Στο γεγονός ότι το Ιράν είναι έτοιμο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρθηκε, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ να στείλουν διεθνή ναυτική αποστολή για την προστασία των εμπορικών πλοίων στον Κόλπο, ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί. Για να συμβεί ωστόσο αυτό, διευκρίνισε πως η Ουάσιγκτον πρέπει πρώτα να προχωρήσει σε άρση των κυρώσεων.
Οπως αναφέρουν ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ροχανί δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον εφόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες άρουν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι η χώρα είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο συνομιλιών ανεξάρτητα από το εάν η Ουάσιγκτον επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία του 2015, το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης.
Παράλληλα, ο ιρανός πρόεδρος, ο οποίος είχε προηγουμένως συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η ειρήνη με το Ιράν είναι η μητέρα όλης της ειρήνης, και ο πόλεμος με το Ιράν είναι η μητέρα όλων των πολέμων».
«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να έχουν διαπραγματεύσεις με το Ιράν τότε θα πρέπει να άρουν όλες τις κυρώσεις» τόνισε ο Ροχανί, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν να εξάγει πετρέλαιο».
Αναφορικά με το Στενό του Ορμούζ, ο ιρανός πρόεδρος τόνισε ότι «ένα στενό είναι ένα στενό», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «δεν γίνεται το Στενό του Ορμούζ να είναι ελεύθερο για εσάς αλλά το Στενό του Γιβραλτάρ να μην είναι ελεύθερο για εμάς».
Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν δεν έχουν πάψει να οξύνονται μετά την μονομερή αποχώρηση της Ουάσινγκτον από την συμφωνία του 2015 και την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, το οποίο η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή και ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.
Από τον Μάιο, δολιοφθορές και επιθέσεις σε πλοία στον Κόλπο –που αποδίδονται από τις ΗΠΑ στην Τεχεράνη, η οποία διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε ανάμειξη–, η σύλληψη ξένων πετρελαιοφόρων, όπως και η καταστροφή ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από το Ιράν, έχουν προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση των πιέσεων.
ΗΠΑ και Βρετανία στέλνουν το Πολεμικό Ναυτικό
Την ίδια ώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την Δευτέρα τη συμμετοχή του στη «νέα διεθνή ναυτική αποστολή ασφάλειας της ναυσιπλοΐας» μαζί με τις ΗΠΑ, για την προστασία των εμπορικών πλοίων στον Κόλπο, σε αυτή τη στρατηγική σημασίας περιοχή που βρίσκεται στον πυρήνα των εντάσεων με το Ιράν.
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας ναυτικής αποστολής που σκοπό θα έχει να εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ και να αντιμετωπίσει την «ιρανική επιθετικότητα».
«Προσμένουμε στη στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και με άλλους για την εξεύρεση μιας διεθνούς λύσης στα προβλήματα που επικρατούν στο Στενό του Χορμούζ» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας.
«Όχι» της Γερμανίας
Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, επανέλαβε τη Δευτέρα ότι η Γερμανία δεν θα λάβει μέρος στην ναυτική αποστολή υπό τις ΗΠΑ στο Στενό του Χορμούζ, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο τάσσεται υπέρ μια ευρωπαϊκής αποστολής, αλλά προειδοποίησε ότι είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξει πρόοδος σε αυτό.
«Αυτή στιγμή οι Βρετανοί θα προτιμούσαν να συμμετάσχουν σε μια αποστολή. Εμείς δεν το κάνουμε αυτό» δήλωσε ο Μάας σε δημοσιογράφους.
«Θέλουμε μια ευρωπαϊκή αποστολή» δήλωσε, προσθέτοντας ότι το θέμα δεν έχει βγει από την ατζέντα, αλλά θα χρειαστεί καιρός για να πεισθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να πραγματοποιήσει μια τέτοια αποστολή.