Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έχει ανακάμψει σε έναν βαθμό στην Συρία τους τελευταίους μήνες, φαινόμενο που συμπίπτει με την μερική απόσυρση των δυνάμεων που διέθεταν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην χώρα, αναφέρει σε έκθεσή του προς το Κογκρέσο ο γενικός επιθεωρητής του Πενταγώνου.
«Παρόλο που έχασε το εδαφικό του χαλιφάτο, το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία ενίσχυσε τις δυνατότητές του να διεξαγάγει ανταρτοπόλεμο στο Ιράκ και αναδύεται ξανά στη Συρία αυτό το τρίμηνο», αναφέρεται στην έκθεση.
Το ΙΚ μπόρεσε να «ανασυνταχθεί» και να συνεχίσει τις «επιχειρήσεις» του στις δύο χώρες «εν μέρει» διότι οι τοπικές δυνάμεις – τόσο οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας όσο και ο αραβοκουρδικός συνασπισμός που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ – «συνεχίζουν να μην είναι σε θέση να διεξαγάγουν επιχειρήσεις ταυτόχρονα» ούτε να «φρουρούν περιοχές που έχουν εκκαθαρίσει», συνεχίζει το κείμενο.
Σημειώνεται πως χθες ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ προειδοποίησε την Τουρκία να μην ανατρέψει την ισορροπία στην βόρεια Συρία με νέα επέμβαση κατά των κούρδων ανταρτών, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι Κούρδοι πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στην αντιμετώπιση των δυνάμεων του ISIS που απομένουν.
Η έκθεση διευκρινίζει πάντως πως οι ισλαμιστές δεν επιχείρησαν να ανακαταλάβουν εδάφη παρά μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα, και κατέφυγαν πρωτίστως σε τακτικές ανορθόδοξου πολέμου παρά σε συμβατικές επιχειρήσεις. Οι περισσότερες ενέργειες του ISIS ήταν απόπειρες δολοφονίας, ενέδρες, βομβιστικές επιθέσεις και καύση σοδειών.
Στο Ιράκ, η έκθεση σημειώνει πως οι τζιχαντιστές εκμεταλλεύονται τις διενέξεις ανάμεσα στις ιρακινές τακτικές δυνάμεις και τους κούρδους αντάρτες «πεσμεργκά», βρίσκοντας καταφύγια σε διαφιλονικούμενες περιοχές. Τονίζει πως το ISIS διατηρεί την ικανότητα να διεξάγει ασύμμετρες επιχειρήσεις και να εκμεταλλευτεί την ένταση ανάμεσα στην σιιτική πλειονότητα και την σουνιτική μειονότητα στην χώρα.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία υπολογίζεται πως η τζιχαντιστική οργάνωση διαθέτει ακόμα από 14.000 ως 18.000 «μέλη» στο Ιράκ και στη Συρία, ανάμεσά τους έως και 3.000 ξένους, σύμφωνα με την έκθεση. Διευκρινίζει όμως πως οι διάφορες εκτιμήσεις για την δύναμη της οργάνωσης έχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους.
Η ανασύνταξη των τζιχαντιστών στη Συρία σημειώνεται καθώς οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν «εν μέρει αποσυρθεί» από τη χώρα, κατόπιν απόφασης με την οποία διαφώνησαν έντονα οι ΣΔΔ, που ζητούν «περισσότερη εκπαίδευση και εξοπλισμό» προκειμένου να διεξαγάγουν «επιχειρήσεις καταστολής του ανταρτοπολέμου» των τζιχαντιστών.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στα τέλη του 2018 την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των 2.000 και πλέον αμερικανών στρατιωτικών που επιχειρούσαν στη βορειοανατολική Συρία, ανακηρύσσοντας την ολοκληρωτική νίκη των ΗΠΑ επί των τζιχαντιστών. Η απόφασή του εξώθησε τον τότε υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις να υποβάλει την παραίτησή του.
Ένα μέρος των αμερικανικών στρατευμάτων τελικά παρέμεινε στη βορειοανατολική Συρία.