Η παγκόσμια χρηματοδότηση του Fintech (ο κλάδος παροχής χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών αποκλειστικά μέσω καινοτόμων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών) ξεκίνησε σε χαμηλούς ρυθμούς το α’ εξάμηνο του 2019, με επενδύσεις  37,9 δισ. δολ παγκοσμίως μέσω 962 συμφωνιών. Οι παγκόσμιες επενδύσεις fintech υποχώρησαν σε σχέση με τους περσινούς ρυθμούς – από 120 δισ. το 2018 σε μόλις  37,9 δισ. στα μέσα του 2019. Η πτώση αυτή ενδέχεται να είναι πρόσκαιρη, λαμβάνοντας υπόψη τις μαζικές συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών που επίκεινται, αναφέρεται στην  Pulse of Fintech H1 19, την εξαμηνιαία έκθεση για τις παγκόσμιες τάσεις στις επενδύσεις Fintech που δημοσιεύει η KPMG.  Τα κεφάλαια των 37,9 δις. δολ προήλθαν από  την αθροιστική δραστηριότητα επιχειρηματικών κεφαλαίων (Venture Capital), Private Equity Fund αλλά και μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Οι μεγαλύτερες συμφωνίες μέχρι στιγμής για το 2019 αφορούν μεγάλες εξαγορές και συγχωνεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς της Dun & Bradstreet με έδρα στις ΗΠΑ ύψους  6,9 δισ., την εξαγορά της Concardis στη Γερμανία ύψους  6 δισ.  και την εξαγορά της γαλλικής eFront ύψους 1,3 δισ.  Το κλείσιμο και άλλων μαζικών συμφωνιών στο άμεσο μέλλον φαίνεται επίσης πιθανό, μεταξύ των οποίων η εξαγορά της Worldplay από την Fidelity ( 43 δισ.), η εξαγορά της First Data από την Fiserv (22 δισ.) και η συγχώνευση της Global Payments με την Total System Services ( 21,5 δισ.).

Οι περιοχές που προσελκύουν σημαντική χρηματοδότηση fintech συνέχισαν να διαφοροποιούνται, με μεγάλες συμφωνίες κατά το α’ εξάμηνο του 2019 να προέρχονται από τη Γαλλία, την Αργεντινή, τον Καναδά, την Κίνα, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ποικιλία των περιοχών αυτή πιθανόν να βοήθησε στη διατήρηση της δυναμικότητα των επενδύσεων fintech παρά την έλλειψη μεγάλων συμφωνιών σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Οι επενδυτές fintech σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές παρέμειναν εστιασμένοι με έναν μικρότερο αριθμό μεγάλων συμφωνιών, συμβαδίζοντας με τις επενδυτικές τάσεις που παρατηρούνται γενικότερα.

«Η εισαγωγή της ανοιχτής τραπεζικής (open banking) αναδύεται σε σημαντικό παράγοντα των επενδύσεων fintech, ταυτόχρονα με τις ευκαιρίες που δημιουργούν τεχνολογίες όπως η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη», αναφέρει ο Ian Pollari, Global Fintech Co-Leader της KPMG International. «Παρατηρούμε την ανάπτυξη τομέων όπως το wealthtech και proptech, καθώς και  την αυξανόμενη συμμετοχή των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την βαθιά πληροφόρηση που έχουν για τους πελάτες τους ώστε να επεκτείνουν τη διείσδυσή τους στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες».

Οι επενδύσεις ανά γεωγραφική περιοχή

Μετά από μια χρονιά ρεκόρ σε όρους όγκου και αξίας, οι συνολικές επενδύσεις στο fintech παρέμειναν ισχυρές στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου 2019, καταγράφοντας 18,3 δισ. μέσω 470 συμφωνιών, ωθούμενες σε μεγάλο βαθμό από ένα δυναμικό πρώτο τρίμηνο.

Πέρα από τις ΗΠΑ, η Λατινική Αμερική παρέμεινε ισχυρός πόλος έλξης των επενδυτών fintech το 2018 στην αμερικανική ήπειρο. Η εξαγορά αξίας  725 εκατ. της Prisma Medios de Pago με έδρα στην Αργεντινή από την Advent International υπήρξε μία από τις κορυφαίες συμφωνίες της αμερικανικής ηπείρου κατά το α’ εξάμηνο του 2019.

Ο Καναδάς κατέγραψε ένα ισχυρό α’ εξάμηνο το 2019 στις επενδύσεις fintech, με περισσότερα από 1,55 δισ. να επενδύονται μόνο το β’ τρίμηνο του 2019, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς αξίας  405 εκατ. της Wave Financial με έδρα στο Τορόντο από την  H&R Block και την εξαγορά αξίας  844 εκατ. της Solium με έδρα το Calgary (που μετονομάστηκε Shareworks) από την Morgan Stanley, ως μέρος των προσπαθειών τους να διευρύνουν περαιτέρω την γκάμα των υπηρεσιών τους.

Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις fintech με συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών, Venture Capital και Private Equity παρέμειναν σταθερές κατά το α’ εξάμηνο 2019, συμβαδίζοντας με τις τάσεις που παρατηρήθηκαν το 2018.  Οι συνολικές επενδύσεις κατά το α’ εξάμηνο 2019 ανήλθαν στα  13,2 δισ. δολάρια.

Οι επενδύσεις fintech στην Ασία σημείωσαν δραματική πτώση το α’ εξάμηνο του 2019 – ανήλθαν σε μόλις  3,6 δισ. δολ μέσω 102 συμφωνιών, πόρρω απέχοντας από τα ρεκόρ επενδύσεων το 2018.

Το Χονγκ Κονγκ (S.A.R.) έκανε σημαντικά άλματα υποστηρίζοντας την ανάπτυξη του fintech κατά το α’ εξάμηνο 2019, με τη Νομισματική Αρχή τους Χονγκ Κονγκ να εκδίδει τις πρώτες οχτώ άδειες εικονικής τραπεζικής (virtual banking).