Στην εκπομπή One Talk μίλησε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε την πολιτική επικαιρότητα, τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης, τις επιλογές προσώπων του πρωθυπουργού και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη αλλά και το κόμμα της.
Ειδικότερα, σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά το επιτελικό κράτος, είπε ότι «πρέπει να ιδωθεί στο ευρύτερο πλαίσιο όσων αποφάσισε η ΝΔ το τελευταίο διάστημα». «Είχαμε διορισμούς κομματικών στελεχών στις γενικές γραμματείες. Κατάργησαν στην πράξη το ΑΣΕΠ» ανέφερε ενώ χρέωσε και «παράβαση δεοντολογίας» στο κυβερνών κόμμα. «Ο κ. Οικονόμου ήταν σύμβουλος στη Lamda Development και τώρα ως υφυπουργός Οικονομικών ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις για την συγκεκριμένη επένδυση. Το Ελληνικό».
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου αντιτέθηκε και στην επιλογή του επικεφαλής της ΕΥΠ. «Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ προέρχεται από το χώρο της ιδιωτικής ασφάλειας. Το πόστο αυτό είναι κρίσιμο, δε ξέρω κατά πόσον θα υπάρξει κατάλληλη ανταπόκριση. Πέραν αυτού, εκεί διορίζονταν που είχαν μια ευρύτερη κοινή αποδοχή» ανέφερε και συμπλήρωσε «δε κρίνουμε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε συνεργάτες. Σχολιάζουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών».
Ακόμα απηύθυνε κατηγορώ στην κυβέρνηση για μεγάλη συγκέντρωση εξουσίας. «Υπάρχει μια τρομακτική υπερσυγκέντρωση ελέγχου και εξουσιών γύρω από τον πρωθυπουργό. Χτίζουν δυτική πτέρυγα Λευκού Οίκου στο Μαξίμου. Κι αυτό συνεπάγεται ουσιαστική υποβάθμιση του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Είναι μια νεοφιλελεύθερη αντίληψη» κατέληξε.
Παρόλα αυτά, παραδέχθηκε ότι κατά τις διαβουλεύσεις για το σχετικό νομοσχέδιο «ο κ. Γεραπετρίτης ήταν πολύ διαλλακτικός στην επιτροπή. Δέχθηκε κάποιες σημαντικές διορθώσεις μας». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί ονομαστικά και στον πρωθυπουργό. «Καθεστώς διαθεσιμότητας, 3.000 απολύσεις και καρατόμηση όλων των γενικών διευθυντών χωρίς κρίσεις. Αυτό είναι το βαρύ παρελθόν του κ. Μητσοτάκη στη Δημόσια Διοίκηση ως υπουργού» υποστήριξε και συμπλήρωσε πως η νέα κυβέρνηση στοχεύει στην «ιδιωτικοποίηση δομών του δημοσίου, εφόσον δε θα υπήρχαν δημόσιοι υπάλληλοι να καλύψουν τις ανάγκες του τομέα».
Όσον αφορά το νομοθέτημα για την κυβερνησιμότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος έδωσε με σαφήνεια τις ενστάσεις της. Πρόκειται για «μια ωμή παρέμβαση με συνταγματικά προβλήματα» είπε η οποία «δίνει πολλές εκτελεστικές αρμοδιότητες στον δήμαρχο χωρίς κάλυψη της πλειοψηφίας ή του δημοτικού συμβουλίου».
«Ο Κλεισθένης δημιούργησε τις προϋποθέσεις για ευρύτερες συνεργασίες και συναινέσεις» είπε και τόνισε πως «κάθε θεσμική αλλαγή πρέπει πρώτα να αξιολογηθεί. Και αν κριθεί αναποτελεσματική να αντικατασταθεί».
Κληθείσα να σχολιάσει την υπουργοποίηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, σημείωσε πως «τον ξέρω χρόνια. Έκανε μια πολιτική επιλογή. Δεν θα τη σχολιάσω. Θα σχολιάσω όμως τη δομή και τις αλλαγές στο υπουργείο του. Οι οποίες με βρίσκουν αντίθετη για μια σειρά από λόγους».
Τέλος μίλησε για την ένταξή της στο κόμμα της Αξιωμτικής Αντιπολίτευσης. «Στρατεύτηκα με τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή πιστεύω στον Αλέξη Τσίπρα» σχολίασε και τόνισε την ανάγκη ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου. «Πρέπει να ανασυγκροτηθεί ο προοδευτικός χώρος στην Ελλάδα. Η κρίση άλλαξε τις συνειδήσεις. Ο κόσμος επαναπροσδιορίστηκε. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στον ευρύτερο αυτό χώρο» κατέληξε.
Πηγή: onetv.gr