Σκληρή απάντηση δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε περί παροχής ιδιαιτέρως υψηλών εφάπαξ σε μηχανικούς μη μισθωτούς. Μιλώντας για νέο κρούσμα fake news από το υπουργείο Εργασίας, εξηγεί τι έχει συμβεί.
Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο στόχαστρο μετά τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη, που νωρίτερα μιλώντας στον ΑΝΤ1 δήλωσε ότι «μια μερίδα επαγγελματιών πήρε μεγαλύτερα εφάπαξ από αυτά που δικαιούνταν κι αυτό θα διορθωθεί άμεσα».
Όπως είπε ο κ. Μηταράκης σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με τον νόμο Κατρούγκαλου, καθορίστηκε ένας ενιαίος τρόπος για τον υπολογισμό των εφάπαξ, τόσο των μισθωτών όσο και των επαγγελματιών.
Την ίδια στιγμή όμως με μια εγκύκλιο καθορίστηκε μια διαφορετική φόρμουλα για τον υπολογισμό των εφάπαξ των μηχανικών του ταμείου Πρόνοιας Μηχανικών και Εργοληπτών, με συνέπεια αυτοί οι επαγγελματίες να πάρουν αρκετά μεγαλύτερο ποσό εφάπαξ από το προβλεπόμενο, χωρίς καμιά νομική βάση.
Επιπλέον, ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι η εγκύκλιος ήταν φωτογραφική, δόθηκε εντολή για την ακύρωση της και θα γίνει ο επανυπολογισμός των εφάπαξ αυτών προκειμένου να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες και να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον.
Η εξήγηση ΣΥΡΙΖΑ
«Μετά τα χρυσά fake news του κυρίου Βρούτση, τώρα και τα αργυρά του κυρίου Μηταράκη» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και προστίθεται «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας συνεχίζει με απόλυτη προσήλωση το έργο της παραγωγής fake news για το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με προφανείς σκοπούς».
Επικεντρώνοντας στο ζήτημα των εφάπαξ σημειώνει: «Αναφορικά με τα εφάπαξ των μηχανικών μη μισθωτών: Σύμφωνα με τα καθεστώτα προ του ν.4387/2016 και ειδικά για τους παλαιούς ασφαλισμένους η εισφορά για το εφάπαξ οριζόταν βάσει ενός τεκμαρτού μισθού που δεν αυξάνονταν στη βάση των ετών ασφάλισης και δεν αναπροσαρμόζονταν σε τρέχουσες αξίες.»
» Με την από 13.3.2018 εγκύκλιο το Υπουργείο Εργασίας όρισε να λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του εφάπαξ ο μέσος όρος των αποδοχών που υπόκειντο σε κρατήσεις για το εφάπαξ για το σύνολο του ασφαλιστικού βίου αναπροσαρμοσμένες σε τρέχουσες τιμές. Η ερμηνεία αυτή είναι απόλυτα σύμφωνη με το συνολικό πνεύμα του ν. 4387/16 που για τους υπολογισμούς των παροχών λαμβάνει υπόψη το σύνολο του ασφαλιστικού βίου κατά το οποίο έχουν καταβληθεί εισφορές.»
» Τα εφάπαξ που προκύπτουν με τον υπολογισμό αυτό είναι της τάξης των 10.000 και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ‘χρυσά εφάπαξ, όταν ο μέσος όρος των εφάπαξ είναι της τάξης των 20.000 ευρώ. Πρόκειται για εφάπαξ που ανταποκρίνονται στις πραγματικές καταβολές των ασφαλιστικών εισφορών».
Έχει ενδιαφέρον, καταλήγει η ανακοίνωση, «ότι οι κατήγοροι του 4387/2016 για έλλειψη ανταποδοτικότητας προχωρούν σε νέες ερμηνείες του νόμου αλλοιώνοντας ακόμα και εκφρασμένες δικές τους θέσεις προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα και να πολεμήσουν για ακόμα μια φορά το σύστημα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης».