αντιδράσεις;
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ της Δευτέρας