Ο Τραμπ υποδαυλίζει το μίσος

Η άνοδος της λευκής τρομοκρατίας στις ΗΠΑ έχει πάει χέρι-χέρι με τη ριζοσπαστικοποίηση του δημόσιου λόγου εξαιτίας της εθνολαϊκιστικής ρητορικής του Τραμπ για τους μετανάστες

Η άνοδος της λευκής τρομοκρατίας στις ΗΠΑ έχει πάει χέρι-χέρι με τη ριζοσπαστικοποίηση του δημόσιου λόγου εξαιτίας της εθνολαϊκιστικής ρητορικής του Τραμπ για τους μετανάστες. Από την ώρα που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο στις εκλογές του 2016, ο Τραμπ επιτέθηκε στους Μεξικανούς. Εκτοτε δεν έχει σταματήσει τις εμπρηστικές δηλώσεις.

Από τον Ιανουάριο ως σήμερα το επιτελείο για την επανεκλογή του Τραμπ το 2020 έχει τοποθετήσει περισσότερες από 2.000 διαφημίσεις στο Facebook που περιέχουν τον όρο «εισβολή» (μεταναστών στις ΗΠΑ). Από τα τέλη Μαρτίου ως σήμερα ο Τραμπ έχει δαπανήσει 1,24 εκατ. δολάρια για διαφημίσεις σχετικές με τη μετανάστευση στο Facebook. Πολλές από αυτές ξεκινούν ως εξής: «Δεχόμαστε ΕΙΣΒΟΛΗ!. Είναι ΚΡΙΣΙΜΟ να ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ».

Μετά το μακελειό στο Ελ Πάσο, πολλοί στις ΗΠΑ κατηγορούν ευθέως τον Τραμπ ότι έχει αναγάγει σε κεντρικό ζήτημα της δημόσιας συζήτησης την ιδέα της «εισβολής» που κάποτε ανήκε στο περιθώριο.

«Η Αμερική έχει επί καιρό μια ραδιενεργή ρατσιστική σούπα στο κέντρο της εθνικής μας ζωής. Ο Τραμπ νομίζει ότι την ανακατεύει για πολιτικά οφέλη. Στην πραγματικότητα κάνει κάτι πολύ πιο επικίνδυνο» έγραψε στους «New York Times» ο Τζέιμς Κόμι, πρώην διευθυντής του FBI. «Για μεγάλο μέρος της ιστορίας μας, η σούπα ήταν θανατηφόρα και ανεξέλεγκτη, εκλύοντας ραδιενέργεια που οδήγησε στη σκλαβιά, στη δολοφονία και στην καταπίεση των Αφροαμερικανών».

Ομως, συνεχίζει ο Κόμι, την τελευταία 50ετία η Αμερική άρχισε να θέτει υπό έλεγχο αυτή τη ραδιενέργεια μέσω νόμων και, κυρίως, μέσω της εφαρμογής των νόμων αυτών. Σήμερα ο έλεγχος χαλαρώνει και ο Τραμπ «αφήνει τη σούπα να βράσει και να εκπέμψει πιο επικίνδυνη ακτινοβολία. Νομίζει ότι κάνει κάτι έξυπνο. Ανοίγει τις ράβδους ελέγχου με έναν βαθιά κυνικό στόχο: να χαλιναγωγήσει την πολιτική ενέργεια που θα απελευθερωθεί. Πιστεύει ότι αυτό θα βοηθήσει την επανεκλογή του. Αλλά θα κάνει κακό στο έθνος. Μόνο οι ανόητοι πιστεύουν ότι μπορούν να καβαλήσουν τις ακτίνες γ του μίσους».

Πριν από μια δεκαετία ο Ντάριλ Τζόνσον, αναλυτής για την τρομοκρατία στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, προειδοποίησε για τον αυξανόμενο κίνδυνο από τον ακροδεξιό εξτρεμισμό στις ΗΠΑ λόγω της οικονομικής κρίσης, της αντίδρασης κατά των μεταναστών και της εκλογής του πρώτου Αφροαμερικανού στον Λευκό Οίκο, του Μπαράκ Ομπάμα. Ο Τζόνσον όμως ανέμενε ότι η ακροδεξιά τρομοκρατία θα υποχωρούσε αν εκλεγόταν πρόεδρος ένας Ρεπουμπλικανός γιατί «στις ρεπουμπλικανικές προεδρίες, η παρανοϊκή ακροδεξιά δημαγωγία τείνει να υποχωρεί και μαζί της η ακροδεξιά βία». Αυτό το μοτίβο όμως δεν ισχύει «όταν ο ίδιος ο πρόεδρος είναι ένας παρανοϊκός ακροδεξιός δημαγωγός» έγραψε η αρθρογράφος Μισέλ Γκόλντμπεργκ, παρατηρώντας ότι ο Κρούσιους στο μανιφέστο του αναπαράγει επακριβώς τη ρητορική του Τραμπ, χρησιμοποιώντας τις ίδιες εκφράσεις με τον πρόεδρο.

Ο ίδιος ο Τραμπ αλλά και άλλοι Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί προσπάθησαν να αποδώσουν το διπλό μακελειό του περασμένου Σαββάτου στα ψυχολογικά προβλήματα των δραστών και στα βίαια βιντεοπαιχνίδια – οτιδήποτε για να αποφύγουν τις ευθύνες του προέδρου και της νομοθεσίας για την οπλοφορία στις ΗΠΑ.

Μέχρι πριν από 20 χρόνια, οι οπαδοί της λευκής υπεροχής αναφέρονταν κυρίως στην υπεροχή της λευκής φυλής έναντι των υπολοίπων. Σήμερα, η κατάσταση έχει αλλάξει και αναφέρονται στον εαυτό τους ως θύματα της εισβολής άλλων φυλών στη Δύση. Αυτή τη θεωρία συνωμοσίας της θυματοποίησης ασπάζεται και προωθεί ο Τραμπ, εξιτάροντας τους οπαδούς του στους οποίους υπόσχεται την ανέγερση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.