Οι Αργεντινοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τη διεξαγωγή προκριματικών εκλογών, οι οποίες θα δείξουν την τάση που υπάρχει πριν από τις προεδρικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου, στις οποίες ο κεντροδεξιός Μαουρίσιο Μάκρι επιδιώκει να επανεκλεγεί επικεφαλής της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής, που έχει βυθιστεί στην ύφεση.
Βάσει του συστήματος αυτού που υιοθετήθηκε το 2009 και αποτελεί μια ιδιαιτερότητα της Αργεντινής, γίνονται προκριματικές εκλογές για όλα τα πολιτικά κόμματα, την ίδια ημέρα, με μια πανεθνική ψηφοφορία.
Στη χώρα αυτήν, στην οποία η ψήφος είναι υποχρεωτική, η εκλογική αυτή διαδικασία συνιστά περισσότερο μια προεκλογική δημοσκόπηση μεγάλου εύρους πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου, καθώς όλοι οι υποψήφιοι έχουν ήδη διοριστεί από τα κόμματά τους.
Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα αυτής της εκλογικής διαδικασίας σήμερα το βράδυ θα βρεθούν στο μικροσκόπιο των πολιτικών επιτελείων και των αγορών, καθώς από το 2009 τα αποτελέσματα των εκλογών ευθυγραμμίζονται με αυτά των προκριματικών.
Την ίδια ώρα, μια άλλη ιδιαιτερότητα των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου είναι ότι το περονικό κίνημα, που κυβέρνησε την Αργεντινή από το 1989 ως το 1999 και από το 2002 ως το 2015, έχει διαιρεθεί στα τρία.
Στις εκλογές αυτές οι τρεις κύριοι υποψήφιοι είναι ο πρώην υπουργός Οικονομίας Ρομπέρτο Λαβάνια, ο πρώην επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου Αλμπέρτο Φερνάντες -η υποψήφια αντιπρόεδρος του οποίου στις εκλογές αυτές είναι η πρώην πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ- και ο απερχόμενος κεντροδεξιός πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι.
Ο Μάκρι προκάλεσε έκπληξη με την επιλογή του υποψήφιου αντιπροέδρου του, του περονιστή Μιγκέλ Άνχελ Πιτσέτο, με την οποία απομακρύνθηκε από το δόγμα του βάσει του οποίου είχε κρατήσει μέχρι σήμερα στο περιθώριο της κυβέρνησής του τους περονιστές.
Επικράτησε η βούλησή του να διευρύνει τον κυβερνητικό του συνασπισμό και κατεβαίνει τώρα με το κίνημα «Μαζί για την Αλλαγή», που δημιουργήθηκε για την περίσταση.
Την ίδια ώρα ο Αλμπέρτο Φερνάντες, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Νέστορ και στη συνέχεια της Κριστίνα Κίρσνερ μεταξύ του 2003 και του 2008, δεσμεύτηκε για ρήξη με τις πολιτικές της Αριστεράς που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν και για επαναπροσδιορισμό της δράσης του.
Κατά γενική έκπληξη, καθώς προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις, η Κίρσνερ ανακοίνωσε στις 18 Μαΐου ότι αποσύρεται, επιτρέποντας στον Φερνάντες να διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο, στον οποίο βρισκόταν η ίδια από το 2007 ως το 2015.
Η πρώην πρόεδρος, εναντίον της οποίας έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για διαφθορά, διατηρεί μια σημαντική επιρροή επί του κόμματος Ενότητα των Πολιτών που ίδρυσε και το οποίο όρισε υποψήφιο για την προεδρία τον Φερνάντες. Στις εκλογές αυτές κατεβαίνουν με το συνδυασμό «Το Μέτωπο Όλων».
Σε μια ένδειξη του ενδιαφέροντος που έχουν οι προκριματικές αυτές εκλογές, το χρηματιστήριο του Μπουένος Άιρες έκλεισε την Παρασκευή με άνοδο 8% και οι αναλυτές αποδίδουν αυτήν την τάση στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που ήταν πιο ευνοϊκές για τον υποψήφιο των αγορών, τον απερχόμενο Μαουρίσιο Μάκρι.
Ως την περασμένη εβδομάδα οι δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα 5 ως 8 μονάδων στο δίδυμο Φερνάντες – Κίρσνερ έναντι του Μάκρι.
«Ωστόσο, τώρα οι αγορές εκτιμούν ότι η διαφορά μπορεί να είναι μικρότερη, από 3 ως 5 ποσοστιαίες μονάδες. Κρίνουν επίσης ότι η διαφορά αυτή είναι αναστρέψιμη τον Οκτώβριο και στηρίζουν σε αυτό την αισιοδοξία τους» εξήγησε στο AFP ο οικονομολόγος Ραμίρ Καστινιέιρα.
Η Αργεντινή, η οποία αντιμετώπισε δύο νομισματικές κρίσεις το 2018, που οδήγησαν στην απώλεια του 50% της αξίας του νομίσματός της, προσέφυγε στο ΔΝΤ για να εξασφαλίσει δάνειο 57 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στις τελευταίες προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την άνοιξη, το ΔΝΤ προβλέπει συρρίκνωση 1,2% του ΑΕΠ της Αργεντινής το 2019, αναμένοντας ωστόσο μια ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο. Για το 2020 προβλέπει ανάπτυξη 2,2%.
Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών θα γίνει στις 27 Οκτωβρίου, ενώ ο δεύτερος προγραμματίζεται για τις 24 Νοεμβρίου.
Κατά τις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου οι Αργεντινοί ανανεώνουν επίσης μέρος της Βουλής και της Γερουσίας τους.
Σχεδόν 34 εκατομμύρια Αργεντινοί καλούνται σήμερα να ψηφίσουν από τις 8:00 ως τις 18:00 τοπική ώρα (14:00 ως 00:00 ώρα Ελλάδος).
Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά σήμερα το βράδυ.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)