Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις καθώς μία ημέρα μετά τους χάρτες που παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στους οποίους φαινόταν να εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας έως την Κρήτη, έγινε γνωστό ότι το «Γιαβούζ» ξεκίνησε τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Καρπασίας.
Την ώρα που το ενεργειακό πόκερ με φόντο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τους εμπλεκόμενους «παίχτες» να καταστρώνουν τα σχέδια τους, και τη στιγμή που ο βοηθός υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με αρμοδιότητα τους ενεργειακούς πόρους Φράνισις Φάνον βρίσκεται στην Αθήνα και συναντάται με τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, η Άγκυρα τραβάει και άλλο το σχοινί, θέλοντας να δημιουργήσει για μία ακόμη φορά τετελεσμένα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sabah , το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» έχει ξεκινήσει τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Καρπασίας και αναμένεται να παραμείνει στην περιοχή για περίπου τρεις εβδομάδες.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι το το Fatih, το οποίο εδώ και μήνες βρίσκεται ανοιχτά της Πάφου, έφτασε στα 5.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, προσθέτοντας ότι το σεισογραφικό Oruc Reis θα ταξιδέψει και αυτό με τη σειρά του στην Ανατολική Μεσόγειο για να ενισχύσει τις έρευνες του Barbaros.
Απειλές από τουρκοκύπριο «υπουργό»
Εν τω μεταξύ, απειλές προς την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο εκτόξευσε ο «υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας» του ψευδοκράτους Χασάν Τακόι, ο οποίος σημείωσε πως κανείς δεν πρέπει να περιμένει από τους Τουρκοκύπριους να εγκαταλείψουν τα δικαιώματά τους στην περιοχή.
Προειδοποίησε μάλιστα το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Αίγυπτο να μην «πέσουν στα παιχνίδια των Ελληνοκυπρίων» και να έρθουν – όπως είπε – αντιμέτωποι πρόσωπο με πρόσωπο με την Τουρκία, «η οποία είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα στην περιοχή».
Προκλητικός Τσαβούσογλου
Η είδηση για τις γεωτρήσεις του «Γιαβούζ» έρχονται μία ημέρα μετά τις το ρεσιτάλ προκλητικότητας από την πλευρά του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Υπενθυμίζεται πως ο τούρκος ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα, παρουσίασε χάρτη ο οποίος έδειχνε την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας να εκτείνεται σε όλη την περιοχή νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου μέχρι την Κρήτη.
Μάλιστα θέλησε να στείλει μήνυμα προς την Ελλάδα και την Κύπρο με φόντο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην κυπριακή ΑΟΖ. «Στην υφαλοκρηπίδα μας μετά το γεωτρύπανο Φατίχ, δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων. Επιθυμία μας είναι η δίκαιη διανομή του πλούτου. Δεν αποκλείουμε κανένα μοντέλο επίλυσης του Κυπριακού, όπως και δεν επιβάλουμε κανένα μοντέλο. Από την άλλη δεν θα κάτσουμε στο τραπέζι μόνο για να κάτσουμε».
Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο
Την ώρα που ο Μ. Τσαβούσογλου προκαλούσε από την Άγκυρα με τους «χάρτες» και τη ρητορική του, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προχώρησαν σε δεκάδες παραβιάσεις στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, δέκα αεροσκάφη τύπου F-16 και δύο κατασκοπευτικά CN-235 προχώρησαν σε 53 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και εννέα παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.
Μάλιστα, έξι από τα μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ σημειώθηκαν και δύο εικονικές αερομαχίες.
Η κρίσιμη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί
Οι νέες προκλήσεις από την Τουρκία έρχονται σε μία κρίσιμη καμπή για το Κυπριακό καθώς στις 9 Αυγούστου θα συναντηθεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Στη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Τρόοδος, υπήρξε αρκετή συζήτηση στο κεφάλαιο «ενεργειακά», στις επιδιώξεις της Τουρκίας και προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί.
Κατά τη συνεδρία επαναβεβαιώθηκε η θέση σύμφωνα με την οποία αποκλείεται η συνδιαχείριση καθώς επίσης και η σύσταση μιας επιτροπής όπως την απαιτεί ο Μ. Ακιντζί.
Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πάει στη συνάντηση θέτοντας τα εξής:
- Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ στρέφονται κατά και των Τουρκοκυπρίων όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων. Αυτό που θέλει η Τουρκία δεν είναι προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων αλλά επέκταση των δικών της διεκδικήσεων.
- Δεν πρέπει να υπάρξει διασύνδεση μεταξύ διαμοιρασμού εσόδων και συνδιαχείρισης των ενεργειακών πηγών.
- Μπορεί να συσταθεί μια επιτροπή μέσω της οποίας οι Τουρκοκύπριοι να τυγχάνουν ενημέρωσης για τις εξελίξεις στα ενεργειακά.