Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν πτώση για έκτη ημέρα σήμερα, Δευτέρα, καθώς η κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας τρόμαξε τους επενδυτές.
Την ίδια στιγμή το γιουάν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και πάνω από μια δεκαετία, με τον Τραμπ να ανεβάζει εκ νέου τους τόνους κατηγορώντας το Πεκίνο για χειραγώγηση νομίσματος.
«Η Κίνα έριξε την αξία του Νομίσματός της σχεδόν σε ιστορικό χαμηλό. Λέγεται χειραγώγηση Νομίσματος. Ακούει η Fed; Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση, η οποία θα αποδυναμώσει την Κίνα μακροπρόθεσμα» έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.
Το Πεκίνο κατεβάζει νέα όπλα;
Οι έντονες πιέσεις στο κινεζικό νόμισμα είναι αποτέλεσμα της άκρως επιθετικής ρητορικής του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο Πεκίνο και της απειλής για νέους δασμούς από τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αναλυτές, το Πεκίνο θα μπορούσε αν ήθελε να παρέμβει. Αντιθέτως επιλέγει να επιτρέψει την υποτίμηση του νομίσματός του, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι «όλα τα όπλα είναι στο τραπέζι».
Ειδικότερα, η ισοτιμία έσπασε το φράγμα των 7 γιουάν ανά δολάριο, φτάνοντας έως και τα 7,1097 (οffshore) και 7,024 (onshore), καθώς οι κινέζικες αρχές επέτρεψαν στην ισοτιμία του να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο στην αγορά της ηπειρωτικής Κίνας από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.
Στη διαπραγμάτευσή του εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, το γιουάν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τότε που ξεκίνησε η διεθνής διαπραγμάτευση του κινεζικού νομίσματος. Το ρενμίνμπι, όπως είναι επίσης γνωστό το κινεζικό νόμισμα, οδεύει προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του σε τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για πτώση 1,4% σε σχέση με την Παρασκευή, η οποία και οδηγεί το κινεζικό νόμισμα σε επίπεδα, που είχαν να παρατηρηθούν από τον Μάιο του 2008.
Όταν το Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα προειδοποιούσε για αντίποινα ίσως να είχε αυτή την εξέλιξη κατά νου, αφού είναι γνωστό ότι εισάγοντας πολύ λιγότερα αμερικανικά προϊόντα από ό,τι το ίδιο εξάγει στις ΗΠΑ, στο παιχνίδι των δασμών δεν μπορεί να κερδίσει.
Η υποτίμηση, όμως, ευνοεί τις κινεζικές εξαγωγές και θα μείωνε τις συνέπειες των αμερικανικών δασμών στα κινεζικά εξαγόμενα αγαθά. Επισήμως πάντως η κινεζική κεντρική τράπεζα διαβεβαιώνει ότι θέλει και έχει τα μέσα να κρατήσει το νόμισμα σταθερό.
Η «βουτιά» του γιουάν παρέσυρε και τα υπόλοιπα νομίσματα της περιοχής Ασίας- Ειρηνικού.
Βουτιά στα διεθνή χρηματιστήρια
Απώλειες καταγράφουν οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές για έκτη συνεχή ημέρα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε πτώση 2% μετά τη βουτιά κατά 2,5% της Παρασκευής -της χειρότερης ημέρας του μέχρι στιγμής για το 2019- αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για έναν ακόμα γύρο δασμών στις κινεζικές εισαγωγές.
«Οι αγορές δεν ανέμεναν οι τελευταίες εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας να ολοκληρωθούν με μια σημαντική εξέλιξη την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο πολλοί λίγοι ανέμεναν ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα επέβαλε δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα ύψους 300 δισεκ. δολαρίων», δήλωσε ο Χουσεΐν Σάγεντ, επικεφαλής ανάλυσης στην FXTM.
Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, κατέγραψε πτώση 0,7%. Μαζί με την πτώση της Παρασκευής, οι απώλειες φθάνουν σχεδόν στο 2%.
Οι μετοχές στην Ασία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους εδώ και 10 μήνες, με τον ευρύτερο δείκτη MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας να σημειώνει βουτιά 2,5% σε επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από τα τέλη Ιανουαρίου.
Στροφή επενδυτών σε «ασφαλή καταφύγια»
Την ίδια στιγμή που οι μετοχές καταβαραθρώνονται διεθνώς, συνεχίζεται το ράλι στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, όπως το ιαπωνικό γεν, αλλά και τα ομόλογα.
Το ιαπωνικό γεν, το οποίο τείνουν να αγοράζουν οι επενδυτές σε περιόδους που αποφεύγουν κινήσεις με ρίσκο, σημείωσε άνοδο 0,7% στο υψηλότερο επίπεδό του από το ‘στιγμιαίο κραχ’ του Ιανουαρίου.
Οι αποδόσεις των 30ετών ολλανδικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά ενώ μειώθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη εν μέσω ανησυχιών για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν στο 1,7599% ενώ των αντίστοιχων γερμανικών στο -0,53%.
Ευνοημένο από την στροφή των επενδυτών προς τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια ήταν και το ελβετικό φράγκο.
Ο Τραμπ προσβλέπει στην επιβολή δασμών και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε μια επίσημη ανακοίνωση. Το ευρώ κατέγραψε άλμα, ενισχυόμενο κατά 0,6% έναντι του δολαρίου στο 1,1172 δολάριο. Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Ιουλίου. Η στερλίνα σημείωσε πτώση σε χαμηλό 23 μηνών έναντι του ευρώ και σε χαμηλό σχεδόν 31 μηνών έναντι του δολαρίου καθώς αυξάνονται οι φόβοι για ένα άτακτο Brexit.
Η τιμή του χρυσού κατέγραψε άλμα άνω του 1% στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι και πλέον ετών. Η τιμή spot του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,1% στα 1.456,51 δολάρια η ουγγιά.
(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ)