Πανικόβλητοι έτρεχαν οι κάτοικοι προς την παραλία όταν ξέσπασαν η μεγάλη φωτιά στο Μαραθώνα και πολύ σύντομα μια δεύτερη στο Ζούμπερι. Παρά την πολύ έγκαιρη ενημέρωση και την άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση της πυροσβεστικής, οι μνήμες από το Μάτι είναι ακόμη πολύ νωπές για να υπάρχει ψυχραιμία.
Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στον Μαραθώνα το μεσημέρι σκόρπισε πανικό, παρά την άμεση και αποτελεσματική λειτουργία όλων των μηχανισμών, που είχαν τεθεί σε επιφυλακή ήδη από χθες. Στο άκουσμα δε της πυρκαγιάς στο Ζούμπερι όπου βρίσκονται και παιδικές κατασκηνώσεις πάγωσε το αίμα, και ας κράτησε μόνο για λίγη ώρα, αφού η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση και καθοριστική.
Και οι δύο φωτιές, οριοθετήθηκαν και εν συνεχεία τέθηκαν υπό έλεγχο σε μικρό χρονικό διάστημα, χάρη στην καθοριστική συμβολή των εναέριων μέσων. Με το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στον Μαραθώνα στις 15:00, σηκώθηκαν 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, τα οποία μέσα σε δύο ώρες την έθεσαν υπό έλεγχο. Αμέσως μετά στράφηκαν στο κοντινό μέτωπο του Ζούμπερι, με αποτέλεσμα και αυτή η πυρκαγιά να τεθεί υπό έλεγχο μέσα σε πολύ λίγη ώρα.
Αν και η κινητοποιήση της πυροσβεστικής ήταν μεγάλη και άμεση, και όπως αποδείχθηκε αποτελεσματική, οι κάτοικοι τρομοκρατήθηκαν στο άκουσμα του συναγερμού.
«Πανικοβληθήκαμε και τρέχαμε προς τη θάλασσα με τις εικόνες από το Μάτι ασυνείδητα να κυριαρχούν στο μυαλό μας και να προκαλούν τρόμο» δηλώνουν χαρακτηριστικά κάτοικοι στο in.gr, αν και σπεύδουν να προσθέσουν ότι η δράση του κρατικού μηχανισμού ήταν παραδειγματική.
Από τις 12:00 το μεσημέρι άρχισαν να «χτυπούν» στα κινητά sms από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, μέσω των οποίων η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιούσε για τον ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς, αποδεικνύοντας την ετοιμότητα της κρατικής μηχανής.
Αλλωστε ήδη από χθες, Παρασκευή, υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για τον κίνδυνο πυρκαγιάς, με τον κρατικό μηχανισμό να τίθεται στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού.
Η κινητοποίηση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής σε όλες τις πυρκαγιές ήταν άμεση, οι δυνάμεις πολλαπλασιάστηκαν όπου χρειάστηκε έγκαιρα και αποτελεσματικά, η ενημέρωση ήταν σαφής και γρήγορη αποτρέποντας τον πανικό και τα λάθη.
Ωστόσο, σε μια χώρα που μόλις ένα χρόνο πριν θρήνησε 102 θύματα από φωτιά σε αυτές τις περιοχές θα περάσει πολύς χρόνος μέχρι οι κάτοικοι να αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία τέτοια περιστατικά δείχνοντας εμπιστοσύνη στον κρατικό μηχανισμό.
Συναγερμός σε Μαραθώνα
Το μεσημέρι του Σαββάτου, λίγο μετά τις 15:00, ξέσπασε μεγάλη φωτιά σε δασική έκταση στο Μαραθώνα.
Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι οποίες ενισχύονταν διαρκώς με εναέρια και επίγεια μέσα, έσπευσαν αμέσως επί της οδού Σπηλαίου Πανός, όπου έδωσαν μάχη με τις φλόγες, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Στην περιοχή μάλιστα, έσπευσε εκτάκτως και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την πυροσβεστική, η φωτιά έκαιγε κοντά σε κατοικημένη περιοχή, χωρίς όμως να απειλήσει άμεσα σπίτια. Ωστόσο στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι έντασης 7-8 μποφόρ που δυσκόλευαν το έργο της κατάσβεσης.
Στο σημείο βρέθηκαν 146 πυροσβέστες με 47 οχήματα, καθώς και πεζοπόρα τμήματα. Από αέρος, στην επιχείρηση πυρόσβεσης της μεγάλης φωτιάς συνέδραμαν 7 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.
Επίσης, στο σημείο έσπευσαν και εθελοντές, μετά και την έκκληση που είχε διατυπώσει η γγ Πολιτικής Προστασίας για να είναι σε ετοιμότητα οι πολίτες, ενώ η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία στην οδό Πλατεών στο ύψος της λεωφόρου Μαραθώνος.
Ο δημοτικός σύμβουλος αρμόδιος για πυροπροστασία Γιώργος Λέπουρης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι η φωτιά ξέσπασε σε σπίτι όπου εκτελούνταν εργασίες, το οποίο κάηκε.
Εν τέλει, λίγο μετά τις 18:00, όπως έγινε γνωστό, η πυρκαγιά οριοθετήθηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, γεγονός που καθιστά πιο εύκολο το έργο της κατάσβεσης, ωστόσο παραμένουν στο σημείο όλες οι δυνάμεις, μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο.
Μεγάλη κινητοποίηση και στον Αγ. Ανδρέα – Εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις
Κι ενώ η φωτιά στον Μαραθώνα βρισκόταν σε ύφεση, νέα εστία ξέσπασε στο Ζούμπερι σε δασική έκταση, με αποτέλεσμα αρκετές δυνάμεις να μεταφερθούν στο σημείο.
Η φωτιά έκαιγε εντός των κατασκηνώσεων στον Άγιο Ανδρέα και για το λόγο αυτό δόθηκε άμεσης εντολής εκκένωσης όλων των κατασκηνώσεων που βρίσκονται στην περιοχή.
Χωρίς να υπάρξει άμεσος κίνδυνος τα παιδιά μεταφέρθηκαν στην παραλία, μέχρι να γίνει κατάσβεση.
Για τον λόγο αυτό μετέβη στο σημείο και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μίλησε με τους υπευθύνους των κατασκηνώσεων και με τα παιδιά καθησυχάζοντας τους, ενώ για να νοιώθουν ακόμα πιο ασφαλείς, έδωσε εντολή και μετέβη από τη θάλασσα σκάφος του Λιμενικού και περιπολεί μπροστά στην παραλία.
Ευτυχώς, λίγο μετά τις 18:30, η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο και δεν φαίνεται να εμπνέει ανησυχία, ωστόσο οι δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή.
Ξύπνησαν μνήμες από το Μάτι
Η φωτιά στον Άγιο Ανδρέα στο Ζούμπερι, αν και ήταν μικρότερης έκτασης από την πύρινη λαίλαπα της τραγωδίας στο Μάτι στις 23 Ιουλίου του 2018, ήταν αρκετή για να ξυπνήσει τις μνήμες των κατοίκων που έζησαν την μαύρη εκείνη μέρα.
Όπως μας είπε στο in.gr ο Χρήστος Αναγνώστου, κάτοικος του Ματιού, την ώρα που εξαπλώθηκε η φωτιά κοντά στις κατασκηνώσεις του Άγιου Ανδρέα, όλος ο κρατικός μηχανισμός ήταν εξαιρετικός και έδρασε άμεσα στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.
«Η φωτιά αντιμετωπίστηκε άμεσα από την πυροσβεστική και τον κρατικό μηχανισμό. Ήταν παραδειγματική η δράση τους» ανέφερε ο Χρήστος Αναγνώστου, τονίζοντας πως οι κάτοικοι της περιοχής μόλις είδαν τις πρώτες φλόγες αμέσως τρομοκρατήθηκαν.
«Νόμιζα πως σε τέτοια περίπτωση θα ήμουν ήρεμος, ωστόσο τελικά αποδείχτηκε σήμερα πως δεν είμαι και τόσο. Μόλις είδαμε τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα να πετούν από πάνω μας ανατριχιάσαμε και τρέξαμε όλοι στην παραλία. Οι μνήμες είναι ακόμη νωπές μετά την τραγωδία στο Μάτι» τόνισε ο κάτοικος του Ματιού, προσθέτοντας όμως πως οι κάτοικοι μετά μάλιστα και από την ενεργοποίηση του 112 το πρωί του Σαββάτου είναι πιο αφυπνισμένοι και νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια.
«Αυτό που έγινε σήμερα είναι αυτό που θα έπρεπε να είχε γίνει πέρσι. Επιτέλους βλέπουμε να γίνονται κάποιες προσπάθειες από το κράτος» τόνισε ο ίδιος.
SMS κινδύνου για φωτιά – Τι ισχύει με το σύστημα 112
Την ίδια ώρα πάντως, αιφνιδίασε τους πολίτες το ξαφνικό μήνυμα κινδύνου που στάλθηκε μαζικά από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε όσους βρίσκονταν σε περιοχές που υπάρχει σήμερα, Σάββατο 10 Αυγούστου, υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς.
Η αποστολή SMS από την ενδιάμεση λύση μέχρι να είναι έτοιμο το σύστημα 112 έγινε για πρώτη φορά – μετά την πρώτη δοκιμή που είχε γίνει πριν από λίγες ημέρες στη Σύρο – και προκάλεσε αναστάτωση στους πολίτες μέχρι να καταλάβουν ακριβώς τι συμβαίνει και πώς λειτουργεί η νέα υπηρεσία. Το μήνυμα ήταν και ηχητικό (CBS) και γραπτό (SMS) και στην πρώτη χρήση του υπάρχουν προβλήματα καθώς οι πολίτες το έλαβαν σε δύο δόσεις, με διαφορά περίπου 45 λεπτών.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το γεγονός αυτό οφείλεται στην ανταπόκριση των συνεργαζόμενων παρόχων.
Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό από την Πολιτική Προστασία, έχουν μπει σε λειτουργία τα δύο κέντρα διαχείρισης του 112 και πλέον θα μπορεί να γίνεται μαζική αποστολή SMS στα κινητά όλων των πολιτών, σε περιοχές που είναι σε εξέλιξη φυσική καταστροφή, 24 ώρες το 24ωρο για επτά μέρες την εβδομάδα.
Μέχρι το τέλος του χρόνου που έχει οριστεί χρονοδιάγραμμα για την τελική λειτουργία του 112, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης λύσης θα στέλνονται μηνύματα και CBS και SMS.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται από την ΓΓΠΠ, με τη μέθοδο CBS μπορούν να ενημερώνονται αυτομάτως όλα τα κινητά μιας περιοχής, για την απομάκρυνση, π.χ., του πληθυσμού λόγω κινδύνου, αλλά επειδή για τη λήψη των μηνυμάτων πρέπει τα κινητά να έχουν ειδικό πρόγραμμα, θα στέλνονται και με SMS, ώστε να υπάρχει πλήρης κάλυψη.
Παράλληλα, στο επόμενο διάστημα, θα ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, με πρωτοβουλία της ΓΓΠΠ, για το πώς θα ρυθμίσουν οι πολίτες τα κινητά που δεν έχουν κατεβάσει το πρόγραμμα για την ενημέρωση με μηνύματα CBS, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν με τον τρόπο αυτό τις ειδοποιήσεις. Στην τελική λύση θα μπορούν να στέλνονται ειδοποιήσεις και σε σταθερά τηλέφωνα.
Τονίζεται ότι σε κάθε περίπτωση οι πολίτες έχουν από πριν την δυνατότητα να τηλεφωνούν για βοήθεια ή για να αναφέρουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο 112.
Γιατί το λάβαμε πολλές φορές
Για την επαναληψιμότητα των προειδοποιητικών μηνυμάτων που έλαβαν οι πολίτες, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διευκρινίζει τα εξής:
Ανάλογα με τις μετακινήσεις του κάθε πολίτη το τελευταίο 24ωρο, πριν την αποστολή του προειδοποιητικού SMS, και τον αριθμό των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που έχουν εντοπίσει το σήμα του, προκύπτει και ο αριθμός των μηνυμάτων που θα πάρει από το σύστημα.
Για παράδειγμα, εάν ένας πολίτης είχε κινηθεί από χθες έως σήμερα, έστω οριακά σε τρεις διαφορετικές περιφερειακές ενότητες (περιοχές) και έχει εντοπισθεί το σήμα του κινητού του από τρεις διαφορετικές κεραίες, τότε αναμένεται να λάβει τρία μηνύματα